Tabódy atyának, aki Bicske díszpolgára évek óta, 2005-ben állított szobrot a római katolikus egyházközség és a bicskei önkormányzat. Mivel a városnak és az egyházközségnek nem volt elég pénze, a szobor elkészítését néhány magánszemély - köztük Szántó János -, nagyobb összeggel támogatta és nagyon sok bicskei ember hozzájárult  a templomkerti alkotás megszületéséhez. Összefogott Bicske.

Tabódy István legemlékezetesebb mondata a recski rabságukról szóló filmben hangzott el, amit azután a templomban és az utcán (összes kutyája társaságában) sétálva is hallhattam tőle a Gondviselésről: "...mindig is tenyerén hordozott az Úr..."

Életének utolsó éveiben Szebényi Zsolt polgármester, Juhász János, Báder Antal és Szigeti Imre vállalkozók voltak azok a katolikus egyházközség minden tagjának gondolati, kétkezi támogatása mellett, akik nem engedték el a beteg, idős, papi szolgálatát már ellátni nem tudó embert Bicskéről az elfekvőbe. Hanem Bicskén, a Kanizsai utcában biztosítottak neki házat, jó ételt és mindennapi gondoskodásukat - néha kis ulti partival.

A Szent László patak közelében fekvő ház nem volt jó állapotban, ezért a gazdája, Szigeti Imre még rendbetette 1-2 hónap alatt, addig Tabódy Istvánról Válban, Kandi István katolikus pap gondoskodott. Onnan hozták aztán Bicskére.

Bicske olyan jó hely volt egyszer, talán még ma is az, amely nem engedte elfekvőbe beteg, idős, családtalan papját. Itthon marasztalta életének utolsó időszakára is négy "fiú gyermeke", Antal, Zsolt, János és Imre.

A felejthetetlen személyiség életútját a Katolikus Lexikon így foglalja össze - Tabódy István egykori szóbeli közlése alapján:

"Tabódy István, tabódi és fekésházi (Bp., 1921. ápr. 1.-Székesfehérvár, 2000. szept. 25.): kanonok. - Édesapja, T. Tibor őrnagy, földbirtokos, ogy. képviselő, a Regnum Marianum egyhközs. világi elnöke. ~ 1930-38: a kőszegi Hunyadi Mátyás Katonai Főreálban, 1938-41: a Ludovika Akadémián tanult. A 3. Nádasdy Ferenc huszárezred hadnagyaként Nagyváradon, Nagyszalontán és Munkácson szolgált. 1944. I. 1: főhadnagy, VI. közepétől az orosz fronton harcolt, IX. 17: Varsónál súlyosan megsebesült. 1945 tavaszától a Honvédelmi Min. Lóügyi O-án szolgált. 1946: a M. Szab. Párt VII. ker. titkára. 1947: százados. - IV. 25: kémkedés gyanúja miatt letartóztatták, a buda-déli, 1947-től a kistarcsai, 1950-től a recski internálótáborban őrizték. 1953. IX. 17-i szabadulása után a Kazánfalazó és Gyárkéményépítő Váll-nál szállítómunkás. 1954. IX: bérmakeresztapja,/ Shvoy/ Lajos székesfehérvári pp. segítségével a Hittud. Akad. növ-e lett. 1955. V. 3: az ÁEH kitiltotta, óvodai fűtőként dolg. Hegedüs András min-elnöknek 1956 elején írt levele nyomán X. 11: folytathatta tanulm-ait. XI. 3:/ Mindszenty/ bíb. kérésére néhány kispaptársával az ÁEH irattárát biztosította. 1957. III: diákonussá szent. A forr. alatti magatartásáért V. 17-XII. 17: börtönben ült. 1958. VI. 13: Székesfehérvárt Shvoy Lajos pappá szent. Néhány hónapig a Hittud. Akad-n ill. a Közp. Szem-ban főduktor. 1959 tavaszán 74 más kispappal együtt kizárták a szem-ból, mert nem jelentek meg az orsz. papi békegyűlésen. - Eltávolítása után a Közlekedési Múz-ban takarító. Közben a kidobott kispapokból szem-ot szervezett és vezetett, és közülük 17-et p. engedéllyel pappá szenteltetett. 1961. II. 6: letartóztatták. A népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetése és hűtlenség vádjával 12 é. börtönre ítélték. Büntetését majdnem kitöltötte, Casaroli bíb. közbenjárására a Gyűjtőfogházból néhány hónappal korábban, 1972. XII. 30: szabadult. Közben megjárta Márianosztra, Sátoraljaújhely és Sopronkőhida zárkáit. - 1973. IX: a székesfehérvári belvárosi pléb. kp-ja. 1975. VI: Csabdi, 1982. V. 1: Kisláng, 1987. X. 15: Bicske plnosa is. Külf. segítséggel sikerült fölújíttatnia Vasztély, Csabdi, Óbarok, Kisláng és Bicske tp-át és 3 pléb-t. - 1989 u. bár jelölték, nem lett tábori pp. 1992: székesfehérvári knk. Katonai szolgálata alapján vezérezr. rangot kapott. - 2005: Bicskén a r.k. egyházközség és az önkormányzat szobrot állított tiszt-ére (Domokos Béla alkotása)."

.................................

Tabódy árnyéka itt marad Bicskén. Szó szerint és képletesen. Szó szerint például azért, mert jó kis bicskei fényjátékot lát az ember, amikor este a katolikus templom mellett vezet el az útja. A Tabódy-szobor  talapzata előtti erős, földi lámpa fénye miatt a mellszobor sziluettje hatalmas árnyékként terül szét a templom falán. Olyankor is érződik, hogy ez a szobor tényleg Tabódyról  készült.

Utolsó találkozásom így történt vele: jött befelé az Arany János utcába néhány kutyával ("ha nekem nem jut, a kutyák akkor is enni fognak" - mondogatta néha), én ővele szemben ballagtam:

- Dicsértessék! Hová tetszik menni? Még sosem láttam erre!

- Mindörökké. Megyek a Pistához ebédelni.

- Sok ám itt a Pista...

- Hát a pidzás Pistához megyek ebédleni.

- Atya, az ám így nagy kerülő az Arany János, Jakab köz, Szent Isván útvonalon, egy utcával odébb kell indulni és máris ott van!

- Ajjaj, pedig még sosem tévesztettem el a lyukat! De jó hogy találkoztunk, kisfiam.

Együtt mentünk ebédelni meg a kutyák. Kérdeztem, mit inna előtte. Azt mondta törkölyt, mire bólintottam, mert kedvelem, erre ő azt mondta,

- Bicskén nem ismerek olyan férfit, aki a törkölyt nem szereti.

Ezután kiderült, hogy az ergész Magyarországban sincs olyan férfi, aki ne szeretné a törkölyt. Sőt. Az egész világon is csak olyanok vannak, akik nem ismerik. Ezért aztán nem tudják még, hogy mi a jó. Megittuk a magunkét, megebédeltünk és azt mondta nekem Tabódy István:

- Ne atyázz ezután, tegeződjünk. Szólíts Pista bátyámnak, én meg téged Tóninak.

"Mert öregapádnak is azt mondtam, hogy Tóni".

Izing

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása