göllnermeredély.jpg

Varga Imre esperes úr úgy döntött, megérinti bicskei templom keresztjét és körbenéz a bicskei katolikus templomtorony 38,5 méteres magasából - ha már egyszer állványzat teszi megközelíthetővé. Szerencsésen visszatért a földre Nagy István kántor úr kíséretében. Még nagyobb szerencse, hogy az Úr bicskei, katolikus szolgája szeret fényképezni. Örömmel adjuk közre ezt a bicskei fotózás történetének merőben új és látványban igen gazdag szemszögeit a pallókról, majd negyven méter magasságból.

Imreatya.jpg

Elképzeltem, amint a sűrűn keresett Imre atya telefonhívást fogad a toronyban és azt mondja a meglepett hívó félnek:

telefon.jpg

"Mindörökké. De most sajnos nem tudunk beszélni, mert fenn vagyok a templomunk tornyának süvege fölött, a keresztnél. Egy órán belül keresem. Viszont hallásra."

Kedvenc (nem biztos, hogy szándékos) kompozícióm ez a toronyóralap, amit tán sosem láthatunk még ilyen nagyításban. Micsoda óramutatók, nagy szívekkel a végén. Milyen jó kis árnyéka van betlehemi csillagformájú  végüknek az októberi nyárban negyed három után  - de itt leginkább az tetszik nekem, hogy távolabb látszódik a "Tót utca" részlete is, tudom, hol állt a kamera, mert bár kell egy másodperc, de lassan kivehető a Bischoff ház, a későbbi Bócz ház - városunk jellegzetes épülete a Szent László és a Csokonai iskolák között. Népi nevén a Zöldház vagy egyszerűen "Ződház".  

órazenesuli.jpg    

Kedvelem ezt a félúton készült "Sárközt" megmutató képet is, ahogyan a fő utcát nevezték eleink. Főképpen a Göllner-ház és a református templom tornya emeli, de az akác is szép.  A Göllner-házról mi az önkiszolgáló szót ismertük meg leghamarabb. Volt aki reggelente iskolásként rendszeresen, volt aki csak néha tért be egy korsó forró kakaóra óriáskiflivel. Tudtunk élni már akkor is.         

félmagas.jpg 

 

 

 

A Városi Bíróság nemrégiben megújult homlokzata, mellette sokunk szeretett iskola épülete, ahol annyian elkezdtük. A mai Szt. László Általános Iskola és udvarán megépült monumentum: tornateremnek és tantermeknek helyet adó új szárny. A bíróság mögött a József Attila Általános Iskola. A Szt. László mellett a Csokonai Általános Iskola, amit nagyszüleink egyszerűen reálként emlegettek. Mögöttük a kertek, ahová a pályáról annyiszor átrúgtuk a focit mi bicskei fiúk. 

birosag.jpg     

Aztán a benti ovi, ami valaha rendőrség volt, s aminek sarokhomlokzati stílusjegyei erősen emlékeztetik a műkedvelő szemlélődőt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély főbejáratának motívumaira. No, de mindegy is, hisz' mi nem Csurgóra jártunk reggelente középsőtől már egyedül (!), hanem ez az akkor hatalmas ház várt, vállunkon zöld alapon sárga csíkos műbőr általvetővel, amit uzsonnatáskának neveztünk és nem volt nagyobb egy autóstáskánál. Mindegy. Életünk első táskája volt. Tehát a legnagyobb. Úgy hordtuk, mint a felnőttek.  

ovi2.jpg 

A hatszáz négyzetméteres megújult tető részlete a toronyból és a plébánia. A templombelsőből fölnézve valahol itt látnánk pl. Keresztelő Jánost a Jordán vizében állni Jézus mögött, aki a vízkeresztséget veszi. És éppen ott látnánk belülről felnézve az egyház hét szentségének ikonjait. Vagy a Hegyi beszéd jelenetét.   

a templom tetejetoronyból.jpg  

Itt pedig településünk egyik első templomának maradványa a városháza előtt, aminek szomszéd telkén - a Bicskei Szó már hírül adta  - hamarosan megkezdődik a járási hivatal megépülése.

városháza_1.jpg

 

- Köszönetet szeretnék mondani templomunk újjáépítőinek, hogy a toronylátogatás élményében lehetett részünk. Szép időben láthattuk a szép Bicskét és biztonságunkról maradéktalanul gondoskodtak a kiváló szakemberek - fogalmazott Varga Imre esperes. 

Öregtószeg megint... Lakik itt valaki, aki olyan, mintha édesanyám édestestvére lenne, egy nála sokkal fiatalabb húg. Sokat köszönhetünk jóságának. Már hogy bicskei lélekről is legyen szó....     

 

ovi.jpg

 

Ezt az utolsó, legalsó képet Imre atya a plébánia előtt állva készítette ma délután. A templom szentélye fölötti szépen újrafestett, renovált tetőkeresztnél talán az utolsó simításokat végzik. Mintha a vitorlabontás előkészületeit tennék meg egy valódi hajó fedélzetén, valódi hajósok  kezükben a kötéllel - a főárbócnál.  

Jó szelet a mi most megújult jó öreg hajónknak, minden utasának és teljes legénységének!   

IzingAntal

 

 

 

hajókereszt2.jpg
Varga Imre esperes úr "Bicske a köröszt szempontjából" című  sorozatával elnyerte az "Év Bicskei Fotósa" címet, amit a Bicskei Szó nem most ad át először.  A fődíj két vastagbetűs szó barátságos hangnemben: "Köszönjük szépen!"    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a díj odaítélését csak támogatni tudjuk családom és én
a Köröszt külön díjazva!
süti beállítások módosítása