Minden bizonnyal 2015-ben elmarad a Pálffy Károly és Bálint Istvánné "vezette" városban a másfél, két évtizede fennálló környezetvédelmi, városvédő tevékenység: a veszélyes hulladék összegyűjtése és elszállítása. A polgármester és alpolgármester szíves figyelmébe: "veszélyes hulladéknak számítanak azok az anyagok, amelyek az emberi egészségre vagy életre károsító hatást fejtenek ki". 

Elég lesz majd körülnézni a város körül....

A költségvetésben 2,5 millió forint körüli összeget szántak erre a feladatra, de valószínűleg elment másra. Természetesen egy árva szót nem mondtak még a felelősök a nyilvánosság előtt magyarázatként. Nem kértek még türelmet, megértést sem például arra hivatkozva, hogy jövő év elején majd elvitetnek mindent, köszönik a türelmet. 

Ez egy évtizedek alatt viszonylag jól kialakult rendszer, hasonlóan ahhoz, hogy a nép napjainkban igényesen külön gyűjti a műanyag hulladékot is, pedig ez a kezdetekben nem volt természetes.  

Ha még idén mégis végrehajtják - így legyen -, a napokban meg kell hirdetniük, hiszen a lakosságnak tudnia kell, mikor tegye ki a háza elé az otthon tárolt, veszélyesnek, kényes témának ítélt szemetét , ahogy a Saubermacher Magyarország idején is így működött, külön térítés nélkül, mert  benne foglaltatott a szerződésben.    

A Zöld Bicske nem gyűjthet veszélyes hulladékot, nincs engedélye, ismét profi, nagy cégektől kell megrendelni a veszélyes hulladék begyűjtését és elszállítását.

Magyarország számos településén működik hulladékudvar. Bicskén nem működik ilyen.  

Bicske egy magyar település Európában. Az EU tagságának köszönhetően egy városközpont újulhat meg, megtörténik szintén európai forrásból az intézmények energetikai korszerűsítése. Nagy-buta divat lett Európa gyalázása, de a szomszédos Ausztriában például egyszerűen elképzelhetetlen lenne az, hogy egy település minden magyarázat nélkül mellőzze a veszélyes hulladék begyűjtését és elszállítását. Mert fő az egészség.  

 

ia

 

"Veszélyes hulladéknak számítanak azok az anyagok, amelyek az emberi egészségre vagy életre károsító hatást fejtenek ki. A veszélyes hulladékok meghatározása nem egységes, országonként változó. A veszélyesnek minősülő hulladékok kezeléséhez és szállításához engedély szükséges, összetételét és származási helyét dokumentálni kell. Magyarországon a veszélyes hulladékok kezelését a 102/1996. (VII. 12.) kormányrendelet szabályozza. A veszélyes hulladékokat összetételük és a környezetre való veszélyességük alapján három osztályba sorolhatjuk:
I. Különösen veszélyes
II. Fokozottan veszélyes
III. Mérsékelten veszélyes

 
Környezetre veszélyes hulladékok
Mérgező
Karcinogén
Fertőző
Tűz- és robbanásveszélyes
Mutagén
Korrozív
Radioaktív

Háztartási veszélyes anyagok megoszlása
40% Festék, hígító
18% Háztartási vegyszer
12% Szennyezett csomagoló anyag
10% Gyógyszerek
11% Szárazelem
8% Olajos hulladék
2% növényvédő szerek"

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem állhatom meg szó nélkül,amit a kertvárosi szélső utcán túl,a kertek alján láttam.Tavaly habszivacs matracokat égettek az egyik kert végében,most pedig az autógumitól kezdve a rádiókon át a cd-k sokaságáig sok minden vár ott begyújtásra.
Vajon nem hiányzik némi felvilágosító tevékenység az efféle égetések környezetkárosító hatásáról? Senki sem hozza ezt a tevékenységet összefüggésbe a légúti megbetegedésekkel,netán a daganatos betegségekkel? Talán túlzott az aggodalmam?
Kinek a feladata lenne egyáltalán erre figyelni a városban?Vagy erre nincs hatóság?
süti beállítások módosítása