"1945. június 11-én a magyarországi Ciszterci Rend férfi ágának elöljárója, Endrédy Vendel zirci apát úr megbízásából Naszályi Emil magiszter és főiskolai tanár irányításával indult újra a női monasztikus ciszterci élet Magyarországon.

12_large.jpg

Emil atyát Isten olyan kiváló szellemi és lelki képességekkel – kiegyensúlyozott és határozott jellemmel és mély bölcsességgel – áldotta meg, amelyekkel egész hosszú életen át teljesíteni tudta a reá bízott hatalmas feladatot. Talentumait mindvégig hűségesen kamatoztatta: előbb a Ciszterci Rend zirci közösségében, majd lelkigyakorlatos útjain az egész országban, és 1945-től egészen haláláig – 2002. november 7-ig – a Regina Mundi Monostorában".

Mindez egy baráti beszélgetésben jutott tudomásomra a Bakterház nevű műintézmény kertjében tegnap. A beszélő, egy református atyafi, aki Érdligeten járt a Tárnoki úton, ahol Ciszterci Nővérek Regina Mundi Apátságának történetét a falon elhelyezett táblákon olvasgatta. Ott fedezte fel Naszályi Emil (OCist) nevét, születési idejének és halálának évszámát, a születési helynél pedig Bicskét.

Naszályi Emil az elemi iskolát Bicskén végezte a Magyar Katolikus Lexikon    róla szóló szócikke szerint. 

Munkásságát a bicskei katolikusok valamint a helytörténettel, helyi értékekkel szívesen foglalkozók szíves figyelmébe ajánlom. Egy film is készült róla, aminek bicskei bemutatója az érdeklődök számára közösségi esemény lehet. 

Születésének 100. évfordulóját 2010-ben így ünnepelte a Katolikus Kurír

Isten kezében - Szólít az Isten - Csúcsok és szakadékok könyvcímeket találhatjuk neve mellett, ha kutatunk. 

Ha bárki bármit tud Naszályi Emilről  vagy családjáról, szívesen fogadja a bicskeiek blogja. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása