Január 15-ig vagyis jövő péntekig lehet pályázni tehetséggondozási alap bicskei ösztöndíjára. A Bicskei Újság nevű kiadvány decemberi, szellős kis  számában nem szerepel a lehetőség - sem szembetűnő helyen, sem eldugva.   Az önkormányzat honlapján tavaly nem volt felhívás, idén már kitették, talán tavalyi kritikánk hatására.

Kedves bicskei olvasóink, ha már a polgármesterek, a jegyző, a testület nem gondoskodik kellőképpen a lehetőség publicitásáról, legyetek szívesek ezt a lehetőséget szerintetek erre esélyes embereknek elküldeni vagy egyszerűen megosztani. 50 ezer forint az 50 ezer forint. Egy diáknak pláne. .  Ha ismeretségetekben van egy kiírásnak eleget tévő, Bicskén élő, általános vagy középiskolás, főiskolás, egyetemista stb., akkor küldjétek el neki. A helyi iskolákban nyilván eljut a megfelelő helyre enélkül is. Egy képviselő általános iskolát vezet, van aki zeneiksolában dolgozik. De ez nemcsak bicskei intézményekben tanuló diákoknak szól!      

Óriási előrelépés, kommunikációs csoda, hogy idén végre szerepel a pályázat híre a hivatalos honlapon. Egyetlen hibája van, és az elég nagy.  Az idő és a hírfolyam előrehaladásával eltűnik a nyitó oldalról (a karácsonyi ünnepek miatti hírek miatt gyorsan eltűnt, csupán újabb 5 hír kellett hozzá), azt követően már csak célzottan, vagy böngészve (szerecsével) lehet megtalálni. Dehát ez nem a lottózó, hogy a tehetségek mindezt szerencsével találják meg. 

A Bicskei Újságban sorozat jelent meg a győzetesekről. Ez is jó, de ez is kevés, mert nem hívja fel a figyelmet minden helyi közszolgálati fórumon: van még 1 hónapotok a kitöltésre és beadásra. 

Az ilyen hírekhez biztosan lehetne egy külön blokkot, linket kitenni a lejárati dátumig (ha szeretnék). Nekem is van bicskei.tehetség címkém a felhőben. A hivatalos honlapon is lehetne hasonló.  Egy olyan szekció, ami a fiatal generációkhoz kötődő híreket tartalmazná. Már ami érdekes számukra.  
És elérhető a város hivatalos Fb oldalán is a hírfolyamban, természetesen ma már ez is célzott görgetést/keresést igényel. És szerencsét. 

Van tehát egy ösztöndíja Bicskén a tehetségeknek, amit akkor vehetnek észre, ha ráérő idejükben nagy érdeklődéssel olvasgatják a testület jegyzőkönyveit - feltéve, ha e dokumentum már megérlkezett a könyvtárba. Vagy ha szabadidejükben a Nemzeti Jogszabálytárat nézegetik, vagy éppen karácsony előtt megjelent híreket keresgélnek az önkormányzat honlapján, hogy van-e esetleg területileg hatályos tehetséggondozás.

"Bicske Város Önkormányzata Humánerőforrások Bizottságának elnök asszonya – Sulyokné Guba Judit - részéről fogalmazódott meg az a javaslat, hogy helyi szinten is szükséges lenne működtetni egy tehetséggondozási rendszert, mellyel a Bicskén élő tehetségek támogatására, fejlesztésére nyílik lehetőség. A szakbizottság az erre vonatkozó rendelet-tervezetet összeállítását támogatta" - írjak a 2018. december 8-án keltezett előterjesztésben.

Bennünk pedig az a gondolat fogalmazódik meg, hogy ezt minden évben többször meg is kell hirdetni. Még akkor is, ha az önkormányzat vonatkozó rendeletében nem írja elő önmagának, hogy a tehetséggondozási tevékenységét meghirdesse. Ez minden egyes alkalommal, január és szeptember 15-e előtt szükségses lenne. Honlapon, tévében és újságban.  Ha egy közösség valóban komolyan veszi a tehetséggondozást, akkor azt hivatalosan és rendszeresen kommunikálja - ahogy a csövön kifér. Minden közpénzből fenntartott felületen. Hogy mindenkihez eljuthasson.

Hiszen még "Munkacsoportot" is üzemeltetnek a pályázati feladatokra. De eszerint érdemben sem a Munkacsoportban, sem a testületi ülésen, sem a jegyzőben nem merült fel az a  valójában nem is olyan bonyolult gondolat, hogy ezt a lehetőséget minden pályázati időszakban - évente kétszer - közismertté kell tenni - minden bicskei, hivatalos fórumon. 

Az önkormányzatnak sem rossz marketing, hiszen azt gondolja az olvasó: lám, gondolnak az ifjú tehetségekre, de szép tőlük... (Könnyek. Meghatódás.) 

"Bicske Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tehetséggondozási alapot hoz létre olyan személyek számára, akik a tudomány, a művészet vagy a sport, illetve egyéb tanulmányaik területén komoly teljesítményt értek el, illetve tehetségük további kibontakozásához, képességeik bizonyításához támogatást érdemelnek, illetve megfelelő támogatással képesek lesznek kimagasló eredmények elérésére."

"A tehetséggondozási támogatás maximális mértéke 50.000.- Ft vissza nem térítendő támogatás pályázónként, amelyet az Önkormányzat a 3. § szerinti, éves költségvetésében elkülönített keretéből finanszíroz."

"A tehetséggondozási támogatás iránti kérelmet a Bicske Polgármesteri Hivatalba (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon (1. számú melléklet), évente két alkalommal, január 15-ig és szeptember 15-ig."

Miért nem teszik ezt igazán közismertté?

Miért kell ezért egyik évről a másikra könyörögni? 

Miért nem írja elő a rendelet, hogy tárgyévben hány alkalommal, milyen önkormányzati felületeken kell közölni?

Miért nem érdeklődik erről a kérdésről egy vagy több képviselő?

Mindenképpen kommunikálni kell a nyilvánosság felhasználásával is.

Olvasónk írta tavaly:

"A 2019. szeptember 15-i pályázati kör óta, a jelenlegi pályázati időszak határideje előtt az Önkormányzat számomra érthetetlen okokból semmilyen fórumán (honlap, újság stb) nem tájékoztatta a lehetőségről a lakosságot." Idén ott van már a honlapon.  

Mindenkire rábízzuk, hogy ennek mi lehet(ett) az oka, azonban abban reménykedünk, hogy az elbírálás átlátható módon, objektív szempontrendszer alapján történik, az eredményeket pedig közzéteszik. Hiszen van objektív szemponrendszer, csak ez valamiért szintén nem elérhető nyilvánosan. Hiszen adóforintokról beszélünk. Hiszen ez egy átlátható Önkormányzat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mert ha sokan tudnák akkor nem csak 3 fideszes csemete különjátéka lenne... és nem olyan jó dolog ebben a ner-rendszerben...
süti beállítások módosítása