Elhunyt Bicskei Bertalan

2011.07.17. 17:27

Súlyos betegség következtében rövid szenvedés után, életének 67. évében szombat este elhunyt Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgás meghatározó személyisége.

Bicskei szervezetében évekkel ezelőtt daganatot találtak. 2009 elején Kisteleki István, az MLSZ akkori elnöke számolt be arról, hogy Bicskei nem tudott teljes értékű munkát végezni, mert megtámadta a szervezetét a halálos kór, sugárkezelést is kapott. Bicskei ekkor azt mondta a Blikknek, hogy 2007 táján jó indulatú daganatot fedeztek fel a nyelvén.

Idén márciusban állítólag megmérgezték, Libériában, a válogatottnak vezetett edzést, gyomorfájdalmai voltak, a füle is begyulladt. Hazautazott egy komolyabb kivizsgálásra, állítólag valakitől kapott egy kekszet, akire nem emlékszik, de abban biztos, hogy ismerte. Később kiderült, tényleg itthon ápolják, de nem mérgezés, hanem belgyógyászati problémák miatt. A mérgezést családja és a libériai szövetség is cáfolta.

Bicskei Bertalan kapusként egyszer szerepelt a válogatottban, a Bp. Honvéd és az MTK játékosa volt.1965 és 1976 között 240 bajnokin szerepelt, egy gólt is szerzett, 11-esből.

Edzőként először az ifjúsági válogatottnál dolgozott, amellyel 1984-ben megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot. Később két különböző időszakban irányította a felnőtt válogatottat, előbb 1989-ben, majd 1998 és 2001 között, összesen 45 mérkőzésen. Viszonylag kevés, mindössze hetven magyar bajnokin ült a kispadon, a Honvéddal kétszeres bajnok és kupagyőztes lett (a második idénye közben nevezték ki először szövetségi kapitánynak), a kispestiek mellett itthon az MTK, a Győri ETO, a Videoton és az Újpest csapatánál tevékenykedett. Utolsó magyarországi edzősködése dicstelen volt, az Újpestnél 2006 nyarán egy meccs után felállt, miután csapata egy UEFA-kupameccsen otthon kikapott 4-0-ra a lichetsteini Vaduztól. (A Fradiban kezdett védeni gyerekként, de a nagycsapatig ott nem jutott el. Edzőként háromszor került szóba a Ferencvárosnál, de egyszer sem ülhetett le az FTC kispadjára.) 2007-ben megbízták a magyarországi edzőképzés vezetésével.

Kevés magyar edző mondhatja el magáról, hogy elvégezte a kölni főiskolát, ő megtette, nyelveket is beszélt, ezért el tudott helyezkedni külföldön is. Nyert bajnokságot a dél-koreai Daewoo Royalsszal (1991-ben, 15 pontos előnnyel még a kétpontos rendszerben),  irányította a svájci Luzernt, dolgozott Egyiptomban (háromszor is az el-Maszrinál, legutóbb 2009-ben), Szaúd-Arábiában, Kínában. A malájziai és a libériai nemzeti csapat szövetségi kapitánya is volt, utóbbi volt a legutolsó megbízatása 2010 nyarán, amit már betegsége miatt szakított meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása