TESSELY ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetése fejezeti főösszegeinek elfogadása után most az egyes területek belső számainak finomhangolása következik. Érdemes azonban részben visszatekintve kijelenteni: a Külügyminisztérium fejezete teljesen új alapokra épülve, új szemlélettel került kidolgozásra.

Az elmúlt években tucatszám történtek olyan rossz hírünket keltő események a Külügyminisztériumban, amelyek igen határozott cselekvést igényeltek. Meggyőződésem, hogy a nemzeti ügyek kormánya egyértelműen bizonyította: rendet kíván tenni az országban, és rendet kíván tenni a külkapcsolatainkban is. Kormányunk, a magyar emberek kormánya sohasem hagyott kétséget afelől, hogy az egyéni érdekeket mindig felül kell írja a közösség érdeke, nemzetünk érdeke, az, hogy országunk külkapcsolataira tekintve ne a botrányok jussanak eszünkbe, hanem a siker, az, hogy oly hosszú idő után végre ismét valós képességeinknek, valós értékeinknek megfelelően ítéljenek meg bennünket, magyarokat szerte a világon.

Ezért is rendkívül fontos, hogy az Európai Unió Tanácsa 2011 első félévi soros magyar elnökségének megszervezéséért és lebonyolításáért elsőként felelős minisztérium mentes legyen a korábbi években előforduló visszaélésgyanús eseményektől, és biztos pénzügyi háttér álljon rendelkezésre feladatainak az ellátásához. Így természetesen nem lehetnek a soros elnökség költségvetéseinek bevételi oldalán soha meg nem valósuló ingatlaneladások, amelyek miatt milliárdok hiányoznának a 2010-es évhez hasonlóan a valós költségvetésből, a nemzetközi szervezetek felé fennálló, 2010-re nem is tervezett kötelezettségeink teljesítése, tagdíjaink befizetése pedig ismét alapelv kell legyen.

Az európai uniós elnökségi költségvetés megfelelő fedezetet nyújt egy tisztességes, nem pazarló elnökség lebonyolítására. A két jelzőből mind a kettő fontos: nem pazarló, hiszen tekintettel van az ország teherbíró képességére, ezért mentes a felesleges kiadásoktól; tisztességes, mert tervezésre kerültek benne azok a feladatok, amelyeket el kell végezni, és ez a költségvetés fedezetet is biztosít ezen feladatok ellátásához.

Tisztelt Képviselőtársaim! Most esélyünk van végre levetni magunkról a “merjünk kicsik lenni” és a gulyásturizmus magyarkodásának szemléletét. A golyóstoll, a dinamó, a C-vitamin, Kodály és Bartók, a gyufa, a telefonközpont, Puskás Ferenc és az Aranycsapat, a Rubik-kocka, a Béres-csepp, kiváló borok és pálinkák, ízletes ételek és csodálatos hölgyek hazájából végre valós és vonzó képet tudunk megmutatni magunkról és nemzetünkről Európa és az egész világ számára.

(15.40)

Remélem, most végre meg tudjuk adni a megmutatkozás lehetőségét és az őket méltán megillető erkölcsi és anyagi megbecsülést nemzeti értékeink mai hordozóinak is.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása