Felcsút casting

2009.10.22. 15:07

A kérdésnek azonban mindig akkor van itt az ideje, amikor feltesszük. Bár ezzel kapcsolatban azóta sem került utcára az egykori választási szövegének, ígéretének megfelelő "határozott és őszinte" közlemény, de sebaj. Ilyen ez a popszakma.

Közben hetek óta Felcsúton, Orbán Viktor "országházában" hallgatják meg a Fidesz választókerületi elnökeit és képviselő­jelöltjeit. A meghallgatások célja - ezzel van tele rogyásig a magyar sajtó -, hogy a pártvezetés pontos képet kapjon a szervezet belső állapotáról, és a rejtett aknákat megpróbálják minél hamarabb semlegesíteni. A Fidesz, a kormányrúd váromá­nyosa körül egyre több "konjunktúralovag" jelenik meg a párt körül. Bicskén is akad.


Orbán Viktor felcsúti háza (fotó: hetek.hu)

Tessely feltételezett elődje, a Bicskén gyakran, oly sok szép beszédet mondó Kelemen András pszichiáter kampányfőnökeként kitanulta a jelöltség csínját-bínját. Fiatal, megbízható, jó kiállású, kellőképpen teátrális, irányítható, képernyőképes férfiú, politikusi tehetségként figyelhetett rá a felcsúti Fidesz vezér. Olyasvalakire, aki alkalmazható. Fontos, hiszen az országban nem az igazi a fiatal felhozatal. Pontos információ híján úgy 95 százalékra tartható, hogy Tessely Zoltán indul fideszes képviselőnek. Minden bizonnyal már akkor is tudta, hogy képviselőjelölt lesz belőle, amikor polgármesterré választották.

Az is valószínű, hogy megnyeri, hiszen nem Tessely Zoltán személyére szavaz a választó, hanem a pártjára. Ami jelenleg az erő pártja, ezért is jelent meg körölöttük annyi előrelátó érdekember, aki valaha teljesen más pártok körül ügyködött.

Valószínű, Tessely a polgármesterséget is megtartja. Nem is ő tartja meg, hanem meg kell tartania. Vagyis az alku szerint csakis akkor indulhat el képviselőnek, ha megmarad polgármesternek is.

(Az a sokat emlegetett törvény, hogy a magyar polgármester nem lehet képviselő, alkalmasint sosem fog megszületni, mert minden párt tele van képviselő polgármesterekkel, akik masszív kis bástyák is lehetnek a 93 ezer négyzetkilométeres sakktáblán. Ebben tehát van egyetértés... Ahogy az a Skandináviában szokásos mutatvány sem lesz itt soha, hogy legfeljebb két kurzus idejére maradhat országgyűlési képviselő az állampolgár.)

Ez a fajta kétlakiság (országház és városháza), a pártnak azért jó, mert polgármesterként felerősíti és meg is tartja ebben a pozícióban a parlamenti képviselőség és viszont. Kölcsönhatás. Számára a szép érveken túl a karrier miatt fontos és jobban is jövedelmez. Egyszerű ez, mint egy sárga tányér.

A szavazók nagy része józan paraszti ésszel meg van győződve arról, hogy Bicske polgármestere akkor igazán jó, ha lobbiképes és befolyásos, tehát egyben parlamenti képviselő is. "Ha már egyszer nagy ember, legyen minél nagyobb." Vagyis tudjon tenni Bicskéért, amit Orbán Viktor "volt szíves" az EP kampány során a Váli-völgy fővárosának nevezni.

Éppen ezért fognak TZ-re sokan szavazni és persze azért is, mert a bicskei átlagszavazó Bicske érdekét úgy is keresi, hogy városának polgármestere, képviselője - legyen a kormánypárt tagja. A Fideszből márpedig kormánypárt lesz. Valódi vetélytársa nem is a leharcolt MSZP lesz immár.

Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása