Vitézavatás Bicskén

Címkék: egyház tabódy

2012.09.09. 12:51

Tegnap, Kisboldogasszony napján, a katolikus Szentháromság templomban Vitézavatás tartottak - adja hírül a Bicskei Szó.

vitézavatás bicskén 021a.jpg

A szervezet 1948-as betiltása után külföldön szerveződött újra, majd a rendszerváltás után visszatért. A rendszerváltás utáni első avatás Bicskén történt, Tabódy István plébános meghívására, aki ugyancsak a Rend tagja lett. Akkor az atya felszentelte a Rend központi zászlaját is. A magyarosan szétszakadt szervezetből a Vitézi Rend megnevezésű avatott tegnap. Az avatás Szentmisével volt egybekötve, a katolikust református és unitárius szertartás is követte. A szertartások jelezték a Rend keresztény hithez való kötődését is. A szertartások után kürtszó és a Pallos háromszori Vitézi Pajzsra való csapása jelezte az Avatás kezdetét. Az avatást akkor és most is Habsburg-Lotharingiai József Árpád herceg végezte, az avatandókat a Vitézi Pallos másolatával a bal vállukon érintette. Az avatáson részt vett a bicskei cserkészcsapat is, akik a kíséretet és a díszőrség négy tagja közül kettőt adtak.

Magyarországon 1989 után az első vitéz avatást Bicskén tartották, éppen húsz éve, 1992-ben.

 

Hír és fotó: Facsar Mihály

cserkészek misitől.jpg

188. Shvoy Lajos cserkészcsapat. A szolgálatot teljesítő cserkészek nevei balról jobbra: Balázs Magdolna, Vincze Zoltán, Müller Martin, Tulipán Zsombor, mögötte kitakarva: Nagy Miklós, Cserkuti Dorina, Rosner Virág, Rosner Ferenc, Földesi Zsófia, Vida Bernadett, Földesi Eszter, Tulipán Örs. A Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrzők négy katonájával őrizték a Szent Korona másolatát. 

 vitézavatás bicskén 050a.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Persze ezek az újjáalakult Vitézi rendek már mind csak afféle játékrendek. Mivel az eredet Vitézi Rend (amit részben nemességpótlékként hozták létre Horthyék) nem pusztán kitüntetés volt, túlságosan szorosan kapcsolódott az államhoz, hogy ezeket a magánrendeket komolyan lehessen venni. Másrészt meg az eredeti adományozási feltételeket se nagyon lehet teljesíteni. Viszont ezek a bohóckodások az eredeti Vitézi Rend maradék tekintélyét is tovább erodálják.
A Habsburgok nádori ága (ahova József Árpád is tartozik, és a trónigényüket József Ágost 1918-as homo regiusi kinevezésén alapul) sztem jobban tette volna, hha a Vitézi Rend értelmetlen továbbvitele helyett mondjuk a Sárkány Rendet élesztik újra saját játékszernek (azóta persze már azt is újraélesztettek).
süti beállítások módosítása