Fotó: Neubauer Rudolf

Az MR1-Kossuth Rádió választási sorozatában a hallgatók is kérdezhetik az országos listát állított pártok vezető politikusait. Kedden Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, a párt országos listájának vezetője mutatta be programját, és válaszolt a kérdésekre. A civilek kérdéseire épülő választási interjú teljes hanganyaga az összefoglalóhoz csatolva érhető el.

Hallgassa meg!

Az MR1-Kossuth Rádió országos listát állító pártokat bemutató sorozatának első vendége Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, a szervezet országos listájának vezetője volt. A hallgatók e-mailen és telefonon tehették fel kérdéseiket, a rádió pedig Budapesten és Debrecenben járókelőket is megkérdezett a Civil Mozgalomról.

„Ez nem politikusság”

Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke az interjú elején közölte szerinte körülbelül egy hete kerültek be a köztudatba, amikor sikerült országos listát állítaniuk. A mozgalom vezetője kiemelte, hogy a nyilvántartásba vett negyvennégy jelölőszervezet közül országos lista állítására csak hat volt képes. (A Civil Mozgalom az országos lista mellett kilenc területi listát állított és huszonnégy egyéni jelöltje indul a választáson, köztük Seres Mária Nyíregyházán.)

Seres Máriáról először másfél éve cikkezett a sajtó, amikor a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazáshoz szükséges 200 ezer helyett több mint 600 ezer aláírást gyűjtött össze. A pártelnök szerint 2008-as kezdeményezésének országgyűlési elutasítása ösztönözte, hogy mozgalmával induljon a választásokon. Az új párt az intézményesített civil nyomásgyakorlást szeretné bevinni a Parlament falai közé.

Seres Mária közölte, annak ellenére, hogy a Magyar Szociális Zöld Párt listáján már az EP-választásokon is indult, civilnek tartja magát. „Sosem voltam politikus. … Én ott a huszonhatodik helyen voltam. Esélytelenként jelképes volt. Ökoépítészet témakörben felkértek, hogy legyek ott a listán, ez nem politikusság.”

„Nem hasonlítható a Centrumhoz”

A pártelnök kérdésre válaszolva azt is közölte, mozgalma nem hasonlítható, a 2002-ben indult Centrum Párthoz, amely egyesek szerint a Fidesztől vett el szavazatokat. „Itt nem volt még szervezet, de már cselekedtünk, már egy nagy tömeg akart valamit. Ilyen formáció még nem volt Magyarországon.”

Arra a kérdésre, hogy parlamenti bejutásuk esetén kötnének-e koalíciót a Fidesszel a kétharmados többség kialakításához, Seres Mária a Civil Mozgalom szlogenjével felelt: vedd észre, ami összeköt, és felejtsd el azt, ami elválaszt. A pártelnök szerint ez teljesen egyértelművé teszi, mit gondol a pártok együttműködéséről. Minden olyan politikai szervezettel, akinek tisztességes szándéka van, készek koalíciót kötni.

Kisebb, kétkamarás parlament

Seres Mária szerint országgyűlési pártként a Civil Mozgalom többek közt együttműködne a parlament létszámának csökkentésében. A Civil Mozgalom a kisebb parlament mellett az országgyűlés kétkamarássá alakítását is célul tűzte. Tervei szerint a vétójoggal rendelkező felsőház tagjai civilszervezetek képviselői lennének.

„Tudjuk, hogy több tízezer olyan civil szervezet van az országban, aki aktívan működik, letesz az asztalra napról napra valamit, de valahogy a politikai szférában az erejüket nem érzékeljük.” Seres Mária szerint egyes civilszervezetek legitimitásának bizonytalansága ellenére is ki kellene próbálni a kétkamarás modellt, mert a mostani rendszer nem jó. „A népképviselet nem működik, az országgyűlési képviselő a választás napján jogilag függetleníti magát a választóitól, tulajdonképpen négy év alatt semmilyen beleszólása nincs sem a választóknak, sem a civil szférának abba, hogy mi történik a Parlamentben.”

Finn modell a korrupció visszaszorítására

A Seres Máriával készült interjú kiemelt témája volt a képviselők költségtérítése, illetve a számlaadás és a problémával összefüggésbe hozott adórendszer-átalakítás is. Az adómorál emelését a pártelnök szerint az országgyűlési képviselők példamutatása is segítené. A költségtérítést Seres Mária elfogadhatónak tartja, ő is élne a lehetőséggel, de csak akkor, ha pontosan el tud számolni a felhasznált összegekkel.

A feketegazdaság visszaszorítására Seres Mária az adórendszer átalakítását tartja megoldásnak. „Addig, amíg az emberek csak az elvonást érzékelik, tehát hogy száz forintból nyolcvankettőt elvesz az állam, nincs kedve adót fizetni, és amikor azt mondják gazdasági szakemberek, hogy a magyar vállalkozó mutyizós és ügyeskedik.”

Seres Mária szerint Finnország példáját kellene követni, ahol az állami szintű korrupciót néhány nagyon hatásos intézkedéssel megszüntették. „Hónapok után már lehetett érzékelni a pozitív hatását, szárnyal a finn gazdaság, szolgáltat az állam, pedig ott is adóznak, ott is politikusok vannak, ott is parlament van és mégis működik. Nem kell nekünk feltalálni valami különleges dolgot, körül kell nézni Európában, ahol hasonló szintű korrupció volt, hogy hogyan tudták ezt megfékezni.”

Seres Mária szerint szigorú büntetési tételek kellenek, és hogy a politikusok ne bújhassanak a mentelmi jog mögé. A pártelnök szerint a bíróságok függetlensége ugyancsak fontos feltétele a közélet tisztaságának. „Nagyon sokan mondják, hogy a politika az igazságszolgáltatásba is beszivárgott. … Egy jó ügyvéd mindent el tud intézni Magyarországon. Ezt mindenki tudja.”

A korrupció csökkentéséről nemcsak beszélni kellene, mondta Seres Mária, aki azt szeretné, ha minden pártnak kötelező lenne letétbe helyezni a programjukat a választás napján. „Ha nem teljesítette, akkor felelősségre vonjuk.”

Megszüntetnék a pártok állami támogatását

A korrupció visszaszorítását szolgálná Seres Mária szerint a pártok állami támogatásának megszüntetése. A Civil Mozgalom elnöke úgy véli, ettől nem lenne még átláthatatlanabb a pártfinanszírozás, ha cserébe a személyi jövedelemadójából mindenki egy százalékkal támogathatna egy pártot. „Utána látni lehet, hogy ki mögött milyen társadalmi bázis van. Ha magas a személyi jövedelemadó befizetés, akkor arányosan a pártoknak is több jut, ha egy párt mögül kimegy a tagság, a támogatói bázis, akkor meg ezt megérzi.”

Seres Mária szerint a kispártok ez nem hozná nehéz helyzetbe, mert ezek a szervezetek jelen pillanatban sem kapnak állami támogatást. „Mi is úgy indulunk, hogy egy fillért nem kaptunk az államtól, de nem is kértünk, nem is jár.”

Saját pártja finanszírozásáról a Civil Mozgalom elnöke elmondta, minden erre vonatkozó adatot közölnek, minden kérdésre válaszolnak. „Biztos, a kedves hallgatók sem láttak Civil Mozgalom óriásplakátot és egyéb plakátokat, és nem láttak fizetett hirdetést. Nekünk ilyenre nem volt pénzünk. … Egymillió alatti a mi összköltségünk.”

Seres Mária elmondta, ha pártja jogosult lenne az egy százalékot elérő pártoknak járó támogatásra, azt is visszautasítanák, de szeretnénk elérni, hogy aki adni akar nekik, az adhasson a személyi jövedelemadójából. „Nekünk ez az egyik legfontosabb üzenete ennek a választásnak, hogy ha itt a pártok pénzügyi hátterét tisztává tennék, kiderülne, hogy mi van mögöttük.”

Közmunka - segély és korrupció helyett

A munkanélküliség problémájának kezelésre vonatkozó hallgatói kérdésre Seres Mária elmondta, alapvető eszköznek tartják a közmunkaprogramok szervezését. „Azok, akik nem tudnak elhelyezkedni, nem szabad őket abba az állapotba taszítani, hogy segélyre legyen kényszerítve. Érezze, hogy alkot, hogy valami jót tesz. Közmunkában nem feltétlenül utcaseprést értek vagy takarítást, hanem számtalan olyan feladatot tudna egy önkormányzat is adni, akár a diplomásoknak, ahol érzi, hogy igen, tesz valamit a közösségért.”

A közmunkákat a jelenleg segélyekre kifizetett összegekből és a korrupció visszaszorítása után megmaradó pénzből lehetne finanszírozni – véli Seres Mária. „Még egy nagyon lényeges dolog. Itt vannak például az önkormányzatok. Nagyon kevés az az önkormányzat Magyarországon, amelyik gazdálkodik, amelyik a vagyonával próbál értéket teremteni, akár a földjével, az épületállományával. Valami vállalkozásba kezd. Miért nem lehet ilyen jellegű önkormányzati rendszert felépíteni, ahol a polgármester feladata nem az, hogy a segélyeket kiossza.”

Kisebb állam, ingyenes internet

További kiadáscsökkentést jelentene a Civil Mozgalom vezetője szerint, ha az állam működésére fordított összegek csökkennének. A párt adatai szerint Magyarországon jelenleg ez az összeg a GDP 1,4 százaléka, aminek úgy vélik, elég lenne a fele is. „Azt tudja mindenki, hogy a közigazgatási létszám igen magas. Minden egyes önkormányzatban nagyon sok olyan pozíció van, ami névleges, tulajdonképpen jutalomállás.”

Seres Mária elmondta, pártja álláspontja, hogy lényegesen egyszerűbb lenne a közigazgatás, ha az internet ingyenes lenne. „Egyáltalán nem drága műholdon keresztül az internet. Egy-két milliárdból sugározható az egész ország területére és valódi esélyegyenlőséget teremthet, mert képzeljük el, hogy mondjuk egy tanyán élő emberhez milyen információk jutnak el, milyen procedúra” – mondta Seres Mária, aki úgy véli, ez a foglalkoztatásra is jótékony hatással lenne.

A pártelnök szerint a közszolgáltatássá tett internet költségeit, amelyek jelentéktelennek mondhatók, az állam fizetné.

100 ezer forintos nyugdíj

A Civil Mozgalom szerint garantálni kell a nyugdíjak kifizetését. „Mi mindenképpen fel szeretnénk emelni a minimális nyugdíjszintet legalább 75 ezer-100 ezer forint körüli összegre, viszont maximálnánk a nyugdíjkifizetéseket. A kiugróan magas nyugdíjakat megszüntetnénk.” Seres Mária szerint azonban utóbbi esetben nem az öregségi nyugdíjakról van szó. „Tehát azok, akik bizonyos területeken dolgoznak száz százalékos nyugdíjat kapnak és nem is kell nagyon sok szolgálati idő. Az ő nyugdíjuk jóval magasabb, mint akik öregségi nyugdíjra jogosultak és tényleg ledolgozták az életüket harminc-negyven évet, és lényegében arra elég a nyugdíj, hogy a számláit kifizesse.”

Háztartástan

Az alapfokú oktatás majdani reformjára vonatkozó kérdésre Seres Mária megerősítette, hogy háztartástant, egészségtant, tisztálkodást, erkölcstant valamint állampolgári ismeretek órát vezetnének be az iskolákban. „Van négy gyermekem. látom, hogy az oktatás most miről szól. A tizenöt éves lányom tökéletesen beszél már egy nyelven és a második nyelvet tanulja. Ugyanakkor nem tud felvarrni egy gombot. Lehet, hogy én is hibás vagyok, de az oktatás is. Engem sem az édesanyám tanított meg gombot varrni. A gyakorlati foglalkozáson mi ilyesmiket csináltunk és élveztük, határozottan élveztük.”

Semmiképpen nem sírnak

Seres Mária elmondta, nincsenek illúziói, nem számít arra, hogy a Civil Mozgalom kormánypárt lesz. „A névjegyünket letesszük, tudjanak erről a pártok, és tudjanak erről az emberek is, hogy van egy Civil Mozgalom. Nagyon sok lelkes emberrel, megcéloztuk az öt százalékot. Természetesen, kiszámoltuk, hogy egy-egy választási körzetben, ahol mi jelen vagyunk háromezer szavazatára van szükség, hogy bekerüljünk és 5 százalék fölé kerüljünk. Én bízom abban, hogy lehetnek egyéni bejutóink is. Én a saját esélyeimet is jónak látom Nyíregyházán."

Seres Mária nagyon érdekes dolognak tartja, hogy húsz évvel a rendszerváltás után sokan úgy gondolják, kétharmados többségre van szüksége egy pártnak ahhoz, hogy megvalósítson dolgokat. "Én pedig azt mondom, hogy majdnem mindegy, hogy 5 százalékkal kerül be valaki, vagy 49,5 tizeddel."

A pártelnök szerint a Civil Mozgalom tagjai akkor sem esnek kétségbe, ha kimaradnak a parlamentből. „Semmiképpen nem sírunk, mi már most mosolygunk. Valószínűleg látja rajtam, hogy nem vagyok fáradt. Benne vagyunk egy kampányban, de élvezettel csináljuk, mert nagyon sokan biztatnak bennünket. Látni fogják azt, hogy egy olyan szervezet, amelyik nem pénzen akar szavazatokat venni, nem plakátokról kiabálja, hogy itt vagyok és vegyetek észre, hanem tesz, cselekszik. Ennek a szervezetnek van létjogosultsága, igen, mi itt leszünk a magyar közéletben hosszú távon.”

Kossuth rádió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása