Hazai szélerőmű-kapacitás

2010.01.26. 22:10


 

Egy kormányzati tanulmány szerint - országunk természeti adottságai alapján - akár 50-100 szorosára is lehetne emelni Magyarország szélerőmű-kapacitását - nyilatkozta Varga Katalin, az Energia Klub projektvezetője. Szerinte főleg a nem megfelelő szabályozásban kell keresni a szélenergia nagyobb elterjedésének akadályát.

A Magyarországon jelenleg működő 71 szélerőmű által termelt évi mintegy 200 gigawattóra villamos áram a megújuló energiaforrások csupán 1 %-át teszi ki, a teljes villamosenergia-termelés mintegy fél százalékát képes fedezni - emelte ki a szakértő.

Varga Katalin elismerte, hogy a szélerőművek egyik legnagyobb hátránya a nehezen előre jelezhető energiatermelés, azonban véleménye szerint ennek kiküszöbölésére vannak megoldások.

"A villamoshálózat akár komolyabb befektetés nélkül is képes lenne 1.000 megawatt szélenergia befogadására, például egyes erőművek rendelkezésre állásásának díjazásával, illetve új tarifarendszerrel irányított fogyasztói szokások kialakításával" - hangsúlyozta ki az Energia Klub munkatársa.

Tari Gábor, a rendszerirányító MAVIR vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jogszabályok támogatják a szélerőművek beilleszkedését a hazai áramellátásba, noha szélenergia sajátossága, hogy termelése kiszámíthatatlan, ezért a termelés bővülése fokozott feladatot jelent a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásában.

A MAVIR célja, hogy amennyiben az első szerződés beválik, és jól szolgálja a rendszer egyensúlyát, a többi szélerőmű-parkkal is kössön hasonló szerződéseket.

Forrás: Zöldtech, MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása