A tervezésnél több mint 400 millió forintos hiányt az előterjesztés elkészítésére nullára faragták le, amit intézményi és nem kötelező feladatok költségeinek csökkentésével és létszámcsökkentések tervezésével értek el. A Gondozási Központ szolgáltatásainak tervezett szűkítése szombatról hétfőre „meg kell vizsgálni”-ra finomodott. A lényeg, a város 2011. évi költségvetésének bevételi és kiadási oldala 2.453.000 forintot tartalmaz. A hétfő reggeli összevont bizottsági ülésen döntöttek a víz- és csatornadíjak, valamint a gyermekintézmények étkezési térítési díjainak emeléséről is. Elfogadták a polgármesteri hivatal átszervezésével kapcsolatos koncepciót is. A közel három órás összevont bizottsági ülésen - melyet Bárányos József, a gazdálkodási bizottság elnöke vezetett -, egy kivételével (Tóth Melinda Fidesz) valamennyi képviselő és külsős bizottsági tag részt vett.

Elsőként a Fejérvíz Zrt.-vel kapcsolatos előterjesztésekről döntöttek. A cég által a városnak fizetendő csatornahasználati díjat 5 %-kal, 60-ról 63 forintra emelték. A vízdíj március elsejétől 5,1 %-kal (éves szinten 4,3%) a csatornadíj 8,1 %-kal (éves szinten 6,7 %) emelkedik. Így a két szolgáltatás együttes éves emelkedése 5,5 %. Az emeléssel egy időben a Fejérvíz ismét felszereli a vízlágyító berendezést. A cég kezdeményezésére, Tessely Zoltán polgármester egyetértésével, megvizsgálják az úgynevezett díjeltérítéses szolgáltatás lehetőségét. Ennek a lényege, hogy a többet fogyasztók sávosan magasabb alapdíjat fizetnének, attól függetlenül, hogy lakossági, vagy közületi fogyasztók.

A több mint 2,5 milliárd forintos költségvetési tervezetet, a város jegyzője terjesztette elő. Elmondta, hogy a bevételek döntő részét a normatív támogatások és a különféle adók teszik ki. Iparűzési adóból az előző évihez képest 10 %-kal nagyobb bevételt terveztek. A bevételi oldal tartalmaz egy 220 millió forintos tételt is, melyre ingatlaneladásokból számítanak. (Az elmúlt évben egyetlen ingatlan eladására sem került sor. a szerk.)

A kiadási oldal minden intézménynél csökkentést vagy stagnálást mutat. Ez többek közt a tervezett létszámcsökkentésekből adódik, amelynél elsősorban a nyugdíjba menők álláshelyeinek betöltési tilalma dominál. Továbbra is likviditási gondokkal küzd a város, a korábban felvett hitelek törlesztése miatt. Sokszor a bérek kifizetése is gondot jelent. Intézményi összevonások is várhatók. A gondozási központban jelenleg három nem kötelező feladat megszüntetését tervezték, azonban ezt vizsgálat fogja megelőzni. Az általános iskola költségvetését – melynek tanulólétszáma 950-ről 750 főre csökkent -, az elmúlt évihez képest 15 millió forinttal csökkentették. A jegyző és az intézmény igazgatója hangsúlyozta, hogy az elvonás nem jelenti az oktatás minőségének csökkenését. A következő tanévtől a jelenlegi 37-ről 32 csökkentik a tanulócsoportok számát, ami 4-5 álláshely megszüntetését teszi lehetővé. Tervezik, hogy az általános iskola egyik épületében csak a felső tagozat a másikban pedig csak az alsó tagozat fog működni,

(Elgondolkodtató, hogy ha egy ilyen mértékű elvonás nem okoz gondot az iskola működtetésben, vajon nem volt-e felültervezett az elmúlt években az intézmény költségvetése. a szerk.)

- Az előterjesztés nem a várost kívánja ellehetetleníteni – hangsúlyozta Tessely Zoltán polgármester. A hivatal nagyságához képest a jelenleginél jobb minőségű munkát lehetne elvárni, és ezt a város lakói mondják. Strukturális változtatásokra van szükség. Ha nem döntünk, majd helyettünk a pénzügyi biztos. Az iskolából, a polgármesteri hivatalból és a gondozási központból összesen kb. 20 fő elbocsájtása várható – mondta a polgármester.

Képviselői javaslatra 250-250 ezer forinttal csökkenteni fogják a temetők működtetésére, a legutóbbi testületi ülésen az egyházaknak megszavazott 2,5-2,5 millió forintos keretet. Így nyílt lehetőség a Fúvószenekari Egyesület 250 ezer forintos támogatására, amit az előterjesztés eredetileg nem tartalmazott. A nem kötelező feladatok közül a zenekaron kívül Bicskei Napokra 2 milliós, a BTC támogatására 4,4 milliós támogatást szavaztak meg. A BÖT 6,6 milliós, a Bicskei Tv Kuratóriuma 2,5 milliós támogatásra számíthat az idén. A korábban évi 250 ezer forinttal támogatott DHSE edzéseit ingyenesen végezheti az általános iskola tornatermében. Pénzbeli támogatásra azonban nem számíthat az idén.

Javaslat hangzott el a Kertvárosi Polgárőrség támogatásával kapcsolatban. Erre a polgármester úgy reagált, hogy mivel a civilszervezet Bicskén nem végez munkát, csak a szomszédos településeken, a támogatást nem javasolja. – Polgárőrségre szükség van a városban. Újjá kell szervezni, meg kell keresni a megfelelő vezetőt és a megfelelő embereket e feladatra. Ha ez megtörténik, akár jelentősebb támogatásra is számíthat a polgárőrség – hangsúlyozta Tessely.

A nem kötelező feladatok kapcsán nem került szóba, hogy a városnak továbbra is szüksége van-e két ügyvédre, amikor a jelenlegi jegyző is megszerezte a jogi doktorátust, illetve arról sem, hogy szükséges-e a polgármester melletti titkári státusz. Ezek további fenntartása ugyanis éves szinten bőven meghaladják a 10 millió forintot.

A költségvétési tervezetet a bizottságok elfogadták.

A február 15-i képviselő-testületi ülés a város 2011. évi költségvetését két ellenszavazattal, változtatás nélkül elfogadta.

A gyermekjóléti ellátások térítési díjai szerepeltek ezt követően a napirenden. A város óvodáiban és iskoláiban gyermekélelmezést a Nyugat-Magyarország Rt. végzi. A nyersanyagnorma emelésére vonatkozó 6 %-os javaslatát a bizottságok nem fogadták el, annak mértékét 3,2 %-ban határozták meg. A bölcsödében az emelés mértéke 20 %, ami a jelenlegi 380 forintról 480 forint/napra emelkedik.

A polgármesteri hivatal közelmúltbeli átvilágításáról, illetve az abból következő strukturális változtatásokról szóló előterjesztés kapcsán Dr Bondar Klára jegyző elmondta, hogy a cél a hivatal működésének tovább javítása, ügyfélbarátabbá tétele. A hivatal létszámát 68 főben maximálta korábban a képviselő-testület. Jelenleg öt iroda működik a hivatalban. A javaslat szerint, összevonások után, ez három egységre csökkenne: Adó- és Pénzügyi, Hatósági, ehhez tartozik majd az építésügy, a gyermekvédelem, és az okmányiroda, valamint a Titkárság. Szükséges egy polgármesteri kabinet létrehozása is. A titkársághoz tartozna az újonnan létrehozandó referensi rendszer, melynek keretében egy nemzetközi és média, egy közoktatási és közművelődési, egy társadalom és szociális referens tevékenykedne.

Szükségesnek látja a hivatal vezetése egy EU és közbeszerzési pályázatfigyelői státusz kialakítását is. A javaslat szerint átkerülnének a különböző beszerzési feladatok, illetve a város működtetésével kapcsolatos teendők a GESZ-hez, amely az idén már 138 milliós költségvetéssel bír. A jegyző elmondta, hogy 2010. második félévében a felmondások és nyugdíjazások következtében megüresedett és be nem töltött álláshelyek bérköltségén 35 millió forint megtakarítást értek el. Arról nem szólt, hogy végkielégítésekre mennyit költött a hivatal ugyanezen időszakban.

A tárgyalt témákban a köztük a költségvetés kérdésében is, keddi ülésén dönt véglegesen a képviselő-testület. Bár a kibővített bizottsági ülés döntései alapján, nem kétséges, hogy a testület többsége valamennyi javaslatot elfogadja.

Forrás: bktvweb – Dancsi Gyula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása