Az országban eddig kifejlesztett és már működő térfigyelő rendszerekről egyértelmű az a tapasztalat, hogy a kamerákkal védett területeken jelentősen csökkent a bűncselekmények száma. A bűnözői felbátorodást radikálisan csökkentheti az, ha Bicskéről a bandák már jóelőre tudják, hogy az itteni közterületeken nyomokat és bizonyítékokat rögzítő kamerák működnek, amelynek képernyőit folyamatosan rendőrök szemlélik a kapitányságon.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói 2006-ban fogtak hozzá a Magyarországon igen lassan fejlődő térfigyelő rendszerek átfogó koncepciójának kidolgozásába. A tudományos testület célja, hogy a kormányzatot rádöbbentse arra, hogy ebben az ügyben is felelőssége van.

A tervek szerint kamerákat helyeznek Bicske összes ki- és beveztő útjához, hogy az öszforgalmat dokumentálni lehessen. A beüzemelés várható időpontja még ismeretlen, ami biztos, hogy a tapasztalatgyűjtés elkezdődött Tessely Zoltán polgármester vezetésével, aki ebben a kérdésben folyamatosan egyeztet dr. Bazsó László alezredessel, a bicskei rendőrkapitánnyal is.

A jobb minőségű kamerák drágábbak, de valójában többet is érnek. Ezekkel az autók rendszáma is leolvasható 800 méterről. Ezzel a lépéssel a város akár rablóbandák kedvét is szegheti a bicskei randalírozástól és csökkentheti például az olyan esetek számát is, amelyről lapunk Betöréssorozat Bicske központjában című cikkében is olvashatnak. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kamerák felszerelése csakis a központban várható, hanem mint írtuk, a ki- és bevezető utakon alapvető fontosságú.)

Bölcskey Károly alpolgármester Gárdonyban vett részt egy olyan szakmai konferencián, ahol egy szolgáltató számos település vezetőjének mutatta be térfigyelő rendszereit.

A harmincezer lakosú Baja városában két éve működik térfigyelő hálózat. Ennek a városnak a tapasztalaival ismerkedett meg novemberi útján Ivanics Dénes titkár, a bicskei polgármesteri hivatal munkatársa, akinek kísérője olyan szakember volt, akinek kifejezetten szakmájához tartozik e rendszerek kiépítése és működtetése.

A kiépítés a nagyobb költség, az üzemeltetés kisebb tétel. Arra a kérdésre, hogy a kamerák lelopkodása nem jelenthet-e nagy működtetési költséget, az a válasz: az egyik kamera látóterébe a másik is benne van, tehát tudnak egymásra vigyázni. A tolvaj látható. És ez jó.

Baján két éve van térfigyelő rendszer, most 18 kamera működik ott és 30-40 kamerára lenne igény. Bicskén legalább 30 térfigyelő kamera működtetése lenne igazán célravezető. A figyelőközpont Baján a rendőrkapitányságon van, ahol egy rendőr 3 órát tölt 18 monitor előtt, majd 3 óra után a kollégája veszi át ezt a szószerinti "valóság show"-t, a fontos eseményeket naplózva, szükség szerint intézkedve. Ha például olyan személy vagy csoport mozgását észlelik, akik számukra ismert bűnözők, akkor az egész szolgálat odafigyel további attrakcióikra. De így van ez minden más gyanús elem esetén. A település rendőrei folyamatosan figyelni tudják a várost közrendvédelmi és közlekedési szempontból.

A térfigyelők finanszírozását az önkormányzatok végzik pl. pályázat útján, de az önkormányzatok nem jogosultak a rendszerből nyert adatok, képek hasznosítására. Ez a tény a téma kutatói szerint azért problémás, mert az önkormányzatok nem használhatják saját eseteikben még a meglévő képi bizonyítékokat sem.

Baján 2008. novemberéig 300 különböző jogsértést akadályoztak meg a rendőrök tettenéréssel és bizonyítottak a térfigyelők segítségével. A rendszer bővíthető segélyhívó rendszerrel és némi fejlesztés után alkalmas lehet arra, hogy a közlekedési szabálysértéseket is jól dokumentálják.

Az országban működő rendszerek jogi biztonságát mindenütt szakjogászok segítségével alakítják ki és az egészet az ott élő családok és közlekedők biztonsága érdekében működtetik.

Baján 18 kamera közül egy tucatot az önkrományzat biztosított pályázat útján. A további féltucattal cégek, helyi vállalkozók segítsége révén bővítették a rendszert egy alapítvány által - tájékoztatott Ivanics Dénes. Az országban az üzletek, vállalkozások, bankok és más cégek közelében fekvő közterületek kapcsán fontos tény - tette hozzá -, hogy a cégvezetők és tulajdonosok a közbiztonságot általában saját szempontból is fontosnak tartják, ezért országszerte segítik a figyelőszolgálat kiépítését és bővülését - saját erejükből. Egész otthonuk hasznára. Ezt segíti majd, hogy Bicske civil alapítványt létrehozását tervezi, talán éppen Közbátorság Alapítvány munkacímmel

Izing Antal / Bicskei Élet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása