Egy kedves olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy az új útnak a Tatai út és a vasútvonal fölötti híd előtti körforgalom közötti szakasza mellett szerinte probléma alakulhat ki. 

435707682_10219411993889708_8508399481962924537_n.jpg

 

  • Láttad már az új tavakat? - kérdezte.  Arra utalt, hogy az újonnan  épült út melletti árkokat tározónak használják, nincs vízelvezetés és szerinte ez el fogja mosni az utat, odalesz a rengeteg ráfordított pénz. (Magam is láttam a hetekkel a nagy eső után is vízzel teli árkot , de elintéztem azzal, esők voltak és pont. De ha a beszélgetés óta arra jártam, nézegettem.) 

 

Aztán úgy adódott, hogy elmondtam az egészet egy olyan útépítésben jártas ismerősömnek, aki nem ismeri ezt a helyet, mert távolabb él innen, de nem volt nehéz leírni az állapotot. 

 

 Szerinte ez szándékos. Ezek tervszerűen épült szikkasztó tavak. Ez a nevük. A mai kor vízgazdálkodási elvárása már az, hogy ne legyen minden víz elvezetve, ne száradjon ki az adott környezet, valószínűleg ezért nincs el- vagy lefolyása. Meglehet, hogy közel van a felszínhez egy vízzáró réteg, emiatt a szikkadás lassabb folyamat, de pontosan ezért nem mos alá semmit. Mesterségesen rá is erősíthettek. Azt is megkérdezte, láthatók-e a környéken makacs belvizes részek. Válaszom szerint igen,  hattyút, vadkacsát, szürke gémet is láttam, odaszoktak. Fekete-tó a terület népi eredetű, de hivatalosan is használt neve - pár száz méterre a képen látható úttól Bicske felé a Rét-föld nevű terület szomszédságában. (A Tatai úton Bicske felé jövet jobbra eső üzemterület Bicske első ingatlana. Kerítése mellett van egy keskeny kis földutacska, ami bevezet a Nagyállomás előtti Móricz Zsigmond utca sarkára. Itt fekszik az utacska mentén a régi "tó", aminek létrejöttéhez szerinte itt is hozzájárulhatott a területet jellemző felszín közeli vízzáró réteg és az is, hogy egy mélypont.) 

 

Megkérdeztem, miért van szakaszolva a hosszú árok. Nem hagyták meg egy medernek, hanem elválasztották több helyen, talajtömeggel rekeszelve. 

 

Ha jól emlékszem “kazettázásról” beszélt. Ezt azért hozták létre így, hogy az árokban tárolt víz  ne tudjon károsan áramolni, ne tudjon alámosni semmit.   

 

Vajon ilyen célt szolgálhat a Csákvári úti kis körforgalomnál a szikkasztó tó is? Bizonyára.   

 

Egy problémát emelt ki a gyakorlat alapján: szerinte ezek a poshadt, "fekete" vizek   szúnyog-bázisokká alakulhatnak, ezeket, ha szükséges, kezelni kell.  

A másik gondot egy kérdés formájában fogalmazzuk meg. Miután egy településen egy eddig nem megszokott, nem ismert megoldás jelenik meg forgalmas helyen, arról miért nem lehet egyértelmű, tömör,érthető  tájékoztatást adni az itt élőknek? Ez először is  kötelesség, másodszor megelőzhetnék a találgatást.  Plusz nagyon érdekes.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása