"Ez az élet ereje"

Címkék: koncert vajda művház

2012.11.16. 23:54

A Firám Beats a Vajda János Gimnázium fennállásának 60. éve alkalmából megtartott ünnepen lépett fel nagy sikerrel.   Ennek a számnak "Életerő" a címe.

 

A Firám Beats zenekar megalakulásának története:
Az egész azzal kezdődött, hogy Nyul Patrik és Fenyvesi Barna duóban indult el az április 16-án megrendezett költészet napi délutánon, énekelt vers kategóriában. A siker hatalmas volt. Saját számot írtak az alkalomra, és a zsűri szavait idézve "a délután kedvenceivé váltak". Ez váltotta ki azt a döntést, hogy alapítanak egy zenekart, amivel csak saját számokat fognak játszani a saját stílusukban. El is kezdődött a zenekari társak után folytatott keresgélés. Nem telt el csupán néhány hét, és megkörnyékezték Nagy Jánost a bicskei zeneiskola legkiválóbb dobosát, és elrángatták egy próbára, ezzel Jani a zenekar tagjává vált. Ők hárman voltak az alapító tagjai a bandának. Megkezdődött a dalok írása hatalmas tempóban.
Mindeközben a zenekar egyik álma volt, hogy el szerettek volna jutni a Helikoni Ünnepségekre keszthelyre és természetesen díjat hozni. A Helikonra összeszedett felállás neve a The Lightning Wind volt és alapját Patrik Jani és Barna adták, melléjük társultak Bene Olivér - szaxofon, Bene Bence - tuba, Lehőcz Ádám - tuba, Józsa László - harsona és Tihanyi Ádám - trombita. A versenyre feldolgozott dal a YoungBlood Brass Band - Brooklyn című dala volt. 
A siker nem maradt el, hisz Ezüst minősítéssel tértek haza a versenyről.
A verseny előtti nap lett volna egy fellépése a zenekarnak a keszthelyi sétálóutcában, de technikai okok miatt a zenekar trombitása nem tudott leutazni aznap keszthelyre. Ez volt a vízválasztó pillanat a Firám Beats történetében, hisz a fellépést nem lehetett lemondani, ezért két saját Firám Beats számmal álltak ki a színpadra. Ez a két szám a 'Mint egy madár':  és az 'Álmodtam egy világot' volt. A helyi TV azonnal felkereste őket a koncerten elhangzott hatalmas tapsvihar után, és egy rövid kis interjút készítettek velük. (Sajnos az interjú anyagát nem találtuk meg.)
A Helikonról hazatérve elkezdtek gondolkodni, hogy milyen hangszereket szeretnének még a Firám Beats-ben illetve kik lesznek a megfelelő zenésztársak. A szintetizátorra koncentráltak legelőször. Ilyés Roland személyében megtalálták a hozzájuk mind stílusban, mind technikában és mind korosztályban legjobban passzoló billentyűst. Roland az első próbán a számokat először hallva rögtön ötleteket gyártott és ezzel bizonyította, hogy helye van a zenekarban.
Immáron négyen dolgoztak a számokon gőzerővel. Július elejétől augusztus elejéig 6 saját dalt írtak, és feldolgozták Yiruma-River Flows In You dalát is Roland kedvéért. A nagy készülés meghozta gyümölcsét, mert a keszthelyi rendezők visszahívták őket egy nyári fesztiválra egyik fő fellépőként. Augusztus közepén Keszthelyre utazott a zenekar és két nap alatt négy koncertet adtak. Nagy lehetőség volt ez a még szárnyait bontogató bandának.
Roland révén megismerkedtek az akkoriban még NemART, napjainkban pedig k.e.n. nevet viselő zenekarral. Az új ismerettség lévén a Firám Beats zenekar fellépési lehetőséghez jutott Pesten a Trafik Klubban illetve a Backstage Pubban. A barátság továbbra is fennál, és amikor csak lehetőség van rá, közösen szerveznek fellépéseket, hogy együtt koncertezhessenek.
A tagfelvétel nem állt meg. Elhívtuk Bene Bencét egy próbára, aki tenorszaxofon játékával hatalmasat dobott a zenekar eddigi hangzásvilágán, és azonnal be is vették a bandába.
Ennél pontnál történt a zenekar pályafutásában egy hatalmas dolog. A Vajda Gimi felkérte a zenekart, hogy 60. Jubilleumi évfordulójára írjon egy dalt az iskolának. Ez a dal a jubilleumi esten hatalmas energiával szólalt meg és nagyon tetszett mindenkinek.
Egyúttal a jubileumi esten elkészült a zenekar első koncertfelvétele, ami megtekinthető a zenekar youtube castornáján: https://www.youtube.com/user/FiramBeats/videos?flow=grid&view=0
A jubileumi estet követő hét végén ismét újabb taggal bővült a zenekar. Szabó Nándor nagyon érdekes és színes akusztikus gitár játékát adta a zenekarhoz, ami tökéletesen illett a zenei világukhoz, így ő lett a zenekar legújabb tagja.
További tagok felvételében még mindig gondolkodnak és folyamatosan készülnek újabb számaik.

A zenekar tagjai:
Nyul Patrik - ének, basszusgitár
Ilyés Roland - billentyűk
Bene Bence - tenorszaxofon
Szabó Nándor - akusztikus gitár
Fenyvesi Barnabás - szólógitár
Nagy János - dobok

A zenekar elérhetőségei:
firambeats@gmail.com
http://www.facebook.com/firambeats

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása