Erős torony az Úrnak neve

2010.06.25. 21:18

Vélhetően 1826-ban épült a toronysüveg, mert alsó részén ez az évszám vehető ki.  A II. világháborúban sérült meg a torony az utcáinkon dúló harcok során. A süveg maga vörösrézlemezekből áll, melyet faszerkezetből álló váz támaszt alá. Az elmúlt hat-hét évtizedben a vörösrézlemezek sérülésein keresztül víz került a süveg alá, ami kárt tett a faszerkezetben. Ez is halaszthatatlanul szükségessé teszi a felújítást - tudta meg a bicske.info Máté János református lelkésztől. Olyan vékony a lemez, hogy már nem érdemes felújítani, az egészet cserélni kell. Helytörténetileg roppant izgalmassá teszi a felújítást, hogy a templomépítéssel kapcsolatos dokumentációkat néhol nem a föld alá, hanem a templom tornyán lévő betlehemi csillag alá helyezték el. Esetünkben egyértelműen kiderülhet, más forrásokat erősíthet az alkalmasint most előkerülő dokumentum. Ki volt a bicskei református lelkész 1826-ban, kik voltak a bicskei templomépítő presbiterek, azok a jó öreg bicskei családok, kik voltak az építőmesterek, kik támogatták a templom elkészülését pénzzel, munkával.
A múltból azonban tekintsünk a jövőbe: nemcsak a toronysüveg és alátámasztás cseréjét, hanem a teljes templomhajót befedő tetőhéjazat cseréjét is tervezik idén! Ez nagyon komoly változást hoz Bicske belvárosának képében, hiszen a református templom városunk meghatározó épülete. A tetején nem a szürke és jó öreg pala lesz idén augusztustól, hanem az élő színű hódfarkú cserép borítja majd a református templom héját. Új süveg és új héj  fogja szépíteni Bicskét, még egy lépéssel közelebb vinni a kedves kisváros fogalmához.
Tavaly 7 millió forintot költöttek a bicskei református testvérek a bicskei műemlék védelmére. Idén 10 millió forintot meghaladja a ráfordított költség. Mindez származik bicskei reformátusok adakozásából, melynek jelentős tétele bizony azt mutatja, hogy közösségük - mint mindig -, nagyon szeretné a jót és a szépet Bicskének.  Az egyházközség saját bevételéből valamint a református egyházkerület és egyházmegye jelentős támogatásából sikerül a nagy munkát elvégezni.

Erős torony az Úrnak neve, ahhoz folyamodik az igaz, és bátorságos lészen - tanítja a Példabeszédek könyve 18. fejezetének 10. verse a bicskei keresztyéneknek is.

IA

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása