A KSH 2009. II. negyedéves munkaerő-felmérése szerint a 15-74 éves, gazdaságilag aktív népesség száma országos szinten 4198,8 ezer fő, az előző negyedévinél 31900 fővel (0,8%-kal) több. A Közép-dunántúli régióban hasonló folyamat ment végbe, de a növekedés mértéke ennél jóval kisebb, 0,3%. A foglalkoztatási arány javult, országos szinten 49,4%-ot, régiós szinten 51,9%-ot tett ki. Az országos munkanélküliségi ráta 9,6%, az előző negyedévinél 0,1%-ponttal kevesebb. A régió munkanélküliségi rátája 8,4%, azonos az I. negyedévivel. Fejér megyében 8,3%.

2009. I-III. negyedévében a nyilvántartott álláskeresők átlagos száma 21543 fő, ami 48,7%-kal több az egy évvel korábbinál. A gazdasági válság legnagyobb vesztese Mór térsége, ahol az álláskeresők száma több mint a kétszerese az egy évvel korábbinak. Mór és Székesfehérvár körzetében elsősorban az autóiparhoz kapcsolódó termékek, illetve egyéb ipari termékek gyártásának visszaesése növelte az álláskeresők számát, a többi körzetben, az előzőekben említetteken kívül az ingázás is jelentős szerepet játszott, mivel első lépésben a bejárókat építették le. Gárdony és Enying körzetében az idegenforgalom visszaesése szintén kedvezőtlen hatással volt a munkaerőpiacra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása