408 Vajdás örökbefogadása

2009.04.14. 16:56

Már hónapok óta ekörül forog az egész világ: válság van. A média is ezzel vannak tele. Az egész világ érintett, minden ember, család és ország érzi a válság fontosságát. Magyarország is így van ezzel. Az iskolák tönkremennek. Nem kapnak a fenntartásra elég pénzt. Nincs ötlet, mely kihúzná őket a pácból. Még az érintett iskolák közt is rosszabb helyzetben van a bicskei középiskola.


Séri Timi és Kocsis Tekla (Fotó: Izing Máté)

Sok adósság, kevés pénz, omladozó vakolat, rossz vízvezeték... Hogyan lehetne ennek az állapotnak véget vetni? Mert a válságban még egy-két munkanélküli sem számít, ugye. A tanulók pedig vonatozhatnak egy másik iskoláig.

Ám sem a szülők, sem a tanulók sem a tanárok nem adják fel ilyen könnyen... Mindenki próbál előrukkolni valami ötlettel. Szóba került kirakodóvásár, retrodisco, pénzdíjas sportversenyek, sütiárverés és még sorolhatnánk. Azonban ezek közül egyik sem tudja megoldani a több tízmilliós problémát. Végül közösen, a tanulók, szülők és tanárok kitalálták a lehetséges megoldást. A terv lényege az , hogy egy-egy cég "örökbefogadhat" egy termet, azaz kibérel szponzorként egy teljes falfelületet vagy egy részt abból. Cserébe mit is kap? A diákok vállalják, hogy termüket a cég színeivel, logojával díszítik, ezen kívül fellépéseken a tanulók viselnék az egyenruhájukon a cégek jelképeit. Minden média megjelenésen reklámhordozóként a vállalkozást népszerűsítik, városi-kistérségi megjelenésünkön (amelynek első három biztos dátuma a májusi Bicskei Napok, a júniusi 24 órás rendezvény, a szeptemberi művészeti aukció) szintén reklámot és szórólapozást, "szendvicsemberkedést" vállalnak.

Az iskola a tervet követő egy-két napban már megállíthatatlanul nyüzsgött, tervezett, ismerősöket szervezett be, a vezetőség beleegyezésével. Már javában készülnek az ismertető lapok, amiket a cégek kapnak majd. Szerepel rajtuk az ötlet, a megvalósítás, és az osztály bemutatkozása is. Az egész iskola együttműködve hajt a győzelemért. Nem kímélik magukat, dolgoznak az iskoláért. És igazuk van, ezzel a tervvel van értelme!

A "Fogadj örökbe, Érted is tanulok" mozgalom nagyon jól indul, remélhetőleg és valószínűleg jól is fog végződni. Mindenesetre kevés az ilyen jó ötlet, amikor igazán szükség van rá. Ha meg adódik , akkor pedig olyan energiával kell véghezvinni, hogy ne csak az iskola vagy a város, hanem az egész ország erről beszéljen. A gimnáziumnak ez sikerült. A végső siker elérése már nem az ő kezükben, hanem a vállalatok megértésében, segítőkészségében van.

Ugye, Ön is segít?
Katona Ági 11. a osztályos, 17 éves diák írja:
"Amíg csak a médiából halottuk, a válság megfoghatatlannak tűnt, majdnem olyan valószínűtlennek, mint a százéves háború vagy thaiföldi cunami...és egyszer csak itt volt, lecsapott, megijesztett....begyűrűzött az életünkbe, az ország, a város, a család életébe....mint dominó dőltek el a számunkra biztosnak tűnő pillérek.
...de az iskola maradt! Barátok. Tanárok. Szakkörök...csak mi 408-an, hiszen gimibe csak kell járni! ...és itt nincs válság, itt iskola van, ez a dolgunk és jól érezzük magunkat...
...vagy nem?
Vagy ez is csak egy szappanbuborék?"


- Olvasom a 17 éves diák sorait 39 évesen - mondja egy jóbarát, aki a 13 éves fiát szíve szerint Bicskén tartaná középiskolás korában is. Például azért, hogy szem előtt legyen a fiú. Most pedig egyik-pillanatról a másikra leépítené a válság ezt a lehetőséget is? Nane! Össze kellene érteni fogni mindannyiunknak! Egy igazi közösség mindent latba vet azért, hogy az értékeit megőrizze. Ha ezt megtesszük, akkor a döntéshozók is kénytelenek észrevenni, hogy a Vajda fontos Bicskének és a környező településeknek.

A 11. b. osztály szülői munkaközössége, ahonnan az ötlet származik, a Vajda megmentését tűzte ki célul. Jó lenne, ha észrevennénk ezt a mentőcsónakot. Ha észrevennénk ezt, mi vén diákok, hogy a diákoktól is lehet tanulni. Mint olvashatták már, minden jóakaratú vállalkozás osztályt fogadhat örökbe. Vállalják, hogy egy naptári éven át az Önök logojával, az Ön vállalkozásának óriásplakátjaival, posztereivel dekorálják a tantermet és megnyitják más látogatók előtt is. Ezeket a tantermeket a vállalkozások is megkaphatják rendezvényekre. Továbbá a gimisek azt is vállalják, hogy minden városi, megyei és országos megjelenésükön a ruhájukon viselik a Gimnázium életét segítő vállalkozás emblémáját. Vállalják azt is, hogy az Iskola minden média-megjelenésén a támogató cégek logoja és jelmondata megjelenik, mint örökbefogadó vállalkozás.

"Készek vagyunk az Önök vállalkozásának bármilyen, de törvényes népszerűsítésére" - írják a fiatalok.

Az örökbefogadás azt jelenti, hogy a vállakozás a maga támogatásával zavartalanabbá teszi az iskola működését.

"FOGADJ ÖRÖKBE, ÉRTED IS TANULOK!" - ez lett a gimisek célja, ahogy azt a 17 éves Séri Timi (11.b) megfogalmazta.

A bicske.info felajánlotta, hogy minden Gimit "örökbefogadó" vállalkozást ingyen hirdet a www.bicske.info portálon egy éven át.

A bktvweb.extra.hu – mivel nem tartalmaz hirdetéseket – folyamatosan közli a támogatók névsorát, és linktárában külön kiemeli azoknak a netes elérhetőségét, akik csatlakoznak a felhíváshoz.

Kapcsolattartóink elérhetősége:

Vigyikán Attila avigyikan@externet.hu 30 8111 090
Márkó Szidónia markokitty@yahoo.com 20 947 2248
Izing Antal izingantal@vivamail.hu 30 594 66 53

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása