Röviden ennyiben lehetne összefoglalni a február 12-i, rendkívüli, nyilvános képviselő-testületi ülésen történteket, melyen esetenként az önkormányzatokról szóló törvény (Ötv.) és a testület által megalkotott Szervezeti és Működési Szabályzatban leírtak betartása sem történt meg.

A testület SZMSZ-a elő írja, hogy rendkívüli képviselő-testületi ülésen csak azok a napirendi pontok tárgyalhatók, melyeket az előzetesen kiküldött meghívóban szerepeltetnek. Az ülésen ennek ellenére a többség megszavazta két, a meghívóban nem szereplő pont felvételét. Az egyik a 2009. évi költségvetés volt.

Törvény írja elő, hogy a települési önkormányzatoknak a tárgy év február 15-éig be kell terjesztenie az adott évre vonatkozó költségvetési tervezetet. Ez – az említett szabálytalan módon megtörtént ugyan – de mivel írásos anyag sem előzetesen, sem az ülésen nem kerül a képviselők elé, így annak tárgyalását le is vette a napirendről a testület.

Információnk szerint elkészült ugyan az írásos előterjesztés, de ismeretlen ok miatt kiküldésre nem került. Úgy tudjuk, hogy úgynevezett válság költségvetés készült, melyben megfogalmazást nyert, hogy 78 főről 65 főre csökkenteni kell a polgármesteri hivatal létszámát, mindenféle hatástanulmány nélkül. Felül kell vizsgálni az intézmények működését, azon belül a létszámokat is, lehetőség szerint csökkentve azt. Polgármester úr „közszolgáknak” titulálta az önkormányzatnál alkalmazásban lévő közalkalmazottakat, akikkel kapcsolatban elhangzott, hogy a város nehéz anyagi helyzete miatt nekik is részt kell vállalniuk a megszorításokból. Ennek részeként, a terv szerint 2009. márciusától megvonják az adó és járulékmentesen, de nem kötelező jelleggel adható havi 12 000 forintos étkezési hozzájárulást. A költségvetés kialakításánál szinte kizárólag a kötelező feladatok ellátására terveznek költségeket.

(Csak zárójelben: információnk szerint a költségvetésben 9 millió forintot terveztek be a Bicskei Tv Kuratóriumának idei támogatására, a tavalyi 8 millióval szemben, mely feladat eddig sem volt kötelező jellegű. Mint ahogy nincs tudomásunk arról sem, hogy a Bicskei Élet című helyi lap támogatásának csökkentéséről szó lenne, lévén ez sem kötelezően ellátandó feladata az önkormányzatnak.)

A polgármesteri Hivatal jelenlegi 78 fős státuszát – Dr. Szebellédi István könyvvizsgáló javaslatára – 65 főre kívánják csökkenteni. A könyvvizsgáló megítélése szerint, ez a létszám is elegendő a hivatal feladatainak ellátására.

Tessely Zoltán polgármester kijelentette, hogy ha 2007-ben tisztában lettek volna azzal, hogy az épülő tanuszoda milyen problémákat jelent, a Fidesz nem szavazta volna meg az építését. Kijelentése szerint az akkori döntésük meghozatala előtt nem voltak a teljes információ birtokában. Az akkori előterjesztők – Tessely szerint - elbagatellizálták a most már tapasztalható nehézségeket, gondokat. Közismert tény azonban, hogy az uszoda megépítését az akkori polgármester, Szántó János nem szavazta meg, mert más, költségkímélőbb konstrukcióban akarta megépíttetni az uszodát.

Téma volt a bizottságok számának csökkentése is. A javaslat szerint a jelenlegi hat helyett négy bizottság működik majd a jövőben. Információnk szerint a Városfejlesztési, Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottság teendőit az Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság, az Ifjúsági, Sport és Egészségügyi Bizottság feladatait pedig a Szociális, Családügyi és Kisebbségi Bizottság látja majd el.

A képviselő-testület tagjai, a város nehéz anyagi helyzetére tekintettel lemondtak tiszteletdíjuk 10 %-áról, amely képviselőnként kb. bruttó 9 000 forintot jelent havonta. A polgármester köszönettel vette a felajánlást.

(Tudvalévő, hogy a polgármester nem tiszteletdíjat, hanem fizetést és költségtérítést kap, melynek mértéke a fizetés tekintetében havi bruttó 500 000 forint, a költségtérítés vonatkozásában 130 000 forint havonta.)

Forrás: bktvweb – D.Gy.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása