- Átvette már a szelektív kukát és zöld-hulladékos zsákot? - kérdezi az olvasó.
- Igen, persze.
- Olvasta a zsákra írtakat?
- Arra emlékszem, hogy Vertikál Zrt., nem Zöld Bicske. Miért kérdezi?
- A helyi rendelet szerint még mindig a Zöld Bicske a közszolgáltató. De jól láthatóan már csak a nevet adja, hogy a testületnek ne kelljen módosítania a helyi rendeletet és ne kelljen esetleg közbeszereztetnie a szolgáltatót (a Vertikál piacot szerzett).
- Különös. Én azt feltételeztem, hogy csak nem szívesen ismerik el az önkormányzati cég fájdalmas kudarcát és a látszat érdekében megtartják a nevet.  
- Az is lehet. De ennél érdekesebb, hogy a zsákra azt írták, hogy az anyaga lebomló adalékot tartalmaz. Vagyis a belegyömöszölt zöld hulladékkal együtt megy a "komposztáló térre" a nejlon, ahol majd azzal együtt lebomlik.  A felirat szerint egy része bomlik le, értelmezésem szerint az adalék képes rá. A  zsák maga szerintem szétesik és termel a 'komposztba' jókora mennyiségű mikroműanyagot. Nesze neked környezetvédelem.
- Hm. Láttam a feliratot, de eszembe nem jutott volna, hogy a zsákban komposztálnak. Úgy gondolom, kiöntik a zsákokból a zöldet a nejlon pedig szelekítven, külön kezelik.  Nem is hiszem el,  mert jóhiszemű vagyok. Persze, meg sem lepődnék. De ilyen mélységben nem lehetnek. Hol és mitől biztos infó az, hogy a zsákkal együtt komposztálnak? Hol van az leírva vagy hol látható?    
- Szerintem sehol nem írnak erről.  Optimista hozzáállással igaza lehet Önnek, hogy jóhiszemű. Fanyar mosollyal írom ezt: majd minden zsákkal újra fognak a telepen dolgozni, miután jól kiürítik, jól kimossák, hogy jól újrahasznosítsák  :)  Vagyis  újrahasznosítóba megy, mint arra jól előkészített darab.  Mert ez így olcsóbb,  mert a munkaerő is nagyon sok, jól képzett, hogy ezzel foglalkozzanak. De ezt csak ironikusan mondom. Ön sem gondolhatja komolyan.  Egyébként olyan vékonyka zsák, hogy amikor beleraktam a zöldet, szétszakadt, nem kell vele sokat dolgozni.
- Na jó, de ez a vékonyság előny is lehet, hiszen a vastagabból még több mikroműanyag hulladék maradna.
- Igen, de ettől még lehetne alkalmasabb a funkciójára. 

- Hol van a komposztáló, amit említett? 

- Nem tudom. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása