Tűzoltó BÚÉK!

2009.12.30. 12:11

Kihasználva az utóbbi években szokatlan, hamisítatlan téli időj

December 19-én szombaton, már sötétedés után, dermesztő hidegben és szakadó hóesésben indultak meg a szerek az egykori Micsurin majorban lévő terményszárítóhoz. A vonulás során teszteltük a gépjárművezetők tudását és a járművek viselkedését a behavazott utakon.

A feltételezés szerint a terményszárító felső harmadában az ún. kaszkádokban lerakódott szennyeződés gyulladt ki, ami átterjedt a szárítandó terményre. A feltételezés nem véletlen, a valós életben is gyakran előforduló tűzesetekhez igazodik. A feladatok végrehajtása alapján a parancsnok kiértékelte a tűzoltók teljesítményét.

A gyakorlat jól sikerült, személyi sérülés a veszélyes körülmények ellenére sem történt. Már bevonulóban volt a csapat, mikor a parancsnok kiadta a következő gyakorlatra vonatkozó információkat. Egy Bicske melletti logisztikai raktárbázis „sprinkler-gépházában egy személy bent rekedt, a gépházból füstöt látnak kijönni.” Erre a mozzanatra a tűzoltók közül senki nem számított, így spontánabbá, életszerűbbé vált a feladat.

Mint a vonulás során kiderült, az 1-es számú főutat sem síktalanították, így hosszabb behavazott útszakaszon is kipróbálhatták a sofőrök saját képességeiket és a kocsik viselkedését. Az ún. sprinkler egy beépített tűzoltó berendezés, amit régebben esőztetőnek is neveztek. Tűz esetén vízfüggönnyel borítja el a védendő felületet és oltja el a tüzet. A magas víznyomás előállításához szükséges dízelmotoros szivattyúkat naponta ellenőrizni kell, tehát a feltételezés szintén életszerű volt. A feladat végrehajtása közben a tűzoltók megtapasztalhatták, hogy már a földalatti, betonfalú helyiségbe lejutás sem egyszerű, de az ott elrejtett – a sérültet szimbolizáló – 85-90 kg-os fabábú felhozása még nehezebb a meglehetősen szűk csigalépcsőn, amelyen egyszerre csak ketten férnek el.

A gyakorlatot a parancsnok megfelelőnek értékelte. A visszaszerelés után már csak a bevonulás és egy kis évzáró összejövetel maradt hátra.

 

A 2009-es év a tűzoltóknak kevesebb beavatkozást hozott, de nem unatkoztunk. Jelen pillanatban 258 vonulást tudhat maga mögött a BÖT. A megyei, országrészi és országos szakmai versenyeken elért eredmény sem véletlen, a felkészülés sok-sok időt és energiát elvett a csapattól, de végül meglett az eredménye.

Számos egyéb munkát is vállaltak a tűzoltók, köztük a Kossuth tér veszélyes fáinak, faágainak eltávolítását, illetve a Gyermekotthon ősparkjának rendbetételét, és még sorolhatnám. Megjelentünk a környező települések rendezvényein, gyermeknapokon, majálisokon és Bicskén ismét megrendeztük a tűzoltó majálist a gyerekek legnagyobb örömére.

 

2010 sem ígérkezik unalmasnak, eseménytelennek. Jövőre is számítunk a lakosság és az ügyfelek együttműködésére, az eddigi jó viszony fenntartásához. Ezúton kívánok valamennyi tűzoltó kollégám nevében békés, boldog új évet!

 

 

Győrik Szabolcs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása