Bicske az „el nem érhető illetékesek” városává vált. Legalábbis ami a közigazgatást, egyszerűbben szólva a hivatalt jelenti. Ígéretemnek megfelelően utána jártam a kóbor kutya falka ügyének ma délelőtt.

Dr. Bazsó László rendőrkapitány úr megkeresésemre elmondta, hogy több bejelentést kaptak az elmúlt időszakban kóbor kutyák garázdálkodásairól. Ezek az ügyek azonban nem tartoznak a rendőrség hatáskörébe. Intézkedésre a bejelentőket a polgármesteri hivatalhoz irányították, de e mellett ők is jelezték a problémát a hivatal felé. A rendőrségnek az állatvédelmi törvény értelmében egyetlen jogosítványa van az ilyen esetekben, szigorú feltételek betartatásával engedélyt adni az ebek kilövésére. Ennek előkészítése megtörtént.

A város jegyzője elérhetetlen volt, sürgős hivatali munkája miatt. Visszahívásra esetleg kedden számíthattam volna, ugyanis délután sem ért volna rá. (t.i. tavaly év vége óta, a testület hozzájárulásával ő tölti be Csabdin is a jegyzői posztot, ez év végéig).

A városüzemeltetési iroda munkatársat sikerült elérnem, aki elmondta, hogy a problémát ismerik, többször jelezték a lakossági bejelentést a város gyepmesterének, aki eleddig hathatós intézkedést nem tett. A gyepmesteri feladatokat a GESZ (leánykori nevén Városüzemeltetési Kft.) látja el, melynek vezetője Gótzi Kornélia. Többszöri próbálkozás ellenére, őt sem sikerült elérni telefonon.

Délután fél kettőkor értesített a rendőrkapitány úr, hogy értesítést kapott a cégvezető asszonytól, miszerint három ebet sikerült befogni. Így nincs szükség a kilövési engedélyre. Talán ezzel befejeződik a kóbor falka randalírozása.

Kérdés azonban továbbra is:
- Ki fizet kártérítést a legyilkolt állátok tulajdonosainak? Mivel a kutyáknak állítólag nem ismert a gazdájuk, ezért csak az jöhet szóba, hogy az intézkedést elmulasztó(k) kötelezhető a kár megfizetésére. Ez azonban nehéz bizonyítás után, csak bírósági útón rendezhető.
- Miért kell hetekig esetenként tovább is várni a bejelentett kóbor ebek befogásával?
- Megvan-e a szakmai felkészültsége, tárgyi eszközrendszere (pl: kábítólövedékkel ellátott fegyver, stb.), legfőképp ideje az e feladattal megbízott(ak)nak?
- És végül: ha ne adj’ Isten embert, pláne gyereket támadtak volna meg a kutyák, milyen lenne a lelkiismerete az intézkedést halogatóknak?

A kérdések egyelőre költőiek. Csak abban reménykedhetünk, hogy tanulva az esetből, ehhez hasonló többé nem fordul elő. Erre talán Dr. Bazsó László rendőrkapitány szavai bíztatók lehetnek: a jövőben a rendőrjárőrök jobban odafigyelnek a kóborló kutyákra is.

bktvweb – Dancsi Gyula

bicske.info kiegészítés: Kedden hajnalban, 1 óra után nem sokkal három nagytestű kutya és egy kisebb nyargal a Kisfaludy utcán fel-le a társasházak között. Úgy tűnik mégsem sikerült maradéktalanul a kóbor ebek befogása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása