A tájékozatón, melyen a kapitányság vezetői is jelen voltak elhangzott, hogy 2009-ben a 891 ismerté vált bűncselekmény legalacsonyabb volt az elmúlt tíz évben. Csak példaként, 2008-ban ez a szám 2184 volt. Nagyon súlyos bűncselekmény a területen nem történt. Jelentősen csökkent a személy ellen elkövetett esetek száma amely tavaly 129 volt. Ezen belül is a szándékos testi sertések száma 127 volt, szemben a 2008-as 201-el szemben. Tavaly 450 vagyon elleni bűncselekmény vált ismertté, melyből 230 volt a lopás 143 pedig a betöréses lopás. A számokból kiolvasható, hogy 2008-hoz képest a bűncselekmények száma mintegy felére csökkent az elmúlt évben. A felderítési mutató 41,1 %-os volt a súlyponti bűncselekmények vonatkozásában. A kapitányság nyomozási eredményessége 57,2 %, ugyanez megyei szinten 49 %, országosan kb. 20 % volt 2009-ben.

Sajnos nem ilyen kedvezőek a számok az ismertté vált bűncselekmények vonatkozásában. 2010. március 11-ig 110 vagyonelleni és 18 személyelleni bűncselekmény vált ismertté a körzetben, Bicskén 61, ebből 18 vagyonelleni és 8 személyelleni. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, ismételten a bűncselekmények számának emelkedése valószínűsíthető – mondta a kapitány. Sajnos hasonló helyzet tapasztalható országosan is. Ezért is döntött úgy az országos rendőr-főkapitányság úgy, hogy az elmúlt évben jelentős sikereket hozó közbiztonsági hálóprogramot az idei évben március elsejétől folytatni kell. Ehhez országosan biztosítanak némi túlóra keretet, mely lehetővé teszi a folyamatos rendőri jelenlétet a közterületeken. A települ nagyságából és elhelyezkedéséből adódóan Bicske kiemelten veszélyes hely a körzetben. Ezért a városban heti három alkalommal fokozott ellenőrzés tart a rendőrség minden alkalommal lesz egy-egy kiemelt feladat, melyet a szokásos rutinjárőrözés mellett végeznek. Heti egy alkalommal ezek az ellenőrzések az egész kistérségre kiterjednek. Természetesen ezek módjáról illetve időpontjairól Dr. Bazsó László nem adott tájékoztatást.

A március első hetében megtartott három ellenőrzés során egy körözött személyt fogtak el, egy biztonsági intézkedés történt, három főt szabálysértés miatt feljelentettek 20 fő pedig szabálysértés miatt összesen 114 000 forint helyszíni bírságot volt kénytelen megfizetni.13 rendőr vett részt a fokozott ellenőrzésekben, melyektől azt várja a rendőrség, hogy a rendőri jelenlétnek köszönhetően csökkenni fog a bűncselekmények száma.

Dr. Bazsó László elmondta, hogy jó kapcsolatot alakítottak ki a körzetben működő polgárőrségekkel. A Bicskén 25 fős, önkéntesekből álló, fegyelmezetten dolgozó csoport, rendezvények helyszínbiztosításával, illetve esetenként akcióban történő részvétellel segíti a rendőri jelenlétet. Nem titok, hogy a bicskei kapitányságon jelentős, 18 fős létszámhiány van. Április elsejétől azonban enyhül ez a hiány, mivel kilenc, frissen végzett rendőr kezdi meg munkáját a városban. Ezenkívül három fő adta be áthelyezési kérelmét  Bicskére. – Kérjük a lakosságot, fogadják szeretettel a frissen végzett rendőröket, segítsék a munkájukat, hiszen értük, a városért dolgoznak majd – hangsúlyozta Dr. Bazsó László.

A rendőrkapitány kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2009-ben 500 eFt támogatást kapott a bicskei önkormányzattól, melyet a túlórák kifizetésére használtak fel. Az idén pedig a fiatal rendőrök lakhatóságának megoldásában nyújt anyagi segítséget a város vezetése.

- Kérem Önöket, hívják fel az emberek figyelmét, ne engedjenek idegent közel magukhoz. Legyenek gyanakvóbbak az ismeretlen személyekkel szemben. Hivatalos személy, főként kérésre mindig igazolja magát. Ha gyanús személyt látnak, hívják a rendőrségi ügyeletet. Gépjárműveikben ne hagyjanak értéktárgyakat, mert ez vonzza a bűnelkövetőket – zárta, a tervek szerint ezentúl várhatóan havonta megtartandó sajtótájékoztatóját Dr. Bazsó László bicskei rendőrkapitány.

bktvweb – Dancsi Gyula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása