A Vértes Kistérség (Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás), Bicske Város Önkormányzata és a Nagy Károly Városi Könyvtár Adventi közös könyvesdélutánja volt ez.

"A Bécsben élő Nagy Károly 1847-re Bicskére - gr. Batthyány Kázmér birtokainak Fejér megyei székhelyére - költözött, és itt a gróf uradalmi igazgatójaként tevékenykedett. Megtakarított pénzén, 460 ezüst forintéit, megvásárolt a bicskei Batthyány-birtokból egy legelő-részt, a településtől észak-keletre fekvő Galagonyás elnevezésű dombon. 1847. július 8-án kelt levelében Bicskére invitálja Toldy Ferenc barátját, az Akadémia titkárát: Ha bokros foglalatosságai engedik, ránduljon ki ide legalábbis egy napra.. Nagyon megbecsülném, ha megnézné, mit akartam én itt tenni és együtt értekeznők némi tudományos jövendő felett. Elnök ő Exellentiaja kétségnélkül beleegyezend - tiszteletemet vevén - hogy a kirándulás hivatalos küldetés színét viselje."

A hazai csillagászati tudományok gazdag hagyományait folytatta Nagy Károly, amikor önálló csillagászati intézmény építését kezdte meg Bicskén.

Nagy Károly 1847-ben fogott hozzá csillagvizsgálójának építéséhez. Bicske melletti birtokán csillagászati épületeket építtetett Pollack Mihály tervei szerint. Az épület egy nagy központi műszerteremből és könyvtárteremből, valamint két kupolából állott. Ezektől külön állt egy harmadik torony, melynek forgatható fedele volt. Ezek mellett volt a csillagászok lakóháza."

Tegnap a könyvtárban Egy kis hazai - Pannónia Szíve - a Vértesi Kistérség című útikönyvet, Pálffy István újságíró munkáját mutatták be. Pálffy István: Egy kis hazai Pannónia Szíve - a Vértesi Kistérség című könyv 1825,-Ft-os áron a Nagy Károly Városi Könyvtárban megvásárolható, ahol a Nagy Károly bolgyó tanúsítványa is megtekinhető.

A könyvtár pályázaton nyert, ezért fejleszteni tudtak. Minderről ma este Endrédiné Szabó Erika, a könyvtár vezetője tartott előadást.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása