Sírkövek Kínából

2009.12.22. 14:15

Mintegy ezer bányából érkeznek Magyarországra az előre faragott áruk

Már a sírköveket is Kínából importáljuk, egyre több kő érkezik a hazai piacra az ázsiai országból. Ká­rolyi Gyula ipartestületi alelnök szerint a vásárló az ár alapján tudatában lehet annak, hogy nem kiváló minőséget vásárol, mégis bosszúság, ha már néhány év múlva javításra szorul a sírkő.



Egyre több kínai eredetű sírkő jelenik meg a hazai piacon, szakmai becslések szerint a megrendelések harmadát már ezek teszik ki. A sírokhoz használt normál műkővel és gránitkővel szemben a gond „mindössze” az, hogy nem egy esetben előfordul, ezek akár már két-három év után javításra szorulnak.

„Körülbelül öt évvel ezelőtt szembesült a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, hogy figyelnünk kell erre a problémára. Az utóbbi években már tömegessé váltak a kínai eredetű sírkövek Magyarországon” – mondta lapunknak Károlyi Gyula, az Ipar­tes­tületek Országos Szövetségének alelnöke. A „civilként” generációs múltra visszatekintő kőfaragó családi vállalkozást vezető szakember úgy vélekedett, hogy mintegy ezer bányából érkeznek hazánkba a sokszor már előre elkészített sírkövek. „Sajnos olyanok kezdtek kereskedni velük, akiknek semmi közük nincs a köves szakmához. Nem állítom, hogy tisztességtelen kereskedést folytatnak, de az látszik: csak az számít nekik, hogy minél több árun adjanak túl” – mondta Károlyi Gyula.

Szakemberek szerint a vevők az árszínvonal alapján tisztában lehetnek azzal, hogy az akár negyven-ötven százalékkal is olcsóbban meghirdetett kövek nem lehetnek kiváló minőségűek. A járulékos költségekkel együtt azonban legfeljebb húsz-harminc százalékkal olcsóbban lehet ilyen kövekből egy sírt felállíttatni.

A Kínából származó kőlapok a megszokott, általában tíz centiméteres vastagság helyett csupán öt-hét centiméteresek. Nem meglepő tehát, hogy könnyebben törnek, de egyéb jellemzőik – színhibák, nagyobb puhaság – is azt mutatják, hogy több munkát, ragasztást igényelnek. Néhány év után ráadásul megrepednek, eltörnek, a ragasztóanyag színe beleivódik a kövekbe.

„A gyász pillanataiban sokszor figyelmetlenebbek az emberek. Jellemzően semmiféle nyoma nincs egy sírkő megvételének. A legfontosabb tehát az, hogy valami írásos dokumentumunk legyen, enélkül ugyanis sokkal nehezebb bármit érvényesíteni egy későbbi károsodás esetén” – mondja Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. Szerinte gondot jelent, hogy sok kőfaragó vállalkozásnak nincs engedélye. Felvetésünket, hogy egyes vállalkozások akár ötven évre szóló garanciát „nyújtanak”, Baranovszky György csupán vevőcsalogató komolytalanságként jellemezte.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása