Az elmúlt évtizedben hazánk legnagyobb részében nagyot ugrottak az ingatlanpiaci árak. Bicskén az elmúlt tíz év tekintetében a családi házak átlagárai 50 százalékkal emelkedtek meg. Viszont a tavalyi évben már sokkal mérsékeltebb volt a drágulás mértéke a településen. 2020-ban pedig már csak stagnállás figyelhető meg, sőt némi visszaesés is felfedezhető. A közeljövőben ezt a folyamatot valószínűleg a koronavírus tovább fogja erősíteni, vagyis alacsonyabb árakra számíthatunk.

Ilyenek voltak az árak a vírus megjelenése előtt

Az elmúlt egy évben – a korábbi évekkel ellentétben – nem mozgolódtak sokat a családi házak átlagárai Bicskén. 2019. március és 2020. március között mindössze 15 százalékkal lettek drágábbak négyzetméterenként. Azonban ha csak az idei évet nézzük, akkor márcsak stagnálásról beszélhetünk. Így a 2020-as év első három hónapjában Bicske családi házainak átlagára 220 ezer Ft/m² körül mozgott.

csaladi_hazak_atlagarainak_valtozasa_bicsken_es_szekesfehervaron.jpg

 

Bicske ingatlanpiaci árait érdemes összevetni a megye székhelyével. Székesfehérváron természetesen sokkalta drágábbak a házak. A Székesfehérvár és Bicske közötti árdifferencia a házak esetében négyzetméterenként átlagosan 160 ezer forint volt – a márciusi adatok alapján. Viszont ahogy Bicske esetében is, megyeszékhelyen is egy szinten ragadtak az árak az idei évet illetően.

 

 

A szomszédság ingatlanpiaca még drágulóban van

 

Idén Bicskén már nem drágultak tovább az eladásra kínált családi házak, vele ellentétben viszont sok környező településen még folytatódik a korábbi évekre is jellemző áremelkedési tendencia.

csaladi_hazak_atlagarainak_valtozasa_a_kornyezo_telepuleseken.jpg

 

Az ingatlannet.hu által megvizsgált települések közül idén január-február-március között Etyeken és Biatorbágyon nőttek legtöbbet, 10 százalékot a családi házak átlagárai. Ennek eredményeképpen a
márciusi átlag négyzetméter áruk 390-400 ezer forint lett. Bicske környékén még az érdi eladó házak is drágultak a vizsgált időszakban, de Etyekhez és Biatorbágyhoz képest itt valamivel mérsékeltebb, átlagosan 7 százalékos volt az emelkedés mértéke. Így Érden idén márciusban a családi házak egyetlen négyzetmétere 450 ezer forintba került. Az említett településekkel szemben Oroszlány és Tatabánya egy egészen más, 220-270 ezer Ft/m²-es árszínvonalat képvisel és esetükben a három havi növekedés is kicsi, átlag 5 százalék volt.

 

 Az ingatlanpiac jövőjét megbélyegzi a koronavírus

 

A koronavírus a gazdaság ingatlanpiaci szegmensében csak később fogja kifejteni a hatását, így az eredmények a közeljövőben lesznek igazán szemmel láthatóak. Egyenlőre az is bizonytalan, hogy milyen mértékű változásokat hoz majd. A szakértői vélemények azonban egybehangzóak abban a tekintetben, hogy milyen lesz a változás iránya. Minden a járvány megfékezésétől függ, de valószínűleg mind a keresletben, mind pedig az árakban csökkenés fog bekövetkezni. Átlagosan ennek mértékét pedig 5-8 százalékra teszik, már ami az előttünk álló hónapokat illeti. Még azt sem látja senki sem előre, hogy mikor fog helyreállni a hazai lakáspiac. Vannak akik szerint már három hónapon belül és vannak olyanok is akik szerint viszont 2 éven túl gyógyuló sérülést fog okozni a járvány.

 

Szász Tünde,

az Ingatlannet.hu munkatársa

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása