Azt, hogy a honi igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetében mennyire fontos egy ilyen korszerű, biztonságos és kényelmes épület, jelzi, hogy a ceremónián ott volt  Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Tamás legfőbb ügyész és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács néhány tagja, köztük Répássy Róbert  közigazgatási és igazságügyi államtitkár.

A korábban is bíróságként szolgáló épület valóban szép, még új szaga van, a két tárgyaló is elegáns. Közülük az egyikben tájékoztatta a vendégeket  a  beruházás időnként viszontagságos történetéről Soós Gyula, a Fejér Megyei Bíróság elnöke. Felidézte, hogy már jó néhány éve megszületett az elhatározás a  felújításról, a  három bíró és az ügyész, illetve az alkalmazottak méltó elhelyezéséről. A ház 1908-ban épült, régebben vaskályhával, aztán cserépkályhával,  majd olajkályhával, később költséges villanykályhával fűtötték.  Valami  mindig meghibásodott, legtöbbször a vízvezeték, az elfolyó vizet  pedig a bíróságnak kellett fizetni.

Végül felszállt a  füst, az OIT  határozata alapján meglett a pénzügyi fedezet,  közbeszerzéssel kiválasztották a  fővállalkozót, akivel azonban tavaly decemberben kénytelenek voltak szerződést bontani. Újabb közbeszerzés és fővállalkozó következett. Az események felgyorsultak,  és sok-sok áldozatos segítséggel  végre elkészült a munka. A beépített alapterület 840 négyzetméterre nőtt,  ebből  85:15 arányban osztozik a bíróság és az ügyészség.  Soós egyébként  kivetítővel, fotókkal is illusztrálta előadását.

Rövid köszöntőt mondott Baka András, aki elmondta: nem sok ilyen alkalom adódik a bírósági szervezetben. A teljes felújítási keret ugyanis 930 millió forint, a bicskei beruházás pedig 243 millióba került. Ennek ellenére próbálják korszerűsíteni, amit tudnak, annál is inkább, mert szerinte a leromlott épületek és az atrocitások, rendkívüli események között egyenes összefüggés van. Majd  átadta Schubertné Szekeres Mónika városi bírósági elnöknek a ház jelképes, eredeti kulcsát. Kovács Tamás azt emelte ki, hogy a felújítás alatt sem romlott a bíróság-ügyészség mutatója, és ezért köszönet  mindenkinek.

Végül a vendégek megtekintették az épületet, az irodákat, az irattárat, az őrizetes és a tanúszobát, az udvari munkahelyi parkolót,  a  mozgássérült emelőt, a beléptető rendszert, az  emeleti helyiségeket, az ügyészségi  traktust.

Szabó Zoltán fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása