„Kései találkozás” címmel a Tata Hotel Kristály halljában állították ki, Ágh Gyula Mihály bicskei festő alkotásait.

akt korsókkal.jpg

Sokat megfordult korábban is Tatán, ebben a számára kedves városban, egyszer-egyszer egy kávéra a Kristály Hotelba is betért.

A 18.századi ultra módon felújított szállóban gyakran látott tárlatokat, kiállításokat fotó- és festőművészektől. Egy alkalommal megkérdezte, hogy hozhatna-e a festményeiből.

szálloda pr vezetője azt felelte, hogy előtte szeretne látni néhány képet.

Amikor a csomagot meghozta Bicskéről Tatára és kezdte kibontani, a Kristály Hotel munkatársa már az első kép láttán azt mondta:

- Természetesen jöhet! Hol voltak eddig? Hogy-hogy nem volt még kiállítása?

őszi csendélet.jpg

Így valósult meg Tatán az első tárlat.

- Mikor kezdte a festést? - kérdezem a kiállításon 

- Tavaly április 13-án – mondja mosolyogva – úgy 6-7 hónapja.

- Pedig szó szerint leesik az ember álla, az egyértelműen csakis figuratív, önálló festmények valamint a reprodukciós alkotásainak szépségétől, pontosságától, kimunkáltságától.

balettáncos.jpg

A művek titka a barátságos színvilágban rejlik. Képei megállítanak, megszólítanak és közel engednek magukhoz. Vagy kétszer viszonylag gyorsan végigmegyünk a képek előtt, aztán harmadszor már hosszabban bámészkodunk.

A most 61 éves festő Dunavecsén nevelkedett, Dunaújvárosban szerzett kohómérnöki diplomát. A műszaki tanári szemesztereket később szintén elvégezte, a szabványbetűk rajzolását középiskolában, a fehérvári Ságváriban tanulta. Így hatalmas előnyre tett szert a főiskolán, ahol a társai még betűztek és a logarléccel bajlódtak, addig ő a műszaki rajzban és ábrázoló geometriában már előbbre tartott. Akkori rajztanára Koffán Károly neves festőművész volt. Ez volt az akkori kezdet.

1973 óta a fővárosban élt és dolgozott. Amikor a műszaki pályán lévén a tüzeléstechnikát, kandallóépítést, enteriőrtervezést művelni kezdte, gyakran használta a szabadkézi vázlatozást.

Vallja, hogy a helyszínen szabadkézi vázlatban megfogalmazott elképzelések - például enteriőrök,

mindig jól hatnak és elvarázsolják a szemlélőt, mert személyesek és azonnaliak.

A lánya és a fia is biztatta édesapját és nagyra becsülték tehetségét. Egy éve karácsonyi

ajándékként egy jobb agyféltekés rajzolási kurzuson való részvételi lehetőség volt a meglepetése.

Majd következtek a festőkurzusok, sok-sok gyakorlás, egy alkotótábor.

Aztán tavaly 2013 áprilisában valóban elkezdett festeni. Ez szavai szerint nagy öröm neki és szeretteinek. Igazán jó érzés ehhez hasonló örömöt látni azokban, akik nézegetik, kedvelik, befogadják a képeit.

muzsikusok.jpg

A kiállítás „antréjában elmondja”:

"Mindig is vonzódtam a festészethez. Azt szoktam mondani, semmi különös nem történt, csak közelebb kerültem a képzőművészethez, és csak remélni tudom, hogy egy kicsit Ő is én hozzám. És ez nem az én tisztem eldönteni, hanem a látogató közönségemé. 

Szeretném, ha a képeim világosan, érthetően közvetítsék a mondanivalót, mindeközben olyan esztétikai élményt is nyújtsanak, amely talán kiemeli a szemlélőt a hétköznapokból.

Számomra a festészet egy kegyelmi állapot, amely kitágította a világot, új távlatok, új lehetőségeket nyitva az emberi kapcsolatokban is. Sok új, ezidáig számomra ismeretlen és értékes emberrel találkozhattam….. amely már önmagában sem utolsó.

A képeimnek megfelelő befogadóközegre, atmoszférára van szüksége, ahol jól érzik magukat, ahol az oda-vissza hatás jól érvényesül.

Ez a varázslat, úgy találom Tatán megtörtént."

hotel kristály.jpg

A kiállítást nagyon sokan megnézték és elismeréssel szóltak róla. Az aula térben a Kristály Hotel munkatársai „ráláttak” és beszámoltak arról, hogy milyen kedvező volt a fogadtatás és milyen szeretet övezte műveit.

Remélem, hogy pl. az idei Bicskei Napokon kiállítás keretében a bicskei közönség még szélesebb körben megismeri alkotásait, egyedi látásmódját, tiszta átláthatóságát, formaiságát.

Ide a blogra nagyon vártam a festőtől egy galériát, amit közzétehetünk. Alkotásai – aktok, tájképek, portrék, zsánerképek, csendéletek. Nekem az első és az utolsó tetszik a legjobban.

Különösen a zöld korsós akt. Van egy Boticelli Simonetta reprodukció is, de olyan, hogy ha távolról nézzük, mintha  kettőnél is többdimenziós lenne. 

Na és a tóparton ülő nőt ábrázoló képével sikerült elhitetnie, hogy grafika - miközben olajfestmény. 

Milyen szerencsém van, hogy az alkotóval járhatom végig a kiállítást!

A Cezanne önarckép reprodukciójánál arról beszélt, hogy micsoda izgalmas út volt megtalálni a palettán a kabát színét.

Ágh Gyula Mihály első képei között voltak a „Műtermihajó” és a „Fürdőző nő”. Ezek tavaly

áprilisban készültek.

Szeret festeni hangulatos, puha, meleg, tehát otthonszínű csendéletet, vidéki zsánerképeket és kiemelkedően nagy figyelmet fordít figuratív, modern képeire, melyek közül legnagyobb a "Narancsinges lány", a "Hétfő reggel" és a "Muzsikusok".

narancsinges.jpg

Anyagot gyűjt például a Bicskét megörökítő festmények tanulmányrajzaihoz is.

Már látom ahogy a bicskei látogatók csodálattal beszélgetnek Bicskén kiállított festményei előtt. 

 

Epilógus 

A kiállítás már nem látható. Tata igen. Laktam itt két évet ifjan, sokat jártam a partra és régen voltam itt. Tíz éve? Igen, amikor nevelt fiam ballagott az Eötvösből. Irány a vártól ötven méterre fekvő tóparti Albatrosz kifőzde, a festő kedvenc helye. Ami inkább abroszos vendéglőcske az Alkotmány utca 5. szám alatt. Háziasan készített, bőséges adagok - a menü ötszáz forint - a felszolgáló hölgyek pedig természetesek és kedvesek. Ne hagyjátok ki. Aki szereti, kérjen marhapörköltet tarhonyával. A tó leengedve, de ő minden formájában megér egy tatai sétát és ebédet. Ahogy mindig. Hazafelé benézünk a Derítő-tó hosszú és keskeny stégére, ahonnan családilag horgászni szoktak. Ahogy finoman hullámzik a sötét víz a keskeny stégen járó alatt, ahogy próbál úgy előre nézni a stégen járó, hogy ne lássa a hullámokat. Csak a partot. Csak a stéget. Milyen kis felületi, periférikus látással befogott fodrozódás miatt is bele lehetne dőlni...

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása