Bicske önkormányzata - a magyar kormány anyagi támogatásával - 100 százalékos tulajdonosa lesz a Saubermacher-Bicske Kft.-nek, így végzi a cég januártól a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a térségben. A döntéssel 148 dolgozó munkahelyét őrzik meg - közölte a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a cégcsoport és a városvezetés hetek óta tárgyalt, miután a Saubermacher a 2012 őszén a parlament által elfogadott, vonatkozó törvény alapján jövő évtől nem végezhetett volna hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az állami vagy önkormányzati többségi befolyás hiányában. A Saubermacher-Bicske Kft.-ben a bicskei önkormányzatnak egyhatodnyi tulajdonrésze volt, a képviselő-testület ezért több határozatban úgy döntött, hogy további üzletrészt vásárol a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása érdekében.

Kiemelte: a város költségvetésében nem állt rendelkezésre a szükséges pénz, ezért a kormánytól kértek segítséget, és a november 27-i kormányülésen kérésüket támogatták. Arra a kérdésre, hogy mennyiért szerezte meg az önkormányzat a céget, a polgármester nem válaszolt.

Beszámolt arról, hogy a helyzet gyors megoldására azért is szükség volt, mert a Saubermacher-Bicske Kft. november 30-ával csoportos létszámleépítést jelentett be. Az önkormányzati és kormányzati döntésekkel sikerült megakadályozni a bicskei divízióban 103, míg a dorog-esztergomi divízióban 45 munkavállaló elbocsátását. A kft. csütörtöki taggyűlése a létszámleépítés végrehajtásának megszüntetéséről döntött - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a cég a november 30-ával felmondott közszolgáltatási szerződéseket december végéig meghosszabbította, illetve egyes településeken a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság kényszerszolgáltatót rendelt ki a szolgáltatás zavartalansága érdekében.

Tessely Zoltán szólt arról is, hogy az önkormányzat átvilágíttatta a Saubermacher-Bicske Kft-t. A vizsgálat a társaságot rentábilisan üzemeltethetőnek minősítette a jelenlegi működési terület és a rezsicsökkentés mellett is. Ezen kívül alkalmasnak tartotta a Duna Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás projektjeiben való közreműködésre.

Horváth Péter a Saubermacher-Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a városvezetéssel folytatott munka eredménye egy, a jövőben megkötendő adásvételi szerződés lesz. Ennek értelmében a város 100 százalékos tulajdonos lesz a Saubermacher-Bicske Kft-ben.

Örömét fejezte ki, hogy a megállapodással mind Bicskén, mind az esztergomi régióban sikerült a dolgozók munkahelyét megőrizni.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy 15-30 települést érinthet az új tulajdonosi szerkezetű cég működése a jövőben.

A nyilvános adatok szerint a cég mérleg szerinti eredménye tavaly 5,5 millió, míg egy éve 67 millió forint volt. Árbevétele 2012-ben 1,3 milliárd, 2011-ben 1,5 milliárd forintot tett ki. A társaság saját tőkéje a 2011-es 344,59 millió forintról 350,15 millióra emelkedett.

MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása