2002 tavaszán köteleztem el magamat a közéleti tevékenység mellett... Fotó: Szabó László

- Az életrajzában nagy teret szentel a felmenőinek. Ilyen fontos az ön számára a családi múlt, az elődök tevékenysége?

- Tanáremberként és három gyermeket nevelő szülőként tudom, a példamutatás meghatározó a gyermekeink, az ember fejlődésében. Hiszem, hogy nehéz időkben lehet, sőt kell is a múltunkból töltekezni, új erőt meríteni. Édesapám családjából a szocializmus előtti polgári lét nagyszerű alakjai mutatják a helyes irányt a számomra. Büszkeség, hogy ükapám volt Cathry Szaléz Ferenc a Budapest-svábhegyi fogaskerekű vasút, az esztergomi Mária Valéria és a pozsonyi Ferenc József dunai hidak, valamint a Sió-zsilip építtetője, dédapám a trianoni időkben volt a Magyar Államkincstár igazgatója. A nagyapám költő, újságíró volt, aki Herczeg Ferenc után az Új Idők című lapot is szerkesztette. Édesanyám is dolgos, becsületes, földműves családból származik. Az ő életük példája taníttatta meg velem a magyar föld, a háziállatok és a természet tiszteletét és szeretetét, a kétkezi munka becsületét. Sajnos, hogy ezekért a példamutató életekért kitelepítés, vagyonelkobzás, padlás-lesöprés és kuláklista járt a szocializmusban.

- A politikában viszonylag rövid ideje vesz részt. Mi visz egy tanárembert a közéletbe?

- Az első Orbán-kormány tevékenysége idején, a családban úgy éreztük, lehet végre ismét büszkén magyarnak lenni, s hogy az elvégzett munkának megvan a becsülete. E felemelő, büszke, nemzeti érzésnek vetettek véget a 2002-es választások. Jött a hidegzuhany. Ismét nyert a hazugság és az ármány. Megkezdődött az erkölcsi és anyagi javak, az első Orbán-kormány eredményeinek felélése, elindult az azóta is tartó lejtmenet. Ekkor, 2002 tavaszán köteleztem el magamat a közéleti tevékenység mellett. Beléptem a Fidesz bicskei csoportjába, és ez az elszántság a polgári értékekért azóta is tart. 2007-ben Orbán Viktor kinevezett a választókerület elnökévé. 2008-ban Bicske polgármestere lettem. A közéletben eltöltött elmúlt 8 év sok sikert és kudarcot is rejteget. A legfájóbb december 5-e, amikor minden tőlünk telhetőt megtettünk, mégis a szocialista kormánypropaganda hatására, a nemzeti összeölelkezés helyett, magyar elutasította a magyart. Ezért is meghatározó élménye életemnek, hogy tagja lehettem annak a parlamentnek, amely kiköszörülve e nemzet szívén esett csorbát, új állampolgársági törvényt alkotott, és lehetővé tette a határainkon túli magyarság számára a magyar állampolgárságot.

- Az európai ügyek bizottságának tagja. Csak az angliai évek alatt csiszolt nyelvtudása orientálta erre, vagy egyébként is érdeklődik e terület iránt?

- Londonban valóban működő nyelvtudásra tettem szert, de természetesen nem csak ez vezetett arra, hogy az európai ügyek bizottságának legyek a tagja. Meggyőződésem, hogy az európai unión keresztül elérhető lehetőségek hatékony kihasználása kitörési pontja lehet az országnak, de a térségünknek is. A bizottsági munkám révén sok olyan lehetőséggel van módom találkozni, ami segítheti a választókerület fejlődését.

- A kettős állampolgárság lehetőségének megteremtése után milyen feladataink vannak a határokon kívül élő magyarok érdekében?

- Elsőként vissza kell szereznünk az országunkat megillető tiszteletet, megbecsülést a határainkon túl. Ehhez elsőként rendet kell tenni saját országunkban. Csak ezt követően tudunk valós eredményeket elérni, akár az alapvető emberi jogok, így az anyanyelvhasználat tiszteletben tartása, az autonómia-törekvések támogatása területén. Kovács Miklós barátom, a KMKSZ elnöke meséli, hogy 2000 környékén a kárpátaljai ukránok is kezdtek megtanulni magyarul, ma sajnos már néha az tapasztalható, hogy a kárpátaljai magyarok is szégyellik használni az anyanyelvüket, akár a saját falujukban is. Vissza kell adnunk nemzeti önbecsülésünket, nem csak a határainkon belül, de kívül is. Tanulnunk kell az elszakított részek magyarságától hazaszeretetet, hagyományokat és önbecsülést. Aki már hallotta nemzeti imánkat énekelni Erdély templomaiban, pontosan tudhatja, miről is beszélek.

- Gyakorló önkormányzati vezetőként miként ítéli meg az önkormányzatok helyzetét? Milyen változtatásokra lenne szükség?

- Az önkormányzatok jelentős részét kilátástalan helyzetbe sodorta az átruházott állami feladatok alulfinanszírozottsága, bürokratikus jellege, a gazdasági és pénzügyi válság negatív következménye és az előző testületek felelőtlen, meggondolatlan döntései. Át kell gondolni az állami feladatok körét és finanszírozásának mértékét. Az önkormányzati feladatokat egyszerűsíteni, ésszerűsíteni kell. Az önhibáján kívül nehéz pénzügyi helyzetbe került önkormányzatoknak pénzügyi segítséget kell nyújtani. Meg kell akadályozni, hogy a testületek politikai tőkét kovácsolhassanak a település pénzügyi egyensúlyát veszélyeztető döntéseikkel.

- Mi az, amit mindenképpen szeretne elérni a választókerület érdekében?

- A legfontosabbnak azt tartom, hogy az új, felelős országgyűlés továbbra is azon program megvalósításán munkálkodjon, amelyre a választók felhatalmazást adtak. Ez a választási program, a nemzeti ügyek politikája. A választókerületem mind a 23 településén vannak olyan elképzelések, amelyek megvalósulásához segítséget kérnek a helyben élők. Ezen elképzelések helyi legitimitását tükrözni fogják az önkormányzati választások. Az újonnan megválasztott településvezetők és a nyertes választási programok egészen biztosan, jelentős új feladatokat rónak majd rám is.

- Hogyan képzeli el saját politikai jövőjét?

- A Fidesz bicskei csoportja egyhangúlag támogatta a helyi elnökség javaslatát, és Bicske polgármesterének javasolt a 2010. évi önkormányzati választásokon. Szeretnék a jövőben is megfelelni a választók elvárásának a kerület településein és Bicskén is.

 

Pályakép:

Tessely Zoltán 1967-ben született Budapesten egy nagy múltú polgári családban.

Az ELTE Tanárképző Főiskoláján kapott biológia-földrajz szakos diplomát, majd néptáncoktatói végzettséget szerzett. A martonvásári Művészeti Alapiskola tanára lett, majd a néptánctagozat vezetője. Művészeti vezetőként az ország egyik legismertebb néptáncegyüttesét irányította. 1996-tól több mint négy évig Londonban dolgozott, főleg fizikai munkakörben. 2002-től Bicskén tanított. A Fidesznek 2002 óta tagja. Volt csoportelnök, kampányfőnök, jelenleg választókerületi elnök. A bicskei és a megyei önkormányzatnak 2006 óta tagja. 2008-ban lett Bicske polgármestere.

Nős, felesége pénzügyi tanácsadó, három lányuk van.

Fejér Megyei Hírlap

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása