Az egyik ezek közül a Vajda Gimiben 2003-ban alakult, kizárólag helyi tagokból álló RAIDEN, akik fiatal koruk ellenére nehéz műfajt képviselnek. A kezdeti '80-as évek heavy/trash metaljától mára eljutottak a bonyolult dalszerkezetekkel operáló, dallamos, sokhelyütt a göteborgi mestereket idéző trash/death zenéig. Saját dalaikban az egyéni ízeken kívül a Metallica, In Flames és Death által fémjelzett elemek tűnnek fel. Állítólag meglepetéssel is készültek. Kiváncsian várjuk a fellépésüket.

Budapestről érkezik a főként Erdélyből származó tagokból álló JUST DREAM zenekar. A dobosuk és basszusgitárosuk Black Leaves zenekarban ugyanezeket a posztokat töltik be. Zenéjük különlegessége abban rejlik, hogy a kimagasló hangszeres teljesítményeken felül a zene mégsem megy át egyéni produkciókba, hanem csodálatos összhangot képez. Énekesük a Társulat c. tévés válogatásra is bejutott, de azóta sajnos kiesett Szabó Gyula Győző - aki egyébként a Madách Színházban énekel - most bebizonyíthatja, hogy méltó lett volna a kiválaszott szerepre. A Just Dream zenéje műfajilag a magyar progresszív rock/metal és blues között mozog, szövegviláguk pedig erdélyi és csonkaországi magyar költők munkásságát őrzi meg az utókornak.

A Budapestről érkező BABYLON nevével azok találkozhattak, akik nyomon követték az utóbbi évek leginkább feltörekvő magyar tehetségeinek fejlődését. A csapat ezek között is kiemelkedő, mert olyanra vállalkoztak, amire még senki kis hazánkban. Elővették a magyar hard rock/heavy metal hőskorának mérföldköveit, azaz a '80-as évek elejének Edda, Karthago, Piramis albumait és ezt a zenét keverték a legmodernebb, de még nem szélsőséges metal zúzásokkal. Így aztán egy teljesen egyedi, de nagyon magával ragadó dallamos, de mellette zúzós muzsikát kreáltak az akkori és a mai kor szelleméhez is tökéletesen illeszkedő szövegekkel. Dalaik egyaránt szólnak a mai középiskolás és egyetemista fiatalokhoz és az ő szüleik korosztályához. Zseniális egyveleg, ami nem csak megmozgatja az embert, de el is gondolkodtat. Sajnos még csak demójuk van, de érdemes meghallgatni már a kornak megfelelő hangzás és a figyelemre méltó zenészi teljesítmények miatt is. Az énekes, zenekarvezető Köteles Leander édesapja ismert zenész, de egy egészen más műfajban mozog, aki szerencsére csak a tehetséget adta át a fiának.

A BLACK LEAVES neve ismerős lehet azon bicskeieknek, akit érdekel a kemény zene és nyitottak a műfaj szerteágazó és változatos irányzatainak irányába is. A banda már régóta jelen van a város, sőt az ország underground metal életében. A '90-es évek végétől nyomják kisebb-nagyobb sikerrel érdekes muzsikájukat. Munkásságuk eddig egy 2000-ben kiadott kazetta EP-t és egy 2005-ben megjelent nagylemezt hozott.

Ez nem túl sok, de mindkét anyagnak külön legendája van és egyedülálló a magyar metal történetében. Zenéjük a sötét, borongós doom/death-metalt rejtő Nightfall EP-től az Ivy and Moonlight lemezhez érve elvont, összetett és nehezen befogadható gothic/folk/progresszív metallá vált, ami nem nélkülözte a jazzes, sőt klasszikus elemeket sem.

Most azonban új album felvétele előtt állnak és váltottak angol nyelvről magyarra, ami már eleve pozitív fordulatnak számít, legalábbis a magyar közönség irányába. Zenéjük is befogadhatóbbá vált, bár így sem egyszerűek a dalok, műfajilag beskatulyázni pedig végképp lehetetlenné vált. Az új album koncepciója a négy évszak fémbe olvasztása a metal különböző műfajainak és a magyar folklórnak, illetve Szabó Lőrinc méltatlanul elfeledett költészetének felhasználásával. Így aztán mind a négy évszak más-más zenei elemekkel jelenik meg, de a befogadhatóság hallhatóan fontos szerepet játszott a dalok megírásban. A négy évszakot megidéző nótákon kívül van egy akusztikus, illetve a 2005-ös József Attila emlékév alkalmából írt daluk, amiket most játszani is fognak a Nightfall és az Ivy and Moonlight dalai mellett.

Fő fellépőnek számít ezen az estén a Dunaújvárosból érkező GYÖNGYVÉR zenekar. Már a nevük is művészi megközelítést takar és zenéjük szintén méltó erre a jelzőre. Pár éve még a Black Leaves vendégeként alig ismerték őket Budapesten, 2007-ben pedig már a debütalbum kiadása mellett a legnagyobb fesztiválokon sok-sok néző és rajongó előtt léptek fel. A sikert meg is érdemlik, mert ők is a műfaji határok lebontását végzik az est többi fellépőjéhez hasonlóan, de ők jobban tudatosan készültek erre és messzire jutottak.

Az idén - Lacrimosa címmel - megjelent debütalbumukat számos demófelvétel előzte meg, melyeket a honlapjukról le is lehet tölteni. Ezeket hallgatva nyomon követhető a folyamatos fejlődés, az egyéni hangzás-és dallam, illetve szövegvilág kialakulása. Már a demók címei ("Ahol a senki földje", "Arcunkon patak", "A gyermekek madara", "Glóriánk olya szép", "A szélrózsa illata", stb.) is érzékeltetik, hogy nem egy átlagos gothic zenekarról van szó. Ahogy Mazán Attila, a zenekar főnöke és életrehívója fogalmaz:
"Érzelmeket, gondolatokat szeretnénk közvetíteni, úgy, ahogy mi látjuk a dolgokat, ahogy mi vélekedünk. Sok dolgot fontosnak tartunk. Természetesen szeretnénk kerülni a klisés fogalmazást, a szájbarágós szövegelést. Tartalmilag azonban szinte bármi belefér a természettől kezdődően, a halálon átívelve, egészen a szerelemig bezárólag. :)"

A szövegek nagy része önálló líraként is megállná a helyét, de a zenéhez is tökéletesen passzol. Látszólagos elvontsága mellett könnyen befogadható, amit az újvárosi négyesfogat játszik. A '90-es évek klasszikus, északi típusú gothic/doom/death metal bandáinak hatása keveredik az újkori dark/gothic zenékkel és mindezt mainstream modern rock hatásokkal teszik egyénivé és nagyobb tömegek által befogadhatóvá. Kíváncsian várjuk, mivel jutalmazzák a bicskei közönséget.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása