Fogjunk össze Gyuriért

2011.02.02. 19:04

Él Bicskén egy csöves, akit részegnek ritkán láttak, aki nem szokott koldulni, aki egy olajos halkonzervet is nehezen fogad el. Ballag az utcán, fagyban-kánikulában, vállain általvetőként spáros szatyrok elől-hátul, benne minden ingósága. Két lábon járó vagyonnyilatkozat.


Olvasónk, Rita, azt írja, hogy ez az ember soha nem alkohol szagú, ha nyújtanak feléje valamit, először visszautasítja… Egész nap csak megy, megy. Keres. Ha talál visszaváltható üveget, akkor viszi vissza a Spar-ba és hogy mit vesz rajta? Halat, konzervet. Soha senki meg nem állítja, hogy ki ő, mi ő, honnan jött, ő soha nem kéreget, soha nem kér senkitől semmit

Csak megy, guberál és csendben van, guberál, hisz ezzel mentheti csak meg életét – írja megfigyelését olvasónk.

A szállásáról sosem beszél. Segítséget kapott valakitől, aki talán arra kérte, senkinek ne beszéljen arról, hol húzhatja meg magát.

A plébániára is bejár hétfőnként, ahol élelmet, ruhát szokott kapni. Egy Akácfai utcai ABC-ben is segítik. A Vörösköröszt ajtaja is nyitva áll előtte, többször segítették.

Anyukám is mindig ad neki valamit – mondja olvasónk -, de nem szeretném a családomat fényezni. Karácsonykor, szilveszterkor forró lencselevest vitt neki anyukám – írja a fiatal hölgy -, hogy átvészelje a mínusz 17 fokot.

Gyuri egy válás után vált otthontalanná, a bicske.info munkatársának az utcán beszélgetve azt is elmondta, még unokája is van. Arra a kérdésünkre, hogy mi az álma, az 1955 decemberében született György félperc gondolkodás után így felelt:

- Nincsenek álmaim.

Gyuri valójában egy szomszéd megye két településéhez kötődött. Egy építkezés indult Bicskén a 90-es évek kezdetének környékén. Ott dolgozott, ő azóta bicskei.

Nagyon megérdemelné, hogy ebben a hideg időben legalább egy kiflit egy kis meleg teát adjon ki az ajtón az, aki előtt épp sétálgat – írja a bicske.info olvasója.

Ezeknek az embereknek egy jó szó többet érhet, mint egy tál étel. De a kettő együtt a legjobb. 

Egy másik olvasónk, Marcsi írja cikkünkre reagálva:

- Mi is már úgy járunk vásárolni, hogy egy csomag a Gyurinak. Zsemle, májkrém.

- Volt nálam forró tea, a múltkor a lányaim is velem voltak, és azt mondta szegény, hogy "nem fogadom el, kell a gyerekeknek!" - írja Marcsi.

Egy nyilvános hely mosdójában mossa ki az alsóneműjét. De kimossa!

Olvasónk, Rita, így folytatja: „Nem akarom tudni, miért történt ez vele, hogy milyen apa volt, milyen férj, mi miatt került utcára. Nem szeretnék a múltjában kotorászni, csak a jelen érdekelne vele kapcsolatban és a jövője. Megszakad a szívem a sorsa láttán.”

„Írj róla, kérlek, hisz sok kedves, jóakaró, jóindulatú, rendes ember van itt ebben a mi kis városunkban, Bicskén!" - kérte meg Rita a bicske.info munkatársát.

Izing Antal

FELÜLRŐL AZ EMBER CSAK AKKOR NÉZHET LE MÁSOKRA, AMIKOR SEGÍT NEKIK TALPRA ÁLLNI.                                               GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása