A Kárpátok keleti oldalán élő moldvai csángó magyar gyermekek érkeznek meg holnap Bicskére - tudta meg a Bicskei Szó Vásárhelyi János igazgató úrtól. Azok a bicskeiek - személyek és szervezetek -,  akik bármilyen hasznos, hétköznapi dologgal kívánják megajándékozni a Kárpátok keleti felén élő csángókat, megtehetik úgy is, ha nevüket és adományukat a portán hagyják - tudta meg lapunk. 

Minden bicskei, akik bármilyen hasznos dologgal  akárcsak jó szóval, emberi érdeklődéssel  - meg tudja ajándékozni a bicskei kastély lészpedi vendégeit és ezzel önmagát is, keddig találja őket a kastélyban vagy Bicskén, mert szerdán a gyermekotthon gárdonyi nyaralójába mennek a csángó vendégek a Mentsvár Alapítvány jóvoltából, amit éppen húsz éve alapított Vásárhelyi János saját pénzadománya felhasználásával.         

A Lészpeden élő csángók döntően a madéfalvi mészárlás után odamenekült székelyek leszármazottai. Az ottani magyar iskolájuk állt ellen legtovább az ötvenes évek elrománosításának, hiszen "csak" 1960-ban zárták be a magyar iskolát. Ott tanított Kallós Zoli bácsi, a néprajzgyűjtő, kutató, a híres-neves Balladák könyvének létrehozója, aki Válaszúton él. Őt börtönbe is zárták, csak nemzetközi nyomásra engedték ki. A hatvanas évekig a temető kapuján még a következő volt olvasható tiszta beszéd gyanánt:

“Hogy vagytok tü, voltunk mü és, ahogy vagyunk mü, lesztek tü es: por és hamu“

A 90-es években házaknál kezdték újra a gyerekek magyar oktatását, ám a rendőrség zaklatásai miatt ez még évekig nehéz volt. 2000-től enyhült valamicskét a helyzet, s végül 2002-ben bekerült az iskolába is heti 3 órában a magyar nyelv oktatás. Mintegy 160 gyerek vesz részt a magyar foglalkozásokon, ebből 84-en az iskolában is. Viszonylag kedvező a helyzet, Márton Attila tanár külön magyar tanteremben oktathat. Lészped egyébként is kedvezőbb helyzetben van mint a legtöbb csángó-magyar falu, közel van Bákóhoz, a főút a falu szélén megy el, könnyebben találnak munkát az itteniek a városban. Bár sokan így is távoli országokban kénytelenek dolgozni. 

Izing 

Lészped.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása