Új irány?

2009.06.27. 10:44

Információink szerint a bicskei Fidesz tisztújító közgyűlésén Döme László alelnök-jelölt - aki egyébként korábban már 14 év keresztül töltött be alelnöki posztot - nem kapott elég szavazatot. Ezután Tiborcz Péter elnök új elnök-jelöltek keresését javasolta önmaga helyett.

Végül (a megyei közgyűlés alelnökét) arra kérték, maradjon a bicskei Fidesznek is elnöke. A személyzeti kérdéseknél fontosabb és régen várt felismerésnek is hírét vettük! Bár ez a cikkíró véleménye szerint lehet szimpla taktika is a politikai marketingben - ne legyen az! -, mert azt már a bicskei Fidesz is bőven érezhette, mennyire nem jött be nekünk bicskei fiúknak és lányoknak ez a tökéletesen felesleges és giccses, nagypolitikából másolt színpadi visszamutogatás. (Akinek ez mégis tetszett, természetesen ő is megírhatja (akár ide is) a véleményét, hogy milyen jó volt ez az "Old Shatterhand visszanéz" játék, hogy mennyire élvezte, mert abban látta gyerekei jövőjét ésatöbbi.)

Mi bicskei civilek igyekszünk bízni abban, hogy döntésük valódi tartalmi megfontolás. Vagyis a továbbiakban már nem az előző polgármestert okolják tiszta erőből.

Ugyanis a mostani határozat értelmében a bicskei Fidesz tagjai "természetesen" a jövőt sokkal fontosabbnak tartják, mint a múlt időt, (ezt már csak a cikkíró teszi hozzá: akár géphangon hibást és felelőst kereső) és hibákat reflexből másokra hárító mindent kimagyarázni akaró külső-belső kommunikációt.

A változás tervét talán éppen az Orbán Viktor-i "Új irány" keltette. Hiszen tudomásul kell venni, hogy nemcsak a bicskei, de hamarosan a magyar Fidesz is kormányhoz kerül a "jól megérdemelt (nem Fideszt) büntető szavazatokkal". Ha pedig így van, ők vezetnek majd, nem annyira hátul ülnek, köztudottan több a felelősség kormánynál mint utasként. Aki belebeszél néha a vezetésbe. A politikában kötelessége. Ezért fizetjük. Néha igaza van, néha nincs. Új irányt kell mutatni, mert az eddigi nem volt jó. De Bicskén (ebből a szempontból) kissé más a helyzet. Itt sokunk szerint jó irány volt, első alkalommal Bicskén járó látogatóink már képesek barátságosnak nevezni Bicskét, mi meg hümmögünk (mert újat hallunk és csak tudatosan odavisszük őket, ahová lehet, de lehessen végre mindenhová, hú, de nagy álom, hej), és az nem lehet ellenérv, hogy pénzbe került az eddigi fejlesztés, mert minden pénzbe kerül és az önkormányzati törvény szerint a testület minden tagja felelős a gazdálkodásért is. Igen, nincs rá elég jövedelem, akkor viszont a mutogatás helyett találjunk pl. új jövedelmet a városnak is. Tudjuk saját életünkből, hogy nehéz. Sosem volt könnyű, de most még nehezebb. Ezt nem kell annyiszor elmondani, félszót érdemel vagy mozdulatot, mert mindenki tudja, oszt hali. És aki kormányhoz ül, annak csak akkor kell hátranéznie, ha tolat. Vagy a tükörbe pillant. Ahol némi kézi beállítás után saját magát is megnézheti. Hogy rendben van-e minden a lelke tükrével. A tolatásnak legyen vége. Új irány. Viszlát bűnbak-keresés. Határozottan és őszintén mondjuk, viszlát bűnbak-keresés.

Már csak azért is kitűnő gondolat a bicskei Fideszé - tesszük hozzá mi kívülálló és Bicskén élő szemlélők, akik már nagyon vártuk ezt, tízezerszer kértük ezt szóban és írásban portálunkon is -, mert a bicskei elöljáróktól, a testület tagjaitól nem azt várjuk, hogy koppintsák szegény Magyarország mai belpolitikai "életének" tragikomikus, pl. ki-bevonulós, "jól megmondtam!" és sehova nem vezető, tehát iránytalan  viselkedési szokásait. Inkább a szakmai megoldásokat kereső városvezetést kell Bicskén, akik mindemellett képesek odafordulni a másik emberhez, akikben nem azt látják, amit látni akarnak benne, hanem azt, ami ő valójában. Új irány? Úgy legyen. A remény hal meg utoljára. Már ami az országot illeti.

Bicskén az előző városvezetés az új irányt már megmutatta, volt benne tán hiba is, de mondjatok valami perfektet a Földön. Legföljebb hasonlít egy-két dolog a tökéletesre. Bicskén valami elkezdődőött. És nem pusztán az elítélendő eladósodás. Hanem olyasmi is volt benne rendesen, amit folytatni kell. Ez olyan, mintha a házat hitelből építő házaspár egyik tagja a másikat kezdené gyalázni azért, hogy ezt meg minek csináltad, ha nem tudjuk kifizetni. És az sem érdekli, hogy együtt akarták, együtt ígérték be maguknak.

A város költségvetésének sok pénzébe kerülő feladatok megoldását kapták kötelező feladatként. Megfizetett munkaként a testület tagjai és szakértői. A felelőst nem kell keresni a grundon. Megvan. Önök. Ti. Ők. És mi. Így egyben.

Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása