A pályázatokat idén a Lengyel-Magyar Összetartozás Évében, április végéig kellett benyújtani.

Most szombaton, a pályázatra érkezett rajzokból készült kiállítás megnyitása és díjátadó ünnepség után a nagykövet a jelenlevőket állófogadásra invitálja a Parlament Vadász termébe. Köszöntőt mondanak: Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete.

"A rajz- és történelmi-irodalmi pályázatunk a lengyel–magyar közös történelmi, kulturális hagyományok ápolását tűzte ki célul, erősítve a sok évszázados összetartozás érzését. A két nép kapcsolatainak ápolását a következő évtizedekben a most általános és középiskolás generációk viszik majd tovább, ezért fontosnak érezzük, hogy pályázatunkkal egymás megismerésére, összefogásra és szolidaritásra sarkalljuk a diákokat.

Felhívásunk a nemzeti kultúra és hagyomány alapkövein áll; olyan történelmi, irodalmi és más kulturális témákkal ismerteti meg a fiatalokat, melyeknek közéletünk sajnálatos módon nem szentel elég figyelmet. A lengyel–magyar barátság Európa számára is példaértékű – a jó kapcsolat, az együttműködés minden tagállam közös lételeme kell, hogy legyen, ennek egyik fontos pillére a fiatalok összekapcsolása.

Országhatáron belüli és kívüli összefogás közös, nagy célok mentén érhető el. Ilyen közös céljaink voltak a lengyelekkel a történelem számos pontján (perszonálunió, 1848, 1956). A két nép békés és termékenyen együttműködő viszonya követendő példa lesz a XXI. században is" - olvasható a pályázat ismertetőjében, a lengyelmagyar.hu oldalon.

ia

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása