Ismerkedés Bicskével

2010.03.07. 11:15

Készült, 2009. december 01.-én, a Bicskei TV Közalapítvány kuratóriumi ülésén, a TV.stúdiójában.
Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint
Mohainé Fejes Ágnes: köszönti a kuratórium tagjait.
A kuratórium a kiküldött napirendi pontokat egyhangúlag elfogadja.
M.F.Á.: A beszámolót megkaptuk, kérdezem, hogy van-e kiegészítés hozzá?
Varga Sándor: Szóbeli kiegészítésként a pénzügyi fedezetről beszél. Nem képzett hiányt a szerkesztőség. Meg kell határozni a költségeket, felmerülhet a következőkben a főállású ill.  tiszteletdíjas fizetések csökkentése és a költségvetést  a legoptimálisabban kell felhasználni. (Megbízási szerződés számlásan, vagy főállású alkalmazás.) A ráfordított idő és munka arányban álljon.
A beszámolót szeretné eljuttatni a kollégákhoz is – aminek most nem része a költségvetés számszaki adatai.
Fel lehetne osztani a főállást több részfoglalkozásra is, figyelembe véve az adásidőt is és az adás elkészítéséhez szükséges időkeretet is.
Ez lehet főszerkesztői döntés is, de a kuratórium véleményét is szeretném figyelembe venni.
Jóna Dávid: A munkáltatói jogokért a főszerkesztő felelős, így ez nem átruházható a kuratóriumra. Az élő adásoknál a most bevezetésre került 4-500 Ft.-os órabér nem elfogadható. A TV havi terhét ki kell számolni és össze kell hasonlítani az eredményekkel. (Pl.: Az önkormányzati ülések közvetítése hány kamerával történik?) A TV presztízsét meg kell teremteni
V.S.: Nem a döntést szeretném a kuratóriumra hárítani, hanem a véleményalkotást, hiszen a főszerkesztőnek és a kuratóriumnak együtt kell dolgozni. A főállású munkatárs beállítása nem biztos, hogy hozta az elvárt eredményt. Nincs munkáltatói jogom.
J.D.: El kell olvasni az SzMSz-t, és az alapító okiratot.
M.F.Á.: Az helyes, ha a kuratórium véleménye is érvényesül, de a főszerkesztőnek kell a szerkesztőséget irányítani.
V.S.: Jóna Dávidhoz kapcsolódva megpróbálunk felelősen gondolkodni. Szeretnék a régi kollégákra számítani, de szeretnék a régiek mellett újakat is behozni, rugalmas munkarenddel és rugalmas tiszteletdíjakkal. A most rendelkezésre álló pénzeknek 2010. március 31.-éig elégnek kell lenni.
Sulyokné Guba Judit: Mennyi pénz áll most rendelkezésre?
M.F.Á.: Jelenleg 1,3 millió forint. Nagyon-nagyon számítunk az önkormányzat költségvetésében meghatározott támogatásra, valamint az Oktatási Kult. És Családügyi Bizottság Elnök asszonyának a támogatására a költségvetés elfogadtatásában.
El kell ismerni, hogy nem tudtuk teljesíteni azt a bevételt, amit mindannyian elfogadtunk. Ennek több összetevője van; válság, főszerkesztő váltás, reklám, stb.
A hatékonyságot meg kell nézni. A kuratórium bízik a főszerkesztői pályázatban leírtakban.
Ádám László: Mennyire ismeri a főszerkesztő úr az alapító okiratot és az SzMSz.-t? A kuratórium dolga és főszerkesztő dolga is világosan megfogalmazott.
V.S.: Igen, bár idézni nem tudok belőle. A jelenleg rendelkezésre álló pénz felett mégis tanácsosnak tartom az együtt dolgozást. Foglaljon állást a testület, hogy hogyan tovább? Jelenleg 2009 december 31.-éig tudunk gondolkodni. Amíg új költségvetés nincs, addig csak tapogatózunk.
Á.L.: Mennyit tudunk megtakarítani a javaslatoddal? Pontos költségvetést kérünk.
V.S.: Ezért is vetettem fel, de ezt a szerkesztőséggel is meg kell beszélnünk, hogy az óradíj honnan elfogadható, mi a megalázó, összhangot kell teremteni. Nem szabad megengedni, hogy a műsor leálljon. Erről nincs is szó. Az élő adás mellett folytatjuk a már megszokott felvételeket és adásmenetet.
El fogom készíteni a tervezett költségvetést és minden kuratóriumi tag részére elküldöm A, B verzióban.
M.F.Á.: Hogy érzi főszerkesztő úr, mennyire ismerte meg a várost?
V.S.: A gazdasági vezetéssel még nem, a Polgármesteri hivatallal, polgármester úrral igen. Így azt is tudom, hogy milyen gazdasági megszorítások vannak a városban. (Pl. uszoda)
Még nem volt alkalmam mindenkit megismerni, az intézményeket inkább.
Nem ismerem név szerint a város gazdasági vezetőit
M.F.Á.: Mennyire elég az idő, amennyit itt tölt?
V.S.: Hogy mennyi időt tudok itt tölteni? Nem sokat.
M.F.Á.: A jövőben?...
V.S.: Miután Székesfehérváron dolgozom, az út 35 – 50 perc, így a kollégáktól is azt kértem, hogy amikor személyesen is szükség van rám, szóljanak. Az élő adásokra és a heti rendszerességű szerkesztőségi beszélgetéseken rendszeresen részt veszek. Szervezem azt is, hogy feladatokhoz rendezem a munkámat, de egész napokra nem tudok jönni. A munkastílusom sem az, hogy csak én mondhatok meg mindent. A főállású kolléga sokat segített ebben a munkában.
Sulyok Gyula: Az ORTT-s anyagok szabályossá tétele rendben van-e?
V.S.: Igen. Sikerült. Ehhez meg van a technika. Ami még további technikai probléma, az a Petőfi adó lecserélése, ezt sürgősen meg kell oldani. NET-es rádióval már sikerült megállapodást kötni, de ennek cseréje még nem történt meg.
Ádám László.: Az önrész, vagy saját bevétel növelésére lát-e lehetőséget?
V.S.: Nem tudom. Keddenként van szerkesztőségi ülés, amire ismételten minden kuratóriumi tagot meghívok A szerkesztőségi ülések nyilvánosak. Sokat beszélünk erről. De más Tv-nél is az a tapasztalat, hogy a reklám bevételek drasztikusan csökkentek. Sajnos a közalapítvány-forma több pályázatból ki van zárva.
Kísérleteztünk intézmények, vagy vállalkozók bevonásával, de a szigorú pályázati feltételek miatt nem könnyű pályázni. Viszont nem adjuk fel a lehetőségek keresését. Sajnos van olyan pályázat is, ami  alkalmazotti létszámhoz kötött.
Sulyokné Guba Judit.: Őszintén beszélgetve, a legnagyobb probléma a saját bevétel hiánya. Ez vonatkozik a reklám és egyéb bevételekre is. Most nehéz helyzetből indulunk. Konkrét elképzeléssel jött Főszerkesztő úr, sajnálom, hogy ebből nem valósult meg a bevétel teremtése.
V.S.: Vendéglátó egységekkel kapcsolatban van tervem. Viszonylag kevesebb pénzért, tehát nem a hivatalos reklám lehetőségért filmet készíteni és ez hozhat rendkívüli bevételt.
Stúdiónk is változott, bár ehhez a kollégák magántulajdonnal is hozzájárultak.( Asztal, fotel, terítők, stb.)
Új műsorokkal nézetté szeretnénk tenni a Tv-t és így a reklámozási lehetőség is kedvezőbb lesz.
Sajnos hosszabb a történet, mint gondoltam. A helyi középiskolával is tárgyaltunk a fiatalok bevonásával kapcsolatban, de ez sem egyszerű történet. Új kollégák bevonása is folyamatban van.
S.G.J.: PR munkát többet kell befektetni. A személyes kapcsolatok sokat jelentenek. Az uszoda megnyitó élő közvetítése már jó alkalom volt. Ezt kellett volna kihasználni.
V.S.: Azt azért a kollégákkal együtt büszkén vállalom, ami műsor ügyben történt.
J.D.: Ez elegendő?
V.S.: A jó műsorért nagyon sokat kell tenni. Hideget, meleget, jót, rosszat is kapunk a hírportálokon. Mi igyekszünk tenni a dolgunkat és ez remélem meghozza az eredményt. Pl. a már említett uszoda avatás élő közvetítése.
Nagyon fontos lenne az Elektrokomforttal a jobb együttműködés, ill. a technikai feltételek javítása a kábelhálózaton.
Sajnos nálunk is volt adásprobléma, ma már ezt megoldottuk.
Kis lépésekkel talán nagyobb eséllyel indulunk a marketing munka felé is. Mint már korábban említettem, a többi rádió és Tv is küszködik ezzel a problémával.
Nem volt könnyű ebből a költségvetésből kijönni, és a jelenlegi eredményeket elérni. Ma már a vendégek is szívesebben jönnek és vesznek részt műsorainkban.
Megfogalmazódott az is, hogy a testületi ülésekről csak összefoglalót adjunk, de ez még komolyan nem került szóba. Jelenleg három mikrofonnal bővítettük a felvétel minőségét, de ezen még javítani kell.
J.D.: Korábban is meg volt ez a technikai feltétel. Élő szerződésünk szerint vágatlan formában kell a testületi üléseket leadnunk.
M.F.Á.: Azt hiszem, ez most nem vitatéma. Egyébként az összefoglalóhoz is fel kell venni az egészet, tehát ez sem spórolás.
Kürthy Viktor.: A testületi ülések közvetítésének komoly néző tábora van.
V.S.: Kis lépésekkel haladva, jól gazdálkodva, a várható önkormányzati támogatással, tavaszra új műsorokkal tudunk jelentkezni, saját szervezésben.. Ezt akkor is meg kell tennünk, ha egy-két kolléga megalázóan kevésnek is tartja az óradíjat.
Legalább egy év kell ahhoz, hogy teljesen át lehessen látni a működést. Tavaszra saját szervezésű műsorokat is tervezünk.
S.Gy.: Továbbra is felhívom a figyelmet a pályázati lehetőségekre.
V.S.: A pályázati önrész is igen magas, de figyelemmel kísérjük a pályázatokat. Meg kell néznünk a létszámbővítéshez a Munkaügyi Központ lehetőségeit is, de jelenleg nincs ilyen lehetőség..
Több időt kell fordítani a helyi vállalkozókra, erre nem figyeltem kellőképpen.
J.D.: Az a hír járja, hogy feladatot vállaltál a polgármester úr kampányában.
V.S.: Nincs ilyen megállapodás, ezt nem lehet csinálni.
J.D.: Választás előtt állunk, ez kényes probléma.
V.S.: Találkoztunk kétszer polgármester úrral, meg is kért arra, hogy mint médiában jártas ember, esetleg egy-egy levelet nézzek meg, de erre nem került sor. Tehát a válaszom nem.
Egyébként tekinthetném magán ügynek is.
S.G.J.: Ez nem csak kettőtökre tartozik.
M.F.Á.: Nem csak magánügy. TV. főszerkesztőről van szó.
J.D.: Mindenkitől egyenlő távolságot kell tartani.
V.S.: Szóbeszéd lehet, és ez eljutott hozzád, de nincs így. 21 éves sajtó múlttal a hátam mögött, 2009 dec.31.-éig érvényes szerződéssel, részt veszek bármilyen kampányban? Ez elképzelhető?
Ha bárki ilyet vállal, fizetés nélküli szabadságot kéne kivennie. Tehát még egyszer mondom, a válaszom, nem!
A médiatörvényben erre nincs külön kitétel.
J.D.: A kuratóriumnak viszont van elvárása.
V.S.: Meg is van fogalmazva?
J.D.: Alapító okirat, SzMSz!
V.S.: A válaszom továbbra is nem.
Á.L.: Bicske 10.000 lakosú város, tisztán kell látni a jelentkező gondokat.
J.D.: Ezután tudom, hogy mit kell válaszolnom, azt, hogy nem.
M.F.Á.: Sok tehertétellel küszködünk. Figyelembe véve a pályázatot és a szóbeli beszámoló-kiegészítést, a beszámolót elfogadja-e a kuratórium? Megállapítom, hogy a kuratórium 6 igen szavazattal elfogadja a beszámolót.
V.S.: Köszönöm szépen.
S.Gy.: Mikorra lehet a képújság háttéranyagát átállítani?
J.D.: A jogi háttérre oda kell figyelni. Ugyancsak felhívom a figyelmet az archiválásra!
V.S.: 2009. december 10.-éig megoldjuk. Az archiváláshoz szükséges technikai feltételek megvannak.
Varga Sándor megköszöni a meghallgatást, majd az ülést elhagyja.
M.F.Á.: Varga Sándornak 2009. december 31.-én lejár a szerződése. Sokat gondolkodtam ezen, és azt javaslom, hogy 2010 március 31.-éig hosszabbítsuk meg a szerződést, mivel nincs költségvetési garanciánk a pályázat kiírásához.
Á.L.: március 31.-éig elköltjük a pénzt, egyetlen dologgal leszünk „beljebb”, a saját bevétel növelésével
a választásokból adódóan.
Azt javaslom, hogy július 31.-éig hosszabbítsuk meg V.S. szerződését.
J.D.: Én nem tartom alkalmasnak a jelenlegi főszerkesztőt a további munkára.
M.F.Á.: Nem tartom szerencsésnek a mostani váltást. Ezért továbbra is javaslom a negyedévet.
Á.L.: elfogadom az érveket, legyen negyedév.
M.F.Á.: A javasolt idő lehetőséget ad a főszerkesztőnek és a kuratóriumnak is a feladatok és lehetőségek áttekintésére.
Kürthy Viktor: Nem szerencsés, ha most valakit felkérünk a feladatokra, én is javasolom a jelenlegi főszerkesztő megbízásának meghosszabbítását.
J.D.: Én nem látok garanciát.
S.Gy.: Majd vissza kell térni a kérdésre
M.F.Á.: Kérem, szavazzunk a módosító javaslatokról:
-          Aki 2009 december 31.-e után nem hosszabbítaná meg a szerződést, szavazzon!
Eredmény:        egy igen, öt tartózkodás.
- Aki 2010 március 31-ig meghosszabbítja a szerződét, szavazzon!
Eredmény:       öt igen, egy tartózkodás,
- Szavazzunk a főszerkesztő (V.S.) tiszteletdíjára, mely  változatlanul 60.000 Ft.+ÁFA legyen!
Eredmény: öt igen, egy tartózkodás.
M.F.Á.: Javaslom a nyilvánosság biztosítására, hogy a jegyzőkönyveket a televízió honlapján tegyük közzé. Szavazzunk! Megállapítom, hogy a kuratórium hat igen szavazattal a javaslatot elfogadta.
M.F.Á.: Visszahívja Varga sándort az ülésre és tájékoztatja a kuratórium döntéséről: a szerződést 2010 március 31.-éig, változatlan anyagi feltételekkel meghosszabította.
V.S.: Megköszönöm a lehetőséget. Nem szeretnék rózsaszínű álmokat kergetni, de a hatékonyságon feltétlenül javítani szeretnék. A sok probléma mellett sok pozitívumot is tapasztaltam.
Á.L.: Az előző kuratórium elnökeként sokat szenvedtem a TV-seink öltözete miatt. Most azt tapasztalom, hogy intelligensen viselkedve, szépen megjelenve dolgoznak. Ez szintén komoly eredmény.
M.F.Á.: az ülést berekesztem
Kmf.
Kürthy Viktor                                                                       Mohainé Fejes Ágnes
Jkv. Hitelesítő                                                                              jkv. vezető

( Az elütések és helyesírási hibák a jkv. részei - A szerk.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása