Nemrégiben kezdte meg működését egy ceglédi autókereskedés tetején az a 23 millió forintba került, és évi 22500 kilowatt villamos energiát előállító kiserőmű, amelyet saját beruházásban a Phlegon Consult Kft. épített.

A 23 millió forintos beruházás felét - vissza nem térítendő támogatásként - az Új Magyarország Fejlesztés Terv közép-magyarországi operatív programjából (KMOP) nyerte pályázaton a cég.

A 225 darab napelem - amelyeket a német Signet cég szállított - felülete 310 négyzetméter. Az energiaforrás azonban csak kétharmadát teszi ki a beruházásnak, a többit a kiegészítő berendezések, például az egyenáramból váltóáramot előállító inverterek adják.

A kiserőmű évente - mai áron számolva - 750 ezer forint értékű villamos energiát állít elő. Minden beépített egy kilowattnyi teljesítményre évi 1.150 kilowattóra előállított villanyáram jut.

A megtérülést 10 és 15 év közé tette az ügyvezető, kalkulálva azzal is, hogy az áram ára emelkedni fog.

A tavalyelőtt, magánszemélyek által alapított Phlegon Consult Kft.-nek ez az első ilyen referenciája. A napenergia hasznosítás mellett energia beszerzéssel is foglalkozik, brókerként. A második évi 17 millió árbevétel után idén már 100 millió forintos forgalommal számol a cég.

Index

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása