Obama elnök különmegbízottja, Daniel Fried a héten árulta el a Külügyminisztériumban, hogy pontosan kiket akar ideköltöztetni az USA a felszámolás alatt lévő támaszpontról, ez azonban egyelőre nem publikus.


Ha a guantánamói rabok menekültként érkeznek, akkor könnyen lehet, hogy ők is a bicskei táborban kezdik az ismerkedést az országgal. „Az étel ehetetlen, ezen a szobán hárman osztozunk, a fürdőben pedig csak egy slag áll ki a falból. Az ágyneműt akkor mosták ki legutóbb, amikor megérkeztem, vagyis úgy egy éve” – mondta két szomáliai srác, Hasim és Diriya a lakóbarakkjukban. „Én meg 18 nap múlva hajléktalan leszek, mert akkor el kell hagynom a tábort, és nincs hova mennem” – tette hozzá egy másik fiatal.

Eltűntek a kubaiak

2007-ben már érkezett egy 28 fős kubai csoport, ám őket nem terrorizmus vádjával vitték Guantánamóra, hanem azért, mert sikertelenül próbáltak Amerikába szökni. A menekülteket Bicskén szállásolták el, de miután néhányuk verekedésbe keveredett a városka kocsmájában, elnyelte őket a föld. A Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyve szerint mind egy szálig elhagyták az országot, ami „negatívan hatott a magyar befogadó program sikerességére”.

Az itt élő 193 menekült annyira elégedetlen, hogy kedden még kisebb tüntetést is szerveztek. „Havonta 7125 forint zsebpénzt, napi három étkezést és nyelvtanfolyamot kapnak azok, akiknek megadták a menekült státust. Megtanítjuk őket az alapvető dolgokra is, például, hogy miként kell levelet feladni, vagy piacon vásárolni errefelé” – mondta Hős Sándor, a bicskei tábor vezetője, aki nem tud Guantánamóról érkező exrabokról.

„Minden attól függ, hogy miként állapodnak meg az amerikai hatóságokkal. Ha letelepedési engedéllyel jönnek, akkor lehet, hogy lakást bérelnek nekik, de nincs kizárva, hogy ideküldik őket” – mondta Hős. A témát jól ismerő szakértőnk szerint az amerikaiak már a kubaiak esetében is álltak minden számlát. „Magyarországnak valószínűleg egy fillérjébe sem kerül az elhelyezésük, de az biztos, hogy a titkosszolgálatok szemmel tartják majd a jövevényeket” – mondta a neve elhallgatását kérő diplomata.

Forrás: Blikk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása