Egyházasharaszti általános iskolájának szinte mind a 191 diákja halmozottan hátrányos helyzetű roma család gyermeke, akik az elsőtől a hatodik osztályig térítésmentesen, a hetedik-nyolcadikosok fél áron jutnak ebédhez a menzán. Katona Imre, az intézmény igazgatója elmondta: az évi 80 millió forintból gazdálkodó iskola kifizetetlen számláinak összértéke 4,8 millió. Az adósság egy része abból ered, hogy a négy fenntartó önkormányzat, Alsószentmárton, Egyházasharaszti, Siklósnagyfalu és Old úgy kétmillióval tartozik az iskolának. A bajt fokozza, hogy az intézmény jogutódja a 2008-ban megszűnt alsószentmártoni iskolának - adósságát, elbocsátott pedagógusainak járandóságait kénytelen magára vállalni.

Katona szerint iskolája azért adósodott el, mert a fenntartók sokáig nem vették tudomásul, hogy az intézmény nem működtethető csupán az "állami fejkvótából". A négy falu januártól ugyan fejenként havonta 1800 forinttal támogatja az iskolát, ám ahhoz, hogy az intézmény gazdálkodása egyensúlyba kerüljön, havi háromezerre lenne szükség. Ám az önkormányzatok forráshiányosak.

Az iskolának csak akkor van esélye a konyha továbbműködtetésére, ha az adósság egy részét törlesztik. Vida Dezső, Egyházasharaszti polgármestere közölte: egyszerűen nincs elég pénzük, képtelenek ennél többet kigazdálkodni.

Forrás: Népszabadság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása