FH

Cameron és a vancouveri Nuytco kutatóintézet első embere mélytengeri és olajipari szakértők csapatához csatlakozott az amerikai környezetvédelmi ügynökség által szervezett megbeszélésen. Részleteket egyelőre nem tudni. Nuyttent úgy tartják számon, mint a búvártechnika egyik legjobb fejlesztőjét, aki egy szellemes eljárás révén hozta létre a cégét híressé tevő Newtsuitet és más búváröltözékeket, amelyeket mélytengeri munkáknál és mentéseknél lehet használni.

Az amerikai média szerint az Egyesült Államok történetének legnagyobb ökológiai katasztrófájában az olajszennyeződés Louisiana után a héten valószínűleg eléri Mississippi és Alabama partjait is. Közben gőzerővel dolgozik új eljárásán az elsüllyedt Deepwater Horizon bérlője, a BP, amelynek legutóbb nem sikerült az 1500 méteres mélységbe süllyedt sérült fúrótoronyból ömlő olajat nehéziszappal és cementtel eltömíteni.

A cég bejelentése szerint elvágnák a kilyukadt vezetéket, amire aztán egy szorító fejet tennének. A BP szerint, ha bejön a módszer, 24 órán belül elfojthatják a tenger mélyén ömlő olajat. Az Egyesült Államok kormánya azonban nem várja meg azt, hogy a BP sikert érjen el.

Polgári és büntető vizsgálatot indított az igazságügyi minisztérium a brit energetikai óriás ellen - közölte kedden a miniszter. Eroc Holder azt mondta: "a törvény teljes szigorával lépnek fel az ellen, aki megsérti a törvényt". Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen vádak alapján lép fel a szövetségi igazságügyi minisztérium az olajszennyeződési ügyben.

Holder az után nyilatkozott, hogy katasztrófa sújtotta régióban járt, és megtekintette a hat hete tartó szennyezés következményeit. Utóbb azt mondta, hogy "sok-sok kilométer hosszan csak olajat látott, amely a növény és állatvilág számára pusztító hatású". Holder azt mondta, hogy tragédia, ami történik.

Barack Obama korábban perrel fenyegette meg a felelősöket. Az amerikai elnök azt mondta, hogy "a kormány kötelessége meghatározni, mi és ki okozta az Egyesült Államok történetének legnagyobb környezeti katasztrófáját".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása