Csak a decemberi fizetések fedezete van meg a MÁV-csoportnál, januárban elfogy a pénz, s az év első hónapjában csődbe megy a magyar vasúttársaság - írja a Magyar Nemzet egy szakmai háttéranyagra hivatkozva, amely a közlekedési tárcától jutott el a laphoz.

A dokumentum alapján a lap úgy tudja, hogy februártól nincs meg a fedezet a működés finanszírozására, "azaz nem jut bérre, energiára, megállnak a vonatok". Nem lesz pénz a szükséges minimális üzembiztonsági beruházásokra, vagyis a pálya biztonságos fenntartására, holott ezt nemcsak a MÁV, hanem egyéb vasúttársaságok is igénybe veszik.

A Magyar Nemzet azt írta: nem jut az adósságok törlesztésére sem, ami a jövő évben 33,8 milliárd forint követelés megtagadása. Nem jut pénz a közlekedési kormányzat által tervezett átalakításra sem, amelynek lebonyolítására Antali Károly közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos 42 milliárd forintot igényelt, de amelyre a lap birtokába került szakmai anyag társaságonként ötmilliárd forintot irányoz elő.

A dokumentum felsorolja azokat a lépéseket, amelyek nélkül a MÁV Zrt. a jövő év elején finanszírozhatatlanná válik. Ekkor csődhelyzet alakul ki, amely nemcsak a jelenlegi anyacéget, de annak leányvállalatait is érinti.

A minisztériumi háttéranyag megállapítja azt is, hogy a vasúttársaságot már ebben az évben is csak a MÁV Cargo Zrt. eladásából befolyt mintegy 100 milliárd forint mentette meg a fizetésképtelenségtől. A privatizációs bevétel negyedét, 24 milliárd forintot fordították az idén a pályavasút finanszírozására.

Forrás: hirado.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása