Tűzcsapok ellenőrzése

2009.11.20. 16:36

Mint ismeretes, egy Bicskén, májusban történt tűzesetet követően - ahol a földalatti tűzcsapokat nem tudták használni az oltásban résztvevők - felvetődött a tűzcsapok átfogó ellenőrzésének a szükségessége. Az őszi ellenőrzés során megállapításra került, hogy a tűzcsapok mindenhol rendelkeznek a megfelelő vízhozammal, mindössze apróbb hiányosságokat találtak a kollégák, melyeket meg is szüntettek. A tűzoltóság ezúton köszöni meg a Fejérvíz Zrt.-nek az együttműködést és az elvégzett munkát.

Az alábbiakban Bicske Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság felhívását és tanácsait közöljük:

A lakástüzek megelőzése

Már javában tart a fűtési szezon. Az elmúlt hetekben sajnos több lakástűz is történt, ezért ismételten felhívjuk figyelmüket a veszélyekre, illetve tanácsokat adunk a megelőzéshez, és ha már megtörtént a baj, akkor a helyes cselekvésre.

A tapasztalatok szerint a legtöbb lakástüzet az elöregedett, elhanyagolt elektromos vezetékek okozzák. Sokszor a régi hálózatra új, nagy teljesítményű fogyasztó kerül, a hálózat pedig nem bírja el a megnövekedett terhelést. A biztonságos használathoz tudnunk kell a villanyóra kapacitását és azt, hogy hány amperre lesz szükségünk ahhoz, hogy egyszerre működtethessük ezeket a berendezéseket.

A lakástüzek egy része a konyhában keletkezik, ott felejtett, vagy más okból felügyelet nélkül hagyott olaj, zsír, stb. begyulladásától. Fontos, hogy a tűzhely közelében ne legyen éghető anyag (pl. függöny), ami meggyulladva elősegíti a tűz továbbterjedését. A sütőt se hagyjuk égve, vasalót ne felejtsünk a ruhán, illetve a hősugárzó környékéről távolítsunk el minden éghető anyagot. Ezeket a készülékeket letakarni minden esetben tilos.

Közeleg az advent, a karácsonyi felkészülés időszaka. Figyeljünk az adventi és karácsonyi gyertyákra; soha ne maradjanak égve felügyelet nélkül!

Teendők tűz esetén

Ha mégis megtörténik a baj és tűz üt ki, akkor elsődlegesen a tűzoltókat hívjuk! A tűzoltóság hívószáma 105, a bicskei tűzoltóság városi száma 06-22-565-306. Nagyon fontos, hogy ne essünk pánikba. A tűz jelzésekor adjuk meg a tűzeset pontos helyét, mindenképpen jelezzük az életveszélyt, próbáljuk meghatározni a tűz kiterjedését és hogy mit veszélyeztet. A jelzéskor meg kell adni a nevünket és a jelzésre használt telefon hívószámát. Ez nagyon fontos lehet, mert a tűzoltóság további szükséges információk miatt visszahívhat.

Ha magunk kezdjük meg az oltást, akkor legelőször a bent lévő személyeket mentsük ki, illetve vegyük magunkhoz a legfontosabb iratainkat. Amennyiben az épületben gázpalack, vagy egyéb tűz-és robbanásveszélyes anyag található, akkor ennek kimentésére is intézkedjünk. Ha erre már nincs lehetőség, mindenképpen közöljük a tűzoltás vezetőjével a veszélyforrások helyét. A beavatkozók biztonsága érdekében fontos még, hogy az épület ne legyen áram alatt, illetve a gázvezeték el legyen zárva.

Kisebb méretű, szilárd éghető anyagok égésekor vízzel oltsunk, vagy takarjuk le a tüzet vastag és alacsony műszáltartalmú anyaggal. Ha étolaj, vagy zsír ég, semmilyen esetben ne öntsünk rá vizet, inkább takarjuk le egy nem éghető anyagból készült fedővel. Elektromos berendezések tüzénél is tilos a víz használata, vagy csak áramtalanítás/hálózatról való leválasztást követően használható.

Ha füsttel telített helységből kell kimenekülni, akkor maradjunk a padló közelébe, ahol a gázcserének köszönhetően még találunk hideg, friss levegőt. A kilincset és fémtárgyakat puszta kézzel ne fogjuk meg, lehetőség szerint a szánkat vizes ronggyal takarjuk el. Ha kijutottunk az épületből, az ajtót csukjuk be, de ne zárjuk le.

A tűzvédelem közös ügyünk, tegyen Ön is érdekében.

Győrik Szabolcs,
Bicske Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása