Máléhegyen 246 telek kb. 220 tulajdonosé. A nagy esők viszont nagy kárt tettek a Máléhegyre vezető utakban, amelyek felújításában néhány szőlősgazda ÖSSZEFOGÁSSAL akar segíteni.

Ez azt is jelenti, hogy 28 ember pénzt adott össze az utak feljavítására, várják a további gazdák beszállását is, mert MINDEN FILLÉR SZÁMÍT. Tessely Zoltán polgármestert a bicske.info információja szerint kifejezetten arra kérik, hogy egyebek mellett lehetőség szerint 25 köbméter martaszfalthoz jutassa a Máléhegyet, amelynek piaci ára manapság 100 ezer forint körül lehet - köbméterenként 4 ezer.

Ezzel az anyaggal 150 méter út burkolatát lehet ismét elfogadhatóvá tenni, vagyis a Bagolyvári-hídtól a Máléhegyen vezető szakaszt lehet jobbítani. Úgy dolgoznak majd a gazdák, hogy 10 telkenként leraknak 5 köbmétert, amit az ottani  gazdák talicskával hordanak szét, aztán jöhet rá a henger is.

A gazdák közül többen máris dolgoznak a Bagolyvár közelében. Ez a máléhegyi Bagolyvár - ha valaki nem ismerné -, egy közelében épült, de már nem létező régi pajtáról kapta a nevét, melynek tetejében sok bagoly fészkelt. Itt van egy hídszerűség, amit a leömlő esővíz elmosott. A híd körül 2-3 méter mély vízmosások keletkeztek és mivel nagy úr a víz, a korábban összefogással megépített máléhegyi utakról is elmosták a murvát. Eliszaposodott területeken autózunk, melyek egy közepes eső után napokig nem járhatók. A Bagolyvár-híd megépítésében Czirkelbach Szepi segít, aki többek között 80 centi átmérőjű alagcsövet szerez az út alá. A magasabb szinten fekvő részbe többszáz hektár szántóról ömlik a víz az út mindkét oldaláról. A vízmosást egy gazda közbenjárása révén már majdnem telehordták a Táncsics utcai bontási törmelékkel, amit a gazdák saját pénzükön rakodtak fel a telepen és szállítattak a Bagolyvárra, egy nagyon rendes, Csabdi úti, bicskei vállalkozó eszközi segítségével. Sosónak, a közeli kőbánya tulajdonosának is nagyon sokat köszönhetnek.  A Bagolyári-híd környékén járva a gazdák azt mutatják a bicske.info-nak, hogy a híd mellett fekvő magasabb részen meg kell építeniük egy vízgyűjtő területet, amely fékezheti a lezúduló víz sebességét és erejét - vagyis a rombolást.

A Máléhegyi hegyoldalban járva egy bicskei gazda azt mondja, hogy ő bizony ezen úton járt Etyekre udvarolni 1950-55 között. Teljesen jól járható, jó út volt, amit az utászok rendben tartottak. Később felmegyünk egy hegyoldali "megnevezett téeszterületre", mely jelenleg nincs művelésben. Az esők itt 15 méter szélesen, 4-5 méter mélyen szakították be a dombot, mely a 4-es halastóra néz, arra a "telepi halira", amely ma Demján Sándoré.

- Érzékelhető a máléhegyi gazdák összefogási szándéka, jobbító akarata. Éppen ezért kell Bicskének kézzelfogható módon, anyaggal, szakértelemmel segíteni, hogy Bicskének ez a hagyományosan jól művelt területe kellő becsben maradhasson - mondta el a bicske.info-nak az az olvasó, aki felhívta a figyelmet a Máléhegy állapotára.

IzingA.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása