Egy nemzet és egy páratlan kultúra a létéért küzd, miközben erőszakmentes szabadságharcával példát mutat az emberiségnek.

 

Az igazság harcosai egy magyar dokumentumfilm, amelyben egyszerre követhetjük a XIV. dalai lámát békéért folytatott globális útján, és ismerhetjük meg tibeti emberek – írók, művészek, diákok, politikusok, szerzetesek – gondolatait Tibet jövőjéről.

 

Az 50 perces dokumentumfilm öt évnyi előkészület után kerül a nézők elé. A háromfős stáb 2007 és 2011 között Prágában, Budapesten, Freiburgban, Lausanne-ban, az indiai Dharamszalában és Leh-ben filmezte a Nobel-békedíjas tibeti vezetőt.

 

A HD minőségben forgatott film alkotói kiváló kapcsolatban állnak a Nobel - békedíjas dalai láma indiai irodájával, ezért több alkalommal is sikerült olyan közelségbe jutniuk a buddhista főpaphoz, ami csak kevés filmes stábnak adatott meg.

 

Az Igazság harcosai című dokumentumfilm célja, hogy bemutassa a tibeti nép erőszakmentes, békés mozgalmát, amelyet kultúrájuk, és nyelvük megőrzése érdekében folytatnak. 1959-ben Kína megszállta a korábban független buddhista királyságot. Az akkor mindössze 24 éves dalai láma pedig százezer honfitársával együtt kénytelen volt elhagyni hazáját. Tibet Kína részévé vált, és immár ötven éve küzd jogainak elismeréséért, ám az évtizedek során a függetlenség kivívása helyett az elsődleges cél az erős kínai hatás, és a globalizáció által a megsemmisülés szélére sodort tibeti kultúra, nyelv és életforma megőrzése.

 

2011. március 10-től a Toldi mozi műsorán.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása