A Momentum egy bicskei étterem különtermében tartott volna közéleti fórumot. Az eseményen a korrupciót feltáró jelentéseiről (lásd Bicske, Csabdi úti kampány "tápszergyár" különös esete) ismert Dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő az EU Ügyészséghez való csatlakozás érdekében gyűjtött volna támogató aláírásokat.

Mint az az országos hírekből ismert, a bicskei közéleti fórumot a rendőri eljárás lehetetlenítette el.
A Bicskei Szó a Társaság a Szabadságjogokért állásfoglalását kérte. Mielőtt belemennénk a részletekbe: aki aláírásával kívánja támogatni az EU Ügyészséghez való csatlakozást, november 28-án szerdán 17 órakor keresse fel a Bocskai utca főutcai torkolatával szemben elhelyezkedő parkolót.

Dr. Döbrentey Dániel, jogász, politológus, a TASZ jogi munkatársa:
"Véleményem szerint a rendőrség jogszerűtlenül járt el.
Az étterem, ahol az eseményt tartották volna, magánterület. A gyülekezési törvény szerint magánterületen is lehet gyűlést tartani: a gyűlés pedig nem más, mint legalább két fő részvételével zajló, közügyben történő, nyilvános véleménynyilvánítás céljából történő nyilvános véleménynyilvánítás. Érdemes ezt elemenként megnézni: az ügyben egyértelmű volt, hogy magánterületről van szó, az is, hogy az esemény témája közügy (pártrendezvény, aláírásgyűjtés), hogy legalább két fő részvételével zajlik majd, és az is, hogy nyilvános, mert bárki szabadon csatlakozhatott, éppen ez volt a célja. Ha az ember a barátaival egyikük lakásán politizál, vagy két ismerős a buszmegállóban politikáról beszélget, akkor az nem gyűlés, mert nem nyilvános az "esemény". Itt viszont nem erről beszélünk, mert a nyilvános jelleg is adott lett volna.

A gyülekezési törvény szerint közterületnek nem minősülő helyszínen csak az ingatlan tulajdonosának és használójának hozzájárulásával szervezhető gyűlés. Azonban egy magánterületen (itt az étteremben) tartandó gyűlést be sem kell jelenteni a rendőrségnek - ilyen esetben elegendő az, ha a tulajdonos, használó beleegyezik abba, hogy az adott helyszínen megrendezzék az eseményt. Ennek írásbeli igazolását azonban a rendőrség nem kérheti, erre a törvény nem jogosítja fel. Mivel a gyűlést magánterületen tartották volna, a rendőrség jogalap nélkül kérte az írásbeli beleegyezést, hiszen bejelentést sem kellett volna tenni. A rendőrség akkor járt volna el megfelelően, ha jelzi, hogy a magánterületen tartott gyűlésre nem terjed ki a hatásköre."

A Momentum közleménye szerint Molnár Dániel aktivistájuk aláírásgyűjtéshez bejelentést tett a kapitányságon november 20-án, de az aktivista arról is beszélt a rendőrségen, hogy a pultozással egyidejűleg "a Momentum bicskei szervezete rendezvényt is szervez a város egyik éttermének különtermében. Ekkor a rendőrök közölték az aktivistával, hogy a rendezvény is bejelentés köteles."
A Gyülekezési törvény szerint csak abban az esetben bejelentésköteles, ha közterületen tartják:

A "törvény 10.§„(8) értelmében közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, és amelyet mindenki korlátozás nélkül igénybe vehet, ideértve a közterületnek közútként vagy térként szolgáló részét is.”
"A rendőrség azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy az aktivista a tulajdonos írásbeli engedélyével sétáljon be a rendőr-kapitányságra, és úgy jelentse be az eseményt."

Intézkedés helyeződött kilátásba akár lakossági bejelentésre, akár ha arra járnak.  

Kíváncsi lettem volna, ha más párt rendezvénye ez, akkor is ekkora-e a hatóság dokumentációs igénye? Szóba kerülhetett-e volna bármilyen rendőri intézkedés? A választ tudjuk.

A Bicskei Szó az FM RFK Kommunikációs Szolgálatához is elküldte ezt a cikket, hogy állásfoglalásukat eljuttathassák nekünk.  

A rendőrség válasza: "A rendelkezésre álló adataink alapján a Momentum Mozgalom helyi szervezete 2018. november 23-án közterületen tartott rendezvényt Bicskén. A rendőrség tiltó vagy korlátozó határozatot nem hozott, a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

A Bicskei Rendőrkapitányság nem kötötte rendőrségi engedélyhez a magánterületre szervezett rendezvény megtartását."


Azonban a Bicskei Szó cikkében a 28-án történő eseménnyel kapcsolatban kérdezett, de egy 23-án tartott piactéri aláírásgyűjtésre  történik válaszadás. 28-i rendezvény bejelentésével kapcsolatban merül fel a probléma, amikor aláírást is gyűjtenek közterületen és fórumot is tartanának az étteremben. Ezzel kapcsolatban megint kérdeztem, ezúttal már telefonon. A hivatalos válasz szerint a Bicskei Rendőrkapitányság itt is a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el. "A Bicskei Rendőrkapitányság nem kötötte rendőrségi engedélyhez a magánterületre szervezett rendezvény megtartását."

Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért jogi munkatársa így reagált a hatósági válaszra:

"A rendőrség válaszában megkerüli a valódi problémát: az igaz, hogy nem tiltották meg a gyűlést, hiszen erről határozatot kellett volna hozniuk. A megtiltásra - amellett, hogy nem merült fel olyan körülmény, ami miatt erre szükség lett volna - végül azért sem kerülhetett sor, mert a helyszínt biztosító éttermes visszavonta a hozzájárulást, ezáltal az egyébként nem bejelentés-köteles rendezvény elmaradt. Azt pedig, hogy rendőrségi engedélyhez kötötték volna a rendezvény megtartását, senki nem állította: magam is azt mondom, hogy a tulajdonos írásos engedélyét kérték jogszerűtlenül. A jogkorlátozás tehát közvetett, nem rendőrségi engedély kérése vagy közvetlen tiltás az alapja."

 Nem a szervező hibázott, aki nyíltan, törvénytisztelő módon a közterületi gyűjtés bejelentése mellett azt is elmondta: az étteremben rendezvény lesz. Miért kellett volna ezt eltitkolnia? 
A Bicskei Szó a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezettől kért véleményt.
"A Társaság a Szabadságjogokért 1994-ben Budapesten alakult jogvédő és jogfejlesztő non-profit szervezet. Államhatalmi szervektől és pártoktól függetlenül működik, pénzügyi forrásait nagyrészt alapítványok biztosítják, tevékenységét nagy tekintélyű tanácsadók segítik.
A Társaság a Szabadságjogokért fő célkitűzése, hogy az Alkotmányban és a nemzetközi egyezményekben deklarált alapvető jogok és jogelvek érvényesüljenek Magyarországon. Tevékenységünket olyan jogterületekre összpontosítjuk, ahol gyakoriak a jogsértések, és az áldozatok különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak."

 

 

ia

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása