A cukorbetegeket érintő, neuropathiáról hallhatunk előadás és szűrés lesz. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

Neuropathia a cukorbetegség kísérő jelensége. Az idegek sérülnek, elveszíthetik az érzékelő funkcióikat. Ez azért veszélyes, mert esetleges sérülések következtében (pl. égés, törés, fekély, fagyás stb.) nem érzékelik a betegek a fájdalmat, orvoshoz sem fordulnak és állapotuk még súlyosabbá válhat. A szűrés hangvillával történik a lábakon.

A szenzoros neuropathia kialakulásának első figyelmeztető jele lehet a vibrációérzet csökkenése. Ennek megállapítására a 128 Hz-es kalibrált hangvilla szolgál, melyet egy normális hangvillától egy numerikus mérésre szolgáló skála különböztet meg. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd a beteg kezén vagy lábán egy csontos alapra helyezik. A beteg szól a vizsgálatot végző személynek, amikor nem érzi már a rezgést, a vizsgáló ekkor leolvassa a 8-fokú skálán szereplő értéket. Ha ez az érték 6-os, akkor fenn áll a szenzoros neuropathia gyanúja, ha 5-ös vagy annál alacsonyabb, akkor ez a betegség biztos jele.

Mindez pár percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. Az előadás és a szűrés együtt kb. 1 óra. Ennyit az egészségünk igazán megér!

Farkas Tünde

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása