Kormos dicsőség

2010.03.11. 10:20

Jókor érkeztünk - a bicskei tűzoltóságnak szerencsére épp semmi dolga nem akadt, amikor Havai Róbert tűzoltó törzsőrmesterhez kértünk bebocsátást. A városban önkéntesként szolgáló 33 éves fiatalember munkássága jelentős állomásához ért: a Lánglovagok Egyesület az Év tűzoltója pályázat 3. helyezettjének választotta. Kollégája, Győrik Szabolcs javasolta őt erre a címre, nem is megalapozatlanul.

- A fővárosi tűzoltó parancsnokságon dolgozom, szabadidőmben pedig a bicskei önkénteseknél teljesítek szolgálatot - meséli Róbert a helyi tűzoltóság pihenőszobájában felállított biliárdasztalra támaszkodva. A törzsőrmestert még munkatársai is csodálják teljesítményéért: ugyanis három munkahely mellett még a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szervezésében indított önkéntes és létesítményi parancsnoki tanfolyamon is részt vesz. Mindennap tanul, most is az iskolából érkezett.

- Ráadásul családja van, két kisgyereket nevel - tette hozzá csendben Győrik Szabolcs, hangsúlyozva kollégája munkabírásának határtalanságát. Ehhez persze szilárd és támogató háttér kell, mondta később Róbert, arra kérve, hogy ha lehet, említsem meg családját és feleségét, akiknek nagyon hálás. Hiszen Róbert azt csinálhatja, amit szeret. Sőt, fanatikus, ez látszik is a szemében, amelyben a munkájukat szenvedéllyel űzők lángja ég. Győzködöm, magyarázza meg, mi is viszi előre, mi az, ami miatt még fáradtan hazaérve is az az első, hogy felhívja a bicskei támaszpontot : megjöttem, hívjatok, ha menni kell!

- Nem tudnám megmagyarázni... - gondolkodik hosszasan, fürkészve a biliárdgolyók lehetséges útját, s hozzáteszi: - Jó érzés fog el minden alkalommal, amikor segíthetek valakin.

Sajnos az ilyen beszélgetéseken óhatatlanul is előjönnek a tragédiák, amelyekkel rendszeresen meg kell küzdeniük ezeknek a férfiaknak.

- Élénken él emlékezetemben az a 2007-es augusztusi nap, amikor egy három halálos áldozatot követelő balesetnél dolgoztunk Robival az M1-es autópályán. Pár órával később, kicsit távolabb onnan tömegbalesethez vonultunk, ahol gyerekek sérültek meg - emlékszik vissza Győrik Szabolcs. - Pár nappal később szintén tömegbalesethez vonultunk az M1-en, melyben összesen 18 jármű sérült. De sorolhatnám a végtelenségig. A zsámbéki szeméttelep két napig égett, Robi mindkét nap kint volt.

Róbert egyik legutóbbi bicskei mentése egy lakástűzhöz kapcsolódik. - Ha veszélyes, füsttel teli, égő helyiségbe kell bemenni, Robi mindig az elsők között van - így Szabolcs. Az öltözőben persze mindenki egyenruhája sáros, védősisakjuk korommal festett.

- Ez itt nem bosszúság, ezen látszik, hogy dolgozunk - mondja szerényen Róbert, s körbemutat társai szürke kabátjain. Ebben a mozdulatban persze sok minden ott van: a szolgálat szeretete, a tűzzel szembeni alázat, és természetesen a bajtársi összetartás fontossága is. A tűzoltó-egyenruha akkor jó, ha kormos, sáros - vélekedik Havai Róbert

S. Töttő Rita, fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása