Ez az átváltási arány 14,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél; ennek következményeként az üzemanyag ára húsz százalékkal, az elektromos áram előreláthatólag harminc százalékkal drágulhat.

A dominóeffektus révén az energia drágulása további áremelésekhez vezethet: a Tejtermelők Országos Szövetsége szerint a tejtermékek 3-8 százalékos áremelése várható, a baromfihús esetében pedig ? a Baromfitenyésztők Országos Szövetsége szerint ? húsz-harmincszázalékos áremelkedésre is számítani lehet. A kenyér 5?10, míg a zöldség- és gyümölcsfélék ára 7?10 százalékkal emelkedhet.

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke, Petru Lificiu a napokban a sajtónak cáfolta, hogy egyértelmű lenne a jövő évi energiaárak jelentős emelkedése. ?Az energiahordozók jövő évi értékének meghatározásakor több szempontot is figyelembe veszünk, nem csak az euróárfolyam lesz befolyással a számításokra ? hangsúlyozta Lificiu. Az árkalkulációnak tartalmaznia kell az infláció, a fogyasztás mértékét, és tekintettel kell lennie az alternatív energiahordozók alkalmazására is.?

A fogyasztás az idei évben egyébként jelentősen csökkent mind a gáz, mind az elektromos áram vonatkozásában. Gázból 16, elektromos áramból 8 százalékkal használtak kevesebbet a tavalyi évhez képest Romániában.

Az áremelést indokolhatja, hogy az áram értéke még mindig jóval alacsonyabb az uniós átlagnál. A hazai magánfogyasztó az EU-s árak 59 százalékát, az ipari fogyasztó pedig az uniós átlag 77 százalékát fizeti ki az áramért.

A benzinár várható emelkedése azért is jelentős, mert az árba épített jövedéki adó magas. Az eltérő illetékek miatt az EU-s árakhoz képest mégis viszonylag alacsonyak Romániában az üzemanyagárak, ebből a szempontból csak Bulgária előzi meg szomszédját. Átlagban ötven banis áremelkedés várható egy doboz cigaretta esetében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása