A foglalkoztatottak száma ugyanebben az időszakban 175,7 ezer főről 177,0 ezer főre emelkedett. A foglalkoztatási arány is kedvezően alakult, 53,8% az előző negyedévi 53,4%-kal szemben. A foglalkoztatási arány tekintetében a régión belül megyénk a második helyen áll, Komárom-Esztergom megye adata ennél kedvezőbb: 56,1%. A munkanélküliségi ráta 6,0%, az előző negyedévinél 0,4%-ponttal több, az országos mutatónál 2,0%-ponttal kevesebb.

2009. ötödik hónapjában országosan 563821 fő az álláskeresők száma, ami közel ötezer fős (0,9 %-os) csökkenést mutat a múlt hónaphoz képest, míg az egy évvel korábbi időszaknál 139 ezret meghaladóan (32,8 %-kal) több a nyilvántartásban szereplők száma.

Fejér megyében ugyanakkor a regisztrált álláskeresők száma 22221 fő, az előző havinál 23 fővel (0,1%-kal) kevesebb, az egy évvel korábbinál azonban 8186 fővel (58,3%-kal) több. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a régión belül megyénkben található a legtöbb álláskereső.

Fejér megyében az előző hónaphoz viszonyítva Székesfehérvár, Dunaújváros és Enying körzetében nőtt, a többi térségben mérséklődött az álláskeresők száma. A növekedés mértéke Enying körzetében elérte a 4,6%-ot, a másik két térségben egy százaléknál kisebb mértékű volt. Gárdony térségében az áprilisinál 5,1%-kal kevesebben szerepeltek a regisztrációban, Mór, Bicske, Sárbogárd és Ercsi térségében a csökkenés mértéke 1,2-2,4% között volt. Az álláskeresők számának mérséklődése elsősorban az idénymunkák beindulásának köszönhető. A legtöbb álláskereső -- 8671 fő - Székesfehérvár, a legkevesebb (1125 fő) Bicske körzetében található.

2008. májusához képest az álláskeresők száma közel háromötödével emelkedett. A gazdasági válság hatása Mór körzetét sújtotta a legjobban, ahol a növekedés mértéke elérte a 125,4%-ot. Ennél lényegesen kevesebb, de szintén jelentős emelkedés következett be Székesfehérvár (63,4%) és Gárdony (67,5%) körzetében. Dunaújváros, Enying és Ercsi körzetében is az előző év azonos időszaki létszámánál másfélszer annyi álláskereső van a regiszterben. Sárbogárdon az álláskeresők számának növekedése nem éri el a kétötödöt, de megyén belül a harmadik helyen áll az álláskeresők számát tekintve. Bicske térségében pedig 28,1%-kal több álláskereső szerepel a regisztrációban az egy évvel korábbinál.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 11,7%, az előző hónaphoz képest nem változott, a 2008. májusit pedig 4,6%-kal haladja meg. Májusban munkaerő-piaci szempontból Bicske és Gárdony térsége volt a legkedvezőbb helyzetben 8,8%-os, illetve 8,3%-os rátával. A megye mutatójának értéke kedvezőbb az országosnál és megegyezik a régió átlagával.

Májusban összesen 3231 fő, köztük 181 fő pályakezdő regisztráltatta magát. A belépők száma 271 fővel haladja meg az áprilisit. A hónap folyamán a nyilvántartásba bekerülők négyötöde fizikai állománycsoportú álláskereső. Iskolai végzettségüket tekintve, egyharmaduk legfeljebb általános iskolát végzett, szakmunkásképző, szakiskolai képesítéssel, további egyharmaduk rendelkezik. Középiskolai végzettsége egynegyedüknek van, a felsőfokúak száma 171 fő. Korösszetételüket tekintve minden ötödük 25 évnél fiatalabb, majd egyharmaduk 25-35 év közötti. A 35-40, 40-45 és a 45-50 évesek aránya 10-11 % körül alakult, az 50 év felettieké pedig megközelíti az egyötödöt, csakúgy mint a 25 évnél fiatalabbaké.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a szakmunkások aránya nőtt a legjobban: 2,8%-ponttal, a segédmunkásoké ugyanennyivel csökkent. Összességében a fizikai állománycsoporthoz tartozók aránya 1,1%-ponttal emelkedett. Az egy évvel korábbihoz képest a 46-50 év közöttiek, valamint az 50 évesnél idősebbek aránya mérséklődött, a többi korcsoportnál növekedés tapasztalható, ami a válság következtében elbocsátott dolgozók belépése miatt következett be. Az iskolai végzettséget tekintve a szakmunkásképzőt, szakiskolát végzettek aránya emelkedett a legjobban, 2,8%-ponttal.

Májusban a pályakezdő álláskeresők száma 1238 fő, az előző havinál 101 fővel (7,5%-kal) kevesebb, de az egy évvel korábbi számukat 401 fővel haladja meg. A pályakezdők az álláskeresők 5,6%-át teszik ki. Bicske, Gárdony, és Enying térségében számuk néhány fővel emelkedett. A pályakezdők többsége nő, arányuk 53,2%, az előző havinál 0,2%-ponttal több. A fiatalok héttizede 20-24 év közötti, több mint egyötöde 18-19 éves. A 25-29 éves korcsoportba kevesebb mint egytizedük tartozik. A pályakezdő fiatalok képzettebbek az álláskeresőknél. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya 35,3%. Szakmunkásképzőt, szakiskolát 17,5%-uk, szakközépiskolát, technikumot 25,9%-uk végzett. Gimnáziumi érettségivel 13,1%-uk, diplomával 8,2%-uk rendelkezik.

Összesen 596 új állást jelentettek be. A munkáltatók elsősorban fizikai foglalkozásúakat szeretnének alkalmazni, a szellemi foglalkozásúak számára az új állások 15,9%-a állt rendelkezésre. Az állások 137 szakmunkás, 153 betanított munkás, 211 segédmunkás és 95 szellemi foglalkozású számára biztosítanak munkát. Az állások háromötödének betöltéséhez legfeljebb általános iskolai végzettségre van szükség, a szakmunkásképzőt, szakiskolai végzettséget több mint egyötödük, felsőfokú végzettséget mindössze 3,4%-uk igényel.

Székesfehérvár körzetében az üres álláshelyek száma mindössze 13,1%-a az előző havinak, emellett Bicske körzetében is nagymértékű, 63,3%-os visszaesés következett be, mindössze 11 állás szerepelt a kirendeltség nyilvántartásában.

Forrás: Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása