A száműzött ország

2009.09.06. 13:08

Ajánljuk figyelmetekbe naplóját, leírását, fotóit Észak-Indiában tett útjáról, ahonnan hétfőn érkezik.

A stáb "Tibet - A száműzött ország" második részét forgatja, amit mi Bicskén élők alkalmasint ismét megnézhetünk majd Vásárhelyi János úr jóvoltából a Batthyány-kastély dísztermében, ahogy azt tavasszal is megtehettük és talán a bicskei tévé is közreadja.

Az első film még 2007. januárjában mutatkozott be a 37. Magyar Filmszemlén, ezt az amerikai Wisconsin Film Festival követte áprilisban, a nagy kanyar októberben zárult Miskolcon a Cinefest Nemzetközi Filmfesztivállal.

Napjainkban ötven éve annak, hogy Tibetben felkelés indult a kínai uralom ellen. Az elzárt területen mintegy 3 millió tibeti él. 1950-ben Kína hadserege elözönlötte Tibetet, a 15 éves dalai láma és 8000 fős hadserege nem volt képes ellenállásra. Az egyre szegényebb, elnyomott Tibetben gerillaharc kezdődött, majd 1959.március 10-én felkelés robbant ki a kínai kommunista uralom ellen. A lázadók csak napokig tarthatták magukat a túlerővel szemben: a harcok során 86 ezer tibeti meghalt, a dalai láma akkor menekült Indiába. 2008 tavaszán, a felkelés 49. évfordulóján súlyos zavargások robbantak ki a tibeti fővárosban, Lhászában, de a kínai biztonsági erők kemény kézzel leverték a megmozdulásokat.

A bicske.info jó utat kíván Izing Robinak az Olvasók nevében is!

Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása